ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:690/892)

Ciasto bananowe 331

150g cukru trzcinowego muscovado 100g czekolady gorzkiej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki cynamonu ¼ kulki gałki muszkatołowej 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki sody polewa czekoladowa: 150g czekolady 50ml śmietanki kremówki posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy: kardamon mielimy w młynku do kawy

Pyry na Gaz
Smażone ziemniaki z kremowymi grzybami 138

dwie porcje) 8 ugotowanych ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego sól, czarny pieprzem średnia biała cebula ½ średniej cukinii 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 200ml śmietanki kremówki WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy ziemniaki na złoto. Na osobnej patelni rozgrzewamy druga łyżkę masła

Pyry na Gaz
Tarta z kremem cytrynowym 214

24cm) Na ciasto: 200g mąki pszennej żółtko jajka 140g masła szczypta soli Na krem: 3 duże cytryny 6 jajek 120 g cukru 250g gęstej śmietany 12% Dodatkowo: 100ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem

Pyry na Gaz
Sernik "Snickers" 207

masła Czubata łyżka kakao 800g twarogu sernikowego 250g serka mascarpone 150g cukru pudru 120g mleka w proszku 5 jajek Szklanka zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła orzechowego 150ml śmietany kremówki 2 batony Snickers (100g) 10 łyżeczek masy kajmakowej Do dekoracji: Pól puszki masy kajmakowej (około 200g) 2 batony Snickrers Szklanka posiekanych orzechów laskowych Sposób przygotowania   Ciasteczka zmielić w pojemniku

Pyry na Gaz
Słodka pokusa 277

galaretki 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. W rondlu mieszamy jabłka z suchą galaretką, gotujemy razem ok 10 minut i odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietankowa: 650 ml śmietany kremówki 30-36% cukier puder do smaku, 2-3 łyżki 2 czerwone galaretki 1/2 szklanki wody 1. Galaretki rozpuszczany we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. 2. Bitą śmietanę ubijamy na sztywną

Apetyczna babeczka
Crème brûlée 171

pierwszego c rème brûlée. Zapraszam zatem do stołu :) Przepis zaczerpnęłam od Liski >klik!<  i jak zawsze nie zawiodłam się :) Składniki na 4 porcje: 200 ml śmietany kremówki , 30 g drobnego cukru , 2 żółtka , 1 laska wanilii . Śmietanę wlać do garnuszka, dodać przekrojoną wzdłuż wanilię i zagotować na małym ogniu, mieszając cały czas. Odstawić z ognia na kilka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śliwki w czekoladzie 169

Składniki: 300 g suszonych śliwek kalifornijskich BIO bez pestek Fresano , 3/4 szklanki rumu białego, 200 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki.   Przygotowanie:      Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. U mnie moczyły się 24 godziny, ale 12 godzin w zupełności powinno wystarczyć. Najlepiej zalać je na noc i przykryć talerzykiem

Aga w kuchni
Placuszki z Mascarpone, Skórkami Kandyzowanymi i Owocami 150

końcu odsączyłam na papierowych ręcznikach. Placuszki trochę rosną, ale smażą się szybko. Z podanych proporcji wyszło mi ok.18 szt niedużych placuszków. Z czym podałam? Zmiksowałam mascarpone z odrobiną kremówki. Nie dodawałam cukru, bo placki są słodkie. Na wierzchu ułożyłam owoce, a na końcu posypałam gorzkim kakao.Można je podać z cukrem pudrem, konfiturą owocową, słodkim syropem. Wybór należy

Blondynka Gotuje
Jeżynowe serniczki w szklankach 167

ciepłe dni. Szybko się je robi .. i jeszcze szybciej znikają :) Składniki na 6  serniczków 720 g serków homogenizowanych ( u mnie 4 ) 250 ml śmietany 30 % kremówki 4- 5 ł łyżek cukru pudru ( w zależności od rodzaju serków ) 20 – 30 dag jeżyn 2 czubate łyżki żelatyny odrobina wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny 1 galaretka owocowa. Sposób wykonania Śmietanę ubić

Na słodko lub wytrawnie
Jagodowe serniczki w szklankach 188

serniczki w szklankach. Są naprawdę przepyszne i nie wymagają zbyt dużej pracy :-) Składniki na 6  serniczków 500 g sera trzykrotnie zmielonego 2 serki homogenizowane 200 ml śmietany 30 % kremówki 8  łyżek cukru pudru 30 dag jagód + 6 łyżek jagód do galaretki 2 czubate łyżki żelatyny odrobina wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny 1 galaretka owocowa ( dałam o smaku jagodowym

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek chałwowo - orzechowy z czekoladą 154

masła lub margaryny 80 g cukru pudru łyżeczka olejku waniliowego 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej. Składniki na masę chałwowo – orzechową: 200 g dowolnej chałwy ½ szklanki śmietany kremówki 30% - 36% 10o g dowolnych orzechów 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo do przybrania: 100 g gorzkiej czekolady orzechy Sposób wykonania kruchego spodu: Masło lub margarynę posiekać nożem. Dodać mąki

Na słodko lub wytrawnie
Kakaowy torcik z kremem kajmakowym 176

szklanki mąki 6 jajek 2 czubate łyżki kakao ½ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru ½ łyżeczki olejku waniliowego. Składniki na krem: ½ puszki kajmaku 300 ml śmietany kremówki Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Składniki na poncz: 1,5 szklanki wody 3 łyżki cukru pudru

Na słodko lub wytrawnie
Mississippi Mud Cake 110

cukru 70 g kakao 120 g maślanki, jogurtu lub kefiru 4 jajka 2 łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo na polewę: 250 gorzkiej czekolady 120 g śmietany kremówki Sposób wykonania: Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. W garnuszku rozpuścić masło lub margarynę, dodać, wodę, czekoladę, kawę i podgrzewać na ogniu cały czas mieszając do momentu

Na słodko lub wytrawnie
Creme brulee 283

deser z żółtek i śmietanki, pięknie pachnący wanilią. Wierzch kremu pokryty jest cieniutką warstwą skarmelizowanego cukru, który tworzy pyszną skorupkę. Składniki na 2 porcje: 3 żółtka 200 g śmietany kremówki homogenizowanej 30% laska wanilii 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru  Śmietankę zagotować razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Zdjąć z ognia, aby przestygła. Wyjąć wanilię. Piekarnik nastawić

wyzwania kuchenne
TORT HARRY POTTER 183

minut w 170 st.Po upieczeniu wyjmujemy , studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem ztym że na koniec dodajemy jeszce kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy . masa: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy smietana jest bardzo sztywna, dokładamy serki, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Syrop irish cream rozrabiamy z wodą, nasączamy

Z Majeczką w kuchni