SKŁADNIKI Na kruche ciasto 300 g mąki (użyłam krupczatki) 150 g masła 100 g drobnego cukru 1 jajko Na krem 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 80 g cukru pudru 200 g truskawek 2 łyżki wody różanej 2-3 łyżki soku z cytryny kilka listków świeżej mięty Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i schładzać w lodówce
KUCHARNIABezy są idealnie bezowe - z wierzchu chrupiące, a w środku delikatnie ciągnące. LODY KAWOWE /cytuję za Cudawianką / 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 150ml mleka 300ml śmietanki kremówki 4 łyżki likieru kawowego (nie dodałam) 4 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej Kawę wymieszać z likierem tak, żeby nie było grudek. Ja nie miałam likieru, więc kawę rozpuściłam w 4 łyżkach
KUCHARNIAPORZECZKOWE NADZIENIE 400 g czerwonych porzeczek 2 jajka * 4-5 łyżek brązowego cukru * (użyłam Muscovado, dzięki czemu masa nabrała karmelowego koloru i smaku - pycha!) 100 ml śmietany kremówki* Obrane porzeczki dokładnie opłukać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i śmietanę i dokładnie wymieszać. Porzeczki rozłożyć na podpieczonym spodzie, zalać śmietaną i włożyć do piekarnika na ok. 20 minut
KUCHARNIAminut - do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto trzymać w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do momentu całkowitego wystudzenia.Dopiero wtedy wyciągnąć z formy. Na nadzienie 250 ml śmietany kremówki cukier waniliowy kilka garści malin (mogą być mrożone) cukier puder (do smaku) kubeczek pokruszonego miąższu ze środka biszkoptu kilka łyżek syropu z czarnego bzu (można zastąpić innym płynem lub sokiem) konfitura truskawkowa
KUCHARNIAkruche ciasto. Wyłożyć nim dno i boki formy. Schłodzić w lodówce aż stwardnieje. NADZIENIE 200 g ciemnej czekolady dobrej jakości 125 ml śmietany 30% 250 ml śmietany kremówki, ubitej 30 g masła W rondlu o grubym dnie mieszać na małym ogniu czekoladę, masło i śmietanę, aż czekolada się i masło się stopią i powstanie gładka masa. Zdjąć
KUCHARNIApiekarnika na ok. 15-20 minut, do momentu, aż beza lekko się zrumieni. Podawać z lodami orzechowymi. LODY ORZECHOWE 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki mielone orzechy włoskie (nie ważyłam, dosypywałam do masy do smaku) Mleko łączę ze śmietaną, dodaję zmielone orzechy, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie
KUCHARNIAsprawdzę wszystkie pozostałe:) P.S. Czy Wy też macie takie szkatułki na słowa? Jakie słowa w nich trzymacie? PETIT POTS AU CHOCOLAT /na 8 porcji/ 170 ml śmietany kremówki 36 % 1/2 laski wanilii, przekrojonej wzdłuż 150 g dobrej ciemnej gorzkiej czekolady 80 ml mleka 2 żółtka 60 g cukru bita śmietana do udekorowania Małe foremki żaroodporne o pojemności
KUCHARNIApiec przez 10-11 minut. Po wystudzeniu ściągnąć z papier i odstawić na jeden dzień by rozmiękły. GANACHE CZEKOLADOWY 100g gorzkiej czekolady dobrej jakości 1/3 kubka śmietany kremówki Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną. Zdjąć z ognia, dobrze wymieszać i włożyć na godzinę do lodówki, by masa stężała. SOLONY KARMEL Przepis znajdziecie
KUCHARNIAbiałka 160 g cukru 250 g kremu kasztanowego /użyłam gotowego z puszki/ 2-3 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki brandy (może być rum) 150 ml śmietany kremówki kilka świeżych upieczonych kasztanów do ozdobienia Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier i dalej ubijać aż do uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany. Piekarnik
KUCHARNIAskładania ciasta (klik) Na nadzienie 60 ml syropu klonowego 1/4 szklanki brązowego cukru 40 ml golden syrup (można zamienić na miód) 40 g masła 40 ml kremówki 1 duże żółtko 120 g posiekanych orzechów pekan, podprażonych garść suszonej żurawiny Wszystkie składniki (oprócz orzechów) wymieszać, szczególnie dokładnie rozbić żółtko. Postawić na palniku i zagotować, do zgęstnienia
KUCHARNIAnajlepsze. CZARKI Z KREMEM KARMELOWO-KAWOWYM W WERSJI BRULEE /przepis cytuję za M. Roux, porcja na 6 czarek/ 180 g drobnego cukru 250 ml mleka 100 ml śmietany kremówki 15 g kawy rozpuszczalnej granulowanej lub w proszku 3 jajka 2 żółtka 40 g brązowego cukru do karmelizacji Przygotować sześć czarek o pojemności ok. 120 ml. Do rondelka z grubym
KUCHARNIAlikieru, i tą opcję ja wybrałam:) WANILIOWA PANNA COTTA /przepis jak w Grapefruit Fluff, Recipe Redux - klik/ 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku 500 ml śmietany kremówki 1/2 filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 laski wanilii Przygotować 6 ramekinów lub innych naczynek na panna cottę (ja użyłam malutkich szklanych miseczek o pojemności ok.90 ml i wyszło
KUCHARNIAmniej więcej połowie przekroju chudej bagietki ;) 1-2 szalotki 4 średnie ziemniaki 1 litr wywaru warzywnego - ja wykorzystałam częściowo wodę, w której gotowały się ziemniaki ok. 150 ml śmietany kremówki 30% sól, pieprz do smaku oliwy W osolonej wodzie ugotować ziemniaki. Odcedzić, ale zachować wodę, w której się gotowały. Szalotki drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie. Dodać
KUCHARNIAspadających wprost na talerze słodkich figach, alarmie bombowym i najlepszym tabbouleh opowiem Wam innym razem. LAWENDOWA PANNA COTTA 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku 250ml śmietany kremówki 250 ml mleka 1/2 filiżanki cukru (dałam mniej) 2 płaskie łyżki suszonych kwiatów lawendy 1/2 laski wanilii W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut
KUCHARNIApamiętajcie " nadzieja nie jest marzeniem, lecz sposobem przekształcania marzeń w rzeczywistość ". ** LODY Z ZIELONEGO GROSZKU 2 żółtka 50 g cukru 100 ml mleka (3,2%) 150 ml śmietany kremówki (użyłam 30%) 350 g zielonego groszku garść świeżej mięty (do smaku) łyżeczka soku z cytryny Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować nie dłużej niż 5-6 minut
KUCHARNIA