formie i najlepiej podłożyć coś miękkiego, np. koc, ręcznik).Ponownie odstawić do uchylonego piekarnika.Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty (lub 3 cienkie).Krem:Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.Kremówkę ubić z cukrem na sztywno i po łyżce dodać mascarpone, ubijając po każdym dodaniu.Na koniec wlać adwokat oraz dodać skórkę z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać.Smacznego
Kraina Miodem Płynącasmak.Słodki i delikatnie cierpki, o ciekawym i zaskakującym smaku deser, deser na który warto się skusić!2 porcje:* galaretka wiśniowa- 1 szt.** szampan- 150 ml* woda- 250 ml* kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada- opcjonalnieGalaretkę wiśniową* rozpuścić w 250 ml gorącej wody.Gdy ostygnie dolać wino i delikatnie wymieszać (by nie stracić bąbelków).Rozlać do pucharków i zostawić do zastygnięcia.Podawać
Kraina Miodem PłynącaPrzepis na słodką roladę pojawił się już na blogu (można ją zobaczyć tutaj), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą
Ciastkozercyprzyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki sody oczyszczonej250 ml (1 szklanka) mleka2 jajka300 g mąki pszennej Przełożenie:kilka łyżek dżemu pomarańczowego i powideł śliwkowych masa marcepanowaPolewa:ok 80 ml śmietanki kremówki 30% - 36%100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie:W szerokim, niskim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Lekko studzimy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon
Mia Cucina Sofietagorgonzola i posypać orzechami włoskimipokruszony ser bardzo łatwo rozpuści się w gorącej zupie.Istnieje też inna opcja podania kremu z gorgonzolą.W małym garnuszku podgrzać 2-3 łyżki śmietany kremówki,dodać pokruszony ser,mieszając do rozpuszenia,nastepnie dodać do zupy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeden z tych serników,które mozna jeść bez końca.Cudownie aromatyczny,masa serowa bajeczna,ani za ciężka ani za zwięzła,rozpływająca się w ustach.Na serze ułożona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupę lekką ale niestety ma krótki żywot.Jeśli chcesz uzyskać spektakularny efekt wielkiej białej czapy,podniesie to niestety w znaczący sposób kaloryczność kremu,bo należałoby wymieszać mleko ze śmietanką kremówką.Smak zupy podniesie również pianka sporządzona z mleczka kokosowego.Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe ,jesli nie przerazi Cię skład podany na opakowaniu: midałowe lub orzechowe.Mleczko o aromacie orzechów laskowych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto makowo, migdałowo, kokosowe do tego budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny. Moje kubki smakowe oszalały. Ciasto jest pyszne i z pewnością może zagościć na
Ala piecze i gotujeJest kilka angielskich deserów które lubię i chyba na pierwszym miejscu jest tradycyjny deser zwany „trifle” czyli kombinacja biszkoptu, galaretki, budyniu, bitej śmietany i
UgotujmyTo.plW ostatni weekend zrobiłam proste do przygotowania i nieprzyzwoicie słodkie ciasto 3 bit. Jest tak słodkie, że można zwariować, ale nie można sobie odmówić kawałka ;)! Na
UgotujmyTo.plsmakiem Tort bezowy dacquoiseSkładniki:6 białek w temperaturze pokojowej250 g drobnego cukru (1,5 szklanki)2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka białego octu winnegoszczypta soli250 g mascarpone400 ml śmietany kremówki 30%1 łyżka cukru pudru120 g masy karmelowej (krówkowej) z puszkipół szklanki orzechów włoskich10 daktylikakao i cukier puder – do posypania1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, do ubitych dodajemy łyżeczkę octu
UgotujmyTo.plOd dawna już miałam ochotę ta takie leniwe dyniowo-szpinakowe połączenie! Nie wiem tylko czy nazwać je pierogami czy kluskami? U mnie w domu mówiło się
UgotujmyTo.plJeśli lubicie gruszki i orzechy to te tartaletki są idealne dla Was. Ja dodałam do tego zestawu ser pleśniowy, który idealnie łączy słodką gruszkę i chrupiące
UgotujmyTo.plW poszukiwaniu nowego przepisu na kurczaka sięgnęłam po piwo…. ale nie do picia Za piwem raczej nie przepadam…. można powiedzieć, że toleruję je latem
UgotujmyTo.plDzisiaj proponuję Wam przepis na wytrawną przystawkę w formie tortu ptysiowego z musem łososiowym, warstwą szpinakową i chrzanową. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu
UgotujmyTo.pl