przesmażenia mąki, dodać odrobinę dodatkowego masła). Na patelnię wlać bulion. Całość delikatnie wymieszać i podgrzać, aż sos zacznie gęstnieć. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę kremówkę, wymieszać. Odstawić z ognia. Każdą z piersi kurczaka, (za pomocą ostrego noża) delikatnie naciąć wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstała głęboka kieszeń. Odłożyć na bok. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę
Świat Domowej Kuchnigarnuszku o grubym dnie. Dodajemy koper i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy pieczarki oraz sok z cytryny i smażymy do momentu odparowania wody, którą puściły pieczarki. Dodajemy kremówkę, gotujemy minutę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat i tworzymy z niej niewielki kopczyk. Masło kroimy w kostkę
Ratunku obiadpozycję) 3 ząbki czosnku, rozgnieć nożem i obierz ze skórki 350 ml zimnej wody sól, czarny pieprz 75 ml białego, wytrawnego wina (użyłam Sauvignon Blanc) 50 ml śmietany kremówki lub Crème fraîche ok. 1,5 łyżeczki skrobi jęczmiennej (więcej jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos) lub innej ok. 1 łyżka zimnego masła masło + oliwa do smażenia Przygotowanie
Szybko SzybkowarMÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 1 szklanka suchych nasion maku 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 płaskie łyżki kakao, przesiej przez sitko 250 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) miód kasztanowy lub inny o charakterystycznym smaku i aromacie (można użyć syropu z igieł młodej sosny), do smaku Przygotowanie ugotuj mak zgodnie z przepisem Gotujemy mak w szybkowarze , ostudź
Szybko Szybkowarnaszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób dodać smak dymu do czekolady. Ganache idealnie pasuje do grillowanych owoców, lodów i praktycznie każdego deseru. Składniki: 360 ml śmietanki kremówki ¾ szklanki dobrej jakości czekolady (70% kakao)- (wiórek czekoladowych) 1 mała patelnia/rondelek 2 szklanki Wiór do wędzenia z jabłoni, wiśni lub drzewa klonowego Do przygotowania naszego Ganache najlepiej używać grilla węglowego
naRuszcieNie znoszę puddingów... Ale kiedy zobaczyłam jak George Calombaris w australijskiej edycji Masterchef'a pokazywał uczestnikom jak go przygotować wiedziałam, że muszę jak najszybciej wykorzystać to
Magiczna kuchnia DariiKto może oprzeć się małym, kruchym cudeńkom przełożonym mocno czekoladowym kremem z dodatkiem kawy? Niestety nikogo takiego nie znam:) Tym razem zapraszam na mini makaroniki przygotowane
Magiczna kuchnia Dariikostkę "na jeden kęs"2 białe cebule1-2 łyżki klarowanego masła1 czerwona świeża papryczka chilli3 łyżki posikanej świeżej kolendry50g płatków migdałów2/3 szklanki śmietany 18% + łyżeczka cukru lub śmietany kremówki, wtedy bez cukruSposób przygotowaniaMarynatę zmiksować w malakserze i zalać nią pokrojone mięso wołowe. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, w misce przykrytej folią spożywczą. Można zrobić to też w dniu gotowania
W kuchni wieczoremktórym momencie...Takie desery to jedna z tych pyszności, którą zajadamy się w trójkę, a to rzadko się zdarza :)truskawki - ilość dowolna, na 3-4 osoby ok. pół kilośmietana kremówka, ubita bez dodatku cukrubezy, najlepiej własnej produkcji, ale jak deser "na już" to mogą być i z tescoBezy wkruszamy do ubitej śmietany, w wysokich szklankach układamy na przemian
bistro mamamasło utarłam z nutellą, dodałam miękkie i pokrojone śliwki wymoczone w alkoholu i razem wymieszałam. Przełożyłam murzynka masą i wstawiłam do lodówki.masa śmietankowadwa małe kubki śmietanki kremówki (w sumie ok. 400 ml)4 łyżki cukru pudru(dodałam ok. 100 g białego serka, bo akurat miałam w lodówce i nie miałam co z nim zrobić)2 łyżki żelatyny
bistro mamadeser przepisu nie ma :)Wszystko zależy od tego ile mamy w domowych zapasach kolorowych galaretek. Do tego potrzebujemy tylko bitą śmietanę, bezkonkurencyjna jest prawdziwa, ubita z kremówki, ale jak jej nie ma pod ręką - można się poratować taką 'doktoroetkerowską" z torebki.Czytaj więcej
bistro mamataki deser, który powstał trochę przez przypadek.Niedawno robiłam uproszczoną kremówkę,czyli ciasto francuskie, bita śmietana, truskawki. Okazało się, że zjedzenie jej za pomocą widelczyka czy łyżeczki jest może nie niemożliwe, ale trochę skomplikowane. Ciasto francuskie się kruszy, ucieka nam z bitej śmietany, nie da się tak łatwo wydzielić porcji widelczykiem na jeden kęs.A ponieważ deser bardzo nam smakował,postanowiłam
bistro mamaUznawany za jeden z najlepszych deserów świata. Elegancki, szlachetny, a jednocześnie składający się z zaledwie kilku prostych składników. To przecież nic innego jak wzbogacony o dodatek kremówki kogel-mogel, które moje pokolenie pamięta z dzieciństwa. I zapieczony. Właśnie cały urok tkwi w tzw. "pukaniu łyżeczką w skorupkę", która przy okazji tej czynności powinna wydać charakterystyczny dźwięk.Czytaj więcej
bistro mamatakich przypadkach znowu zwyciężyła prostota (nie mylić z prostatą (: ) czyli prosto, szybko i kolorowo.Składniki na 3 desery:1 galaretka (coś z czerwonych)3 owoce kiwi200 g śmietany kremówki 30% (małe opakowanie)ok 7 łyżeczek cukru pudru2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie :Galaretkę przygotowuję wedle opisu na opakowaniu zmniejszając tylko ilość wody na 450ml i studzę w 3 szklankach / deserówkach. Owoce
Mechanik w kuchniodpoczęło. 2. Do odstanego ciasta dodajemy gazowaną wodę mineralną. Ponownie miksujemy i pieczemy cienkie naleśniki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, ale lejąca.Do naleśników proponuję:250 ml śmietany kremówki 30-36%owoc granatu, lub inne świeże owoce1. Śmietanę ubijamy na sztywno, jeśli potrzebujecie więcej słodyczy, to do ubijanej śmietany można dodać cukier puder. Gotowe upieczone naleśniki smarujemy bitą śmietaną
Apetyczna babeczka