Kokosowa panna cotta z musem ananasowym na kakaowym biszkopcie 225Uwierzcie mi na słowo, że jest boskie. Robiłam to z tego co akurat miałam w domu ;) i liczę, że niczego nie pominęłam. Składniki na masę: 400 ml śmietany kremówki 30% 600 ml mleczka kokosowego pół laski wanilii lub cukier waniliowy 5 łyżeczek żelatyny Mus ananasowy: 1 galaretka ananasowa 1 łyżka żelatyny puszka ananasów
Malinowe Pocałunki
Gruszkowa zupa z makaronem 205bardzo smakuje. I czasami pojawia się na stole dla odmiany lub po prostu z braku czasu. Polecam spróbować. Składniki: 500 g pokrojonych gruszek 1l wody 200ml śmietany kremówki kilka goździków odrobina cynamonu cukier cukier waniliowy kardamon ulubiony makaron Wykonanie:Pokrojone gruszki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z ulubionymi dodatkami np kardamon, goździki.Doprawiamy do smaku cukrem, cukrem waniliowym
Malinowe Pocałunki
Drożdżowe racuszki z sosem czekoladowym i owocami 203łyżeczki cukru 50 g masła 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 35 g drożdży olej do smażenia ulubione owoce Sos czekoladowy Tabliczka ulubionej czekolady 50 ml mleka, lub śmietanki kremówki Rozkruszamy drożdże do kubeczka i zalewamy ok 1/4 szkl ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wsypujemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy na kilkanaście min. tak, aby drożdże zaczęły nam rosnąć
Malinowe Pocałunki
Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone. 498mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Mus brzoskwiniowy: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki żelatyny Wykonanie:Biszkopt jasny.Białka ubijamy
Malinowe Pocałunki
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 248kremowego środka, maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania. Składniki: 250 g herbatników 200 g masła 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego lub odrobina wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi 250 ml wina czerwonego Celebro miód
Malinowe Pocałunki
Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku. 223jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała cebula ząbek czosnku kawałek rozmarynu sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki 30-36% (musi być rzadka, mi gęsta 36 się zważyła) ok 100g masła w kawałkach No więc zaczynamy. Wino łączymy z octem. Dokładamy pokrojoną w kawałki cebulę, czosnek i małą
Malinowe Pocałunki
Domowa Ricoota 211litr mleka nie UHT. Ja użyłam mleka z Piątnicy 3,2 % świeżego. małe opakowanie 200 ml śmietany 36 % sok wyciśnięty z 1 cytryny W garnku mieszamy mleko z kremówką. Wstawiamy na gaz i czekamy, aż uzyska temperaturę ok 80-90 stopni. Jeżeli nie posiadamy termometru wystarczy obserwować naszą miksturę i odstawić garnek w momencie pojawienia się maleńkich bąbelków
Malinowe Pocałunki
Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka. 526mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody
Malinowe Pocałunki
Wiosenny fiołkowy tort. 236Lekki jak obłoczek, przywołujący wiosnę. Idealny na świąteczny stół. Polecam gorąco. Składniki: 5 jaj Farmio 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1l śmietany kremówki 30-36% 2 białe czekolady likier fiołkowy sok z cytryny ok 700 ml zimnej przegotowanej wody cukier barwnik spożywczy świeże fiołki Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
Malinowe Pocałunki
Fiołkowe babeczki. 204oczyszczonej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju 1 jajko Farmio 3/4 szklanki posiekanej czekolady 1/2 szkl plus dekoracja fiołków 1/2 l śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie barwnik spożywczy fioletowy. 1 łyżeczka żelatyny spożywczej. Wykonanie: W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche, przesiane składniki. W drugiej umieszczamy jajko, mleko
Malinowe Pocałunki
Czekoladki bazyliowe. 219Smak bazylii nie jest dominujący, czekolada dopełnia go w każdym calu. Tego trzeba spróbować! Bo zachwalać czekolady chyba nie trzeba ;). Składniki: 225 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kremówki świeża bazylia (kilka listków, w zależności od upodobań) biała czekolada Wykonanie.:Do pojemniczka wkładamy posiekaną bazylię i wlewamy śmietankę. Mocno podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Wyjmujemy bazylię i zalewamy nią
Malinowe Pocałunki
Miętowe czekoladki i frufle. 233czekoladowe, kolorowe usta. Są delikatne, kremowe, po prostu przepyszne i swojej roboty. Do tego kawa i można się rozmarzyć. Składniki: 200 g czekolady deserowej 160 ml śmietany kremówki 30% świeża mięta garść płatki czekoladowe do dekoracji czekolada w ulubionym smaku (do czekoladek) Wykonanie:200g czekolady siekamy, śmietanę podgrzewamy z delikatnie posiekanymi liskami mięty i tuż przed jej zagotowaniem
Malinowe Pocałunki
Tort z pijaną wiśnią i czekoladą. 225znikała mi w rękach córki. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 l śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 ciemne czekolady wiśnie z likieru/nalewki wiśniówka/likier wiśniowy/nalewka ok 300 ml wody 125 g masła (w temp. pokojowej) 400 - 450 g cukru pudru 1 łyżka gorącej
Malinowe Pocałunki
Tarta jabłkowa na zimno z olejem rzepakowym. 330waniliowy 3-4 duże jabłka ( jabłka grójeckie ChOG) 2 galaretki cytrynowe ulubiona przyprawa do jabłek (np: cynamon, kardamon, anyż, gotowe przyprawy w młynkach...) 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru płatki migdałów Wykonanie:Składniki na ciasto (mąkę, cukier, olej, wodę, cukier waniliowy) szybko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć gotowe w folię i schłodzić w lodówce
Malinowe Pocałunki
Orzechowa tarta w karmelu na kruchym cieście z olejem rzepakowym. 292waniliowy 1 żółtko jaja kaczego 300 g orzechów ziemnych (ja dałam pół na pół solone i nie) 360 g cukru 100 ml wody 100 g masła 100ml śmietany kremówki Wszystkie składniki na ciasto łączymy że sobą. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przenosimy je na formę
Malinowe Pocałunki