Składniki na krem z jabłek:1,5 kg jabłek2 szklanki wody1 szklanka cukru2 budynie + 1 szklanka wody do budyniu Ponadto:2 paczki miękkich żelków250 ml śmietanki kremówki 30% albo 36 % Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z dodatkiem 2 szklanek wody i 1 szklanki cukru i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy budynie. Budynie rozrabiamy
Bon Appetit Małgorzatyziemniaczana zapiekankaGdy brak pomysł na obiad, najczęściej robimy zapiekanki ziemniaczane. W taki własnie sposób narodził się ten przepis :)składniki:1 kg ziemniaków70
Bon Appetit MałgorzatyProsta zapiekanka, wymyślona na potrzeby zaspokojenia głodu :)Składniki:1 opakowanie makaronu np. kokardki (czy wstążki - już nie pamiętam ;)2 opakowania szpinaku mrożonego, koniecznie w liściachpół porapół
Bon Appetit Małgorzatykrem sułtański jaki można było dostać w każdej restauracji, jest to przepis dla miłośników kawowych deserów no i procentów ;) Składniki na 4-5 porcji:0,5 l śmietany kremówki 30%2 łyżeczki kakaokilka małych bezkilka biszkopcików100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej4 łyżki rodzynek100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików100 ml likieru kawowego lub czekoladowego
Bon Appetit MałgorzatyTorcik na zimno w kolorach miłości na walentynki :)Składniki:Masa piankowa:200 ml śmietanki kremówki 30 %2 opakowania wiśniowej galaretki z cukrem2 łyżki cukruMasa kakaowa:300 g herbatników100 g masła2 łyżki kakao5 łyżek cukru1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu wiśniowego100 ml rumu albo amarettoPianka:Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem
Bon Appetit MałgorzatyDodaj napisJest to propozycja dla leniwych takich jak ja :-P w smaku jak tradycyjny, wielkanocny mazurek a jednak prosty w wykonaniu, ponieważ zrobiony jest na waflach
Bon Appetit Małgorzatymąki2 liście laurowe1 litr bulionu (mój polski dodatek to bulion ugotowany na boczku)świeży tymianekoliwa z oliweksól, pieprz1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka (jako polski dodatek)100 ml śmietanki kremówki (jako polski dodatek, chciałam dodać serwatkę, ale nie udało mi się jej zrobić)5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiemugotowane na twardo jajka (ilość wg uznania)chlebek w którym
Bon Appetit Małgorzatyszpajza lepsza - ja nie oceniam :) składniki na 4 małe porcje:3 żółtka 1 laska wanilii albo 2 łyżeczki esencji z wanilii 250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)3 łyżki białego cukru do śmietanki + 4 łyżki cukru do skarmelizowania Śmietankę podgrzewamy z cukrem oraz z miąższem z laski wanilii
Bon Appetit Małgorzatyłyżki NutelliKrem:100 g masła3 łyżki cappuccino200 g serka mascarpone,2 łyżki cukru pudru polewa:1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości2 łyżki śmietanki kremówki albo zwykłego mleka1 łyżka masłaDodatkowo:3 bananykilka truskaweksok z połowy cytrynyCiasto:Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki
Bon Appetit MałgorzatyPawłowaskładniki na torcik bezowy:4 białka szklanka cukru pudru2 łyżeczki octu winnego (albo zwykłego octu)szczypta soli1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (przesianej)składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki, najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)200 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudruskórka otarta z połowy cytrynydodatkowo:ulubione owoce u mnie: maliny, borówki amerykańskiepiankisos: truskawki albo inne owoce zmiksować
Bon Appetit MałgorzatyWiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego
Bon Appetit Małgorzatylistki)2 ząbki czosnkuok. 5 łyżek oliwy z oliwek100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano sól do smakuSkładniki na biały sos:100 ml śmietanki kremówki- 2 śmietankowe serki topione (kwadraciki)pieprzDodatkowo:2 piersi z kurczakaulubiony makaron (u mnie świeży z dodatkiem chili zakupiony w lidlu)olej do smażeniaPesto: Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki
Bon Appetit MałgorzatyCzekolada z truskawkami zawsze jest strzałem w 10-tkę! Oczywiście przepis na tort różni się trochę od oryginalnego :) bo jak wiadomo Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni
Bon Appetit Małgorzatycukru. Poprzednio robiłam tradycyjny - waniliowy. Dziś wariacja z czekoladą i wiśniami :)składniki na 4 małe porcje:3 żółtka 1 łyżeczka esencji z wanilii (można pominąć)250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego)pół szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)3 łyżki białego cukru do śmietanki + 4 łyżki
Bon Appetit MałgorzatyTym przepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :) Składniki na 2 porcje:0,5 kg polędwiczki wieprzowejok.20 suszonych grzybków100 ml śmietanki
Bon Appetit Małgorzaty