ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:685/892)

Cupcakes 168

Czy pisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast, ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na

Kulinarna rozmowa
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 251

płatków owsianych i siemienia lnianego do wysypania formyPolewa:tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia)1 łyżka Inki1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%-36%Przygotowanie: Keksówkę smarujemy masłem bądź margaryną, wysypujemy otrębami , siemieniem i płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.W dość sporym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier

Gotowanie to kochanie
Zapach kawy i Quiche ze szpinakiem 179

Uwielbiam spokój tego miejsca. To, jak nikt się nie spieszy, nie słychać wyjących syren i klaksonów samochodów. Noc tutaj jest czarna i nieprzerwana. Cicha... przebudzona w

Gotowanie to kochanie
Zupa z cukinii 190

wartość kaloryczną)! ZUPA Z CUKINIISkładniki:2 średnie cukinie1 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego1 mały pęczek natki pietruszki6 listków świeżej bazyliiświeżo zmielony czarny pieprzsól2/3 szklanki płynnej śmietany 18% lub kremówki (do podania)Przygotowanie:Obierz cukinię (jak to zrobić? odkrój końce cukinii i pokrój ją w poprzek na kilka mniejszych części; stawiaj każdą część na blacie i przytrzymując z góry, odkrajaj

Gotowanie to kochanie
Ciasto „Tulipan” 505

Łyżką układałam (na przemian kolorami) kupki z ciasta. Piekłam 45 minut w temp. 175°C.  Po upieczeniu i przestygnięciu przekroiłam na 2 blaty. Przygotowałam masę z:- 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)- 1 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wrzącej wody- 250g serka mascarpone- 3 łyżek cukru pudruUbiłam śmietankę z cukrem pudrem, wmieszałam mascarpone, dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszałam

mojewypiekiinietylko
Pappardelle z brokułami 217

karbowanych wstążek do przygotowania smacznego, prostego i szybkiego dania – pappardelle z brokułami. Składniki:                            - ok. 300 g makaronu- 2 brokuły- 2 szalotki bananowe- 3 ząbki czosnku- koperek- 400 ml śmietany kremówki- 200 ml kwaśnej śmietany- sól, cukier, biały pieprz, czosnek suszony- olej kokosowy Brokuły podzieliłam na różyczki i opłukałam. Ugotowałam we wrzącej wodzie, z dodatkiem soli, łyżeczki cukru i soku

mojewypiekiinietylko
Tosty francuskie rolowane 146

zrolowała je. Co prawda ona zrobiła z nutellą, a ja - tosty francuskie rolowane z bananami. I śniadanie staje się przyjemnością, a nie przymusem.    Składniki:  - ¼ szklanki mleka- ¼ szklanki śmietany kremówki- 2 jajka- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- 12 kromek chleba- 4 łyżki masła- cukier puder- owoce- ulubione dodatki Jajko, mleko, śmietanę i wanilię ubijamy  (najlepiej w szerszym pojemniku

mojewypiekiinietylko
Deser malinowy z nutką cytryny 282

się kocha, malin się pożąda, dla ich  smaku oraz zapachu, który jest niepowtarzalny, i  przywołuje wiele wspomnień. Deser malinowy z nutką cytryny.     Składniki:  - 250g świeżych malin- 450ml śmietany kremówki- 250g mascarpone- 2 łyżki jogurtu greckiego- 2 łyżki cukru (do sosu malinowego)- 1 łyżka cukru pudru (do śmietany)- 1 łyżka soku z cytryny- skórka z cytryny (starta i wykrojona

mojewypiekiinietylko
Babeczki Red Velvet 118

szklanki drobnego cukru- 3 jajka- 230g jogurtu naturalnego- mała łyżeczka kakao- esencja waniliowa- barwnik czerwony- 2 łyżeczki octu- 1 i ½ łyżeczki sody- ½ łyżeczki soliSkładniki na masę:- 250ml śmietany kremówki- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru- barwnik Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Szykujemy foremki, wykładamy papilotkami. Mąkę przesiewamy z kakao i solą. Rozcieramy robotem masło. Dodajemy partiami cukier

mojewypiekiinietylko
Panna Cotta Granatowa 174

Panna Cotta to, moim zdaniem, jeden z najlepszych deserów. Nazwa pięknie brzmiąca, a w tłumaczeniu, tak bardzo przyziemnie… gotowana śmietanka. Panna Cotta Granatowa.       Składniki: - 200ml śmietanki kremówki (double cream)- 200ml mleka 3,2%- 3 łyżeczki żelatyny- laska wanilii- 3 łyżki cukru z wanilią- 2 łyżki zimnej wodyDodatkowo:- 1 owoc granatu- 2 łyżki syropu (dałam z wiśni)- 1/2 łyżeczki soku

mojewypiekiinietylko
Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 146

nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami.      Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru- 250g serka mascarpone- 1 płaska łyżka mleka w proszkuDodatkowo:- owoc granatu- 3 łyżki wiórków kokosowych- polewa z dobrej czekolady (81%)     Białka z solą ubijamy na sztywno. Stopniowo

mojewypiekiinietylko
Omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką 211

naleśniki. A może warto sięgnąć po przepis na omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką? Nazwa brzmi zachęcająco, wygląd… chyba też.     Składniki: - 2 jajka- 3 łyżki śmietanki kremówki- 2 łyżki masła- por- pomidorki koktajlowe- zielona cebulka- różowa sól himalajska       Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubijamy żółtka ze śmietanką, aż się spieni masa

mojewypiekiinietylko
Eton mess bananowy 176

mnie  „sezon” na banany, więc i Eton mess bananowy.    Składniki: - bezy (mogą być kupne, ja dałam swoje)- 2 banany- 1 łyżeczka soku z cytryny- 250ml śmietany kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- nasiona granatu do ozdoby i prażone   wiórki kokosowe      Deser przygotowujemy przed podaniem (inaczej bezy stracą swą chrupkość). Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, ale nie na sztywno. Banany

mojewypiekiinietylko
Banany w migdałowym krokancie 156

orzechów w cukrowej  glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.      Składniki na 6 porcji: - 2 banany- ok. 200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej)- plasterki limonki (do dekoracji)- skórka starta z cytryny          Krokant migdałowy

mojewypiekiinietylko
Mus brzoskwiniowy 174

jego prostota. Minimalna ilość składników, odrobina chęci, chwila czasu i mamy przygotowany mus brzoskwiniowy.     Składniki:  - 1 puszka brzoskwiń w syropie- 1 opakowanie żelatyny-Fix deserowej- ok. 200ml śmietany kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- krokant migdałowy         Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na cząstki i zmiksować w blenderze. Rozpuścić żelatynę – do wysokiego naczynia wlać 50ml zimnej wody i 100ml  wrzątku

mojewypiekiinietylko