wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 – 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Do przełożenia: - konfitura truskawkowa lub wiśniowa, - szklanka śmietany 36%; - 0,5 łyżki cukru pudru Kremówkę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder. Dolny blat biszkoptu posmarować konfiturą i połową bitej śmietany. Przykryć drugim blatem i przełożyć pozostałą bitą śmietaną. Przykryć ostatnim blatem
dom-agi.plszklanki mąki pszennej tortowej; - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; - 1 łyżeczka niebieskiego barwika spożywczego w proszku; Przełożenie i dekoracja: - szklanka jagód; - 3 łyżki syropu kurakao; - 1 l śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest trwała); – 1 łyżka cukru pudru; - białe i niebieskie wiórki kokosowe (ja barwiłam białe na niebiesko) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Żółtka oddzielić
dom-agi.plmąki ziemniaczanej; - 5 pełnych łyżek cukru pudru (ja użyłam 3); - 2 łyżki rumu (ja użyłam ekstrakt waniliowy); - 5 dojrzałych gruszek Sos karmelowy: - 1/3 szklanki brązowego cukru; - 1/2 szklanki śmietany kremówki (36%); - 1 1/2 łyżki masła Wykonanie: Jeśli mamy mocno dojrzałe, miękkie gruszki, to nie musimy tego robić, ale jeśli macie twardsze owoce, to proponuję je wcześniej obgotować. Około 15 minut
dom-agi.pljasnozłoty kolor. Masa serowa: - 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie - 5 jajek - 220 g drobnego cukru do wypieków - 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) - 200 ml śmietany kremówki 36% - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 600 g jagód lub borówki amerykańskiej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera
dom-agi.plmąki pszennej 3/4 szklanki oleju 4 łyżki kakao 6 łyżek mleka 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru Dowolne owoce do dekoracji Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i dodajemy do utartej masy
O kuchni z uczuciemminut w 170 st.Po upieczeniu wyjmujemy , studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem ztym że na koniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy . masa: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy smietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Każdy spó nasączamy herbatą z wódką.Na nasączony
Z Majeczką w kuchnigorzkiej:) 18 dkg masła lub margaryny- moim zdaniem najlepsza jest Kasia:) 3 jajka 20 dkg cukru lub mniej cukier waniliowy szczypta soli 12 dkg śmietany kremówki 20 dkg mąki- około 2 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Luźna KuchniaSkładniki na 4 porcje lub 6 mniejszych: 3łyżeczki żelatyny laska wanilii lub cukier waniliowy 2 szklanki kremówki, czyli słodkiej śmietanki- 30-36% 1,5 szklanki mleka 3,2% cukier do smaku, ale nie za dużo-ok. 1/3 szklanki 1 łyżka białego wina lub malibu owoce w syropie lub świeże Przygotowanie: żelatynę zalewamy dwiema łyżkami chłodnej wody. mleko i śmietankę wlać
Luźna KuchniaSkładniki: • 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36% • 6 żółtek • 1/3 szklanki białego cukru • 5 łyżek brązowego cukru • 1 laska wanilii Wykonanie: W rondelku powoli gotujemy śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Żółtka ubijamy. Dolewamy ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym
Luźna Kuchniakrem: 3 op budyniu waniliowego laska wanilii 3,5 szkl soku papaja- mango 2 łyżki masła 0,5 szkl dżemu żurawinowego 0,5 szkl rumu do dekoracji: 2 szkl kremówki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl soku papaja-mango świeże owoce mango i papai( lub z puszki) 1 tabliczka gorzkiej czekolady cukrowe pisaki Przygotowanie: jajka wkładamy do miski
Luźna KuchniaSkładniki na 4 porcje: 3 jajka 1 kubek śmietany kremówki 1 kubek mleka 1 kubek cukru laska wanilii szczypta soli polewa do lodów karmelowa lub inna Przygotowanie: żółtka oddzielamy od białek, białka z odrobina cukru i solą ubijamy na pianę mleko gotujemy, dolewamy śmietanę, podgrzewamy, wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając na dużej, wysokiej patelni
Luźna KuchniaOREO 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1/4 kostki masła 150 g pianek marshmallows kubek pełnego mleka (3,2%) 0,5 kubka likieru liczi 2 op śmietany kremówki kilka malin Przygotowanie: Wszystkie składniki na spód,czyli ciasteczka, czekoladę oraz masło wkładamy do blendera i miksujemy na mokry piasek Przygotowujemy formę na tartę - smarujemy masłem. Wysypujemy do niej
Luźna Kuchniasody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka margaryny Palma w złotym opakowaniu 1 średnie jajko 1/2 kubka lekko ciepłego mleka 1 tabliczka czekolad 70% kakao małe opakowanie kremówki Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy gorący miód i mieszamy. Dosypujemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy
Luźna KuchniaKrem: 0,5 szkl soku z cytryny 1 kubek śmietany kremówki 200- 250 g serka mascarpone 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy. Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 jajka 1 op śmietany kremówki (200ml) 1 laska wanilii 0,5 kubka cukru 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 5 łyżek kakao 1 kubek truskawek 4 łyżeczki żelatyny 0,5 kubka wody Przygotowanie: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej truskawki myjemy, kroimy w kosteczki, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, 2 łyżeczki żelatyny namaczamy
Luźna Kuchnia