Mile widziana kawiarka w której można przygotować przyzwoitą kawę, a najlepiej ekspres ciśnieniowy. Zapraszam do wypróbowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 25g czekolady mlecznej 25ml śmietany kremówki 30% tł + 50ml na bitą śmietanę 50ml mleka 3,2% tł 10 g białej czekolady Ksylitol 150ml mocnego naparu kawowego Przygotowanie: 1/ Ubijamy śmietanę mikserem słodząc ją przy końcu
Kuchnia PROzdrowotnaboku delikatną dziurkę. Po nadzianiu wszystkich pączków można je posypać mielonym ksylitolem ( lub pudrem trzcinowym) lub zanurzać w lukrze (u mnie z cukru trzcinowego z dodatkiem kremówki i konfitury z czarnej porzeczki, uzyskałam lekko różowy lukier). Dodatkowo polałam jeszcze stopioną czekoladą. Smacznego :-) Biorę udział w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Smaczne Zdrowesłodkie serduszka również przypadną Wam do gustu Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła mała szczypta soli Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Ciasto parzone: Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą
Oryginalny smakdziurkę. Po nadzianiu wszystkich pączków można je posypać mielonym ksylitolem ( lub pudrem trzcinowym) lub zanurzać w lukrze (u mnie z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli olejku migdałowego i kremówki). Dodatkowo polałam jeszcze stopioną czekoladą. Smacznego
Smaczne Zdroweosób Czas przygotowania 10-12 minut Składniki: 100g czekolady gorzkiej 25g czekolady białej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych pokruszone orzechy włoskie kilkanaście rodzynek kilkanaście owoców morwy białej 100ml śmietanki kremówki 30% tł 300 ml mleka 3,2 % tł Przygotowanie: 1/ Mleko i śmietanę zagotowujemy, wrzucamy pokruszoną gorzką czekoladę i na małym ogniu mieszamy i zagotowujemy aż podniesie się. Ściągamy
Kuchnia PROzdrowotnazaledwie 2 dni Składniki: 4 białka 200 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 8 żółtek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 l śmietany kremówki 5 łyżek soku z cytryny skórka otarta z 1/2 wyparzonej cytryny 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Piekarnik nagrzać do 200 st C , blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka
Konrad Gotujecukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna w sklepie www.Skworcu.com.pl Masa śmietankowa: 25 dag serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30-36% cukier puder do smaku 1. Masło roztopić z cukrem, a następnie odstawić do wystudzenia. 2. Do miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, zetrzeć skórkę
Apetyczna babeczkaSmażyć partiami na rozgrzanym oleju, na lekko rumiany kolor. Po kilka minut z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub polukrowane (mielonym cukrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami aromatu migdałowego). Ja dodatkowo przyozdobiłam polewą czekoladową. Do wersji lukrowanej dałam więc mniej ksylitolu, by nie były zbyt słodkie. Smacznego
Smaczne Zdrowecynamonem. Polecam na idealne zakończenie dnia we Dwoje :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 15-20min Składniki: 100g czekolady gorzkiej ok 60% Szklanka mleka 3,2 % Pół szklanki śmietany kremówki 30% tł. 8 śliwek kalifornijskich suszonych szczypta cynamonu mielonego cukier puder trzcinowy Przygotowanie: 1/ Wrzucamy śliwki do pojemnika od blendera, dodajemy cynamon, cukier i trochę wody. Miksujemy aż zrobi się
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki na 1 porcję: 50g cukru granulowanego, 80ml zagęszczonego mleka, 75g gorzkiej czekolady, 25g niesolonego masła, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, Polewa czekoladowa Składniki: 200g czekolady, 50g margaryny, 50g śmietany kremówki Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki odejmujemy 3 łyżki i zastępujemy je kakaem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski
Pudełko rozmaitościgram polędwicy wieprzowej 2 boczniaki mikołajkowe 2 szalotki kilka sztuk fasoli szparagowej - ugotowanej al dente kilka sztuk brukselki - ugotowanej al dente kilka sztuk rzodkiewek roszponka boćwina 100 ml śmietany kremówki 5 łyżek musztardy sarepskiej pieprz gruboziarnisty sól czosnek granulowany bazylia suszona pietruszka suszona chilli w płatkach oliwa Polędwice smarujemy oliwą i przyprawiamy pieprzem , bazylią , czosnkiem , pietruszką oraz solą i odstawiamy
na gaziePodziałają przeciwbólowo, zmniejszą obrzęk w gardle i przyspieszą gojenie się rany. Lody są tuczące Prawda To nie jest deser dietetyczny- zawiera zwykle około 10 % tłuszczu(ale bita śmietanka z kremówki zawiera go około 30 %). Coraz częściej można jednak kupić lody jogurtowe lub z odtłuszczonego mleka o niższej zawartości tłuszczu i sorbety, czyli lodowe desery z soku lub musu owocowego. Lody
ClauditteMissCookingSkładniki: ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia Krem: 750 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków) 1/2 puszki kajmaku 3 kiwi 2 banany 1 granat Wykonanie: Naleśniki Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto
O kuchni z uczuciembita śmietana przybrała troszeczkę inną barwę. Postanowiłam zrobić szybki deser przykryty malinową bitą śmietaną. Spróbujcie. W tej wersji bita śmietana sprawdza się równie dobrze. Składniki: 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki soku z malin (lub sok z zagotowanych i przetartych przez sito malin) 1 galaretka morelowa (lub inna) + woda 1 szklanka truskawek mała garść
Słodkie okruszkinazbieraliśmy dużo, ale dal naszej czwórki starczy:-) mniaaam. Składniki: Grzyby leśne ( dowolna ilość) Ciasto francuskie ( jedno opakowanie) 1 średnia cebula 4 suszone pomidorki ( można więcej) 250ml śmietany kremówki 30% natka pietruszki sól, pieprz, tymianek świeży lub suszony ząbek czosnku 5 plasterków sera Brie Przygotowanie: 1. Podsmażyć grzyby i cebulę, dodać pomidorki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem
Gaździnka warzy