Brak tytułu 185niespodzianką na ten wyjątkowy dzień. Tort przełożyłam Masą śmietanową malinową Dr Oetker. Szczerze polecam ten produkt, łatwy, szybki sposób na naprawdę pyszny krem. Proszek wystarczy zmiksować ze śmietanką kremówką - i gotowe.Smak letnich słodkich malin
kolorowotorcikowo
Brak tytułu 208podbić". Do żółtek wlewać gorące mleko, ciągle ubijając. Całość podgrzewać na wolnym ogniu, nie przerywając ucierania. Uważać, żeby mleko nie zawrzało. Gdy masa zgęstnieje - powinna być jak lekko ubita kremówka - odstawić, ostudzić i wstawić na 1 godzinę do zamrażarki. Ananasa zmiksować blenderem. Dodać do lekko juz zmrożonej masy. Wstawić do zamrażarki na kolejną godzinę, po godzinie wyjąć i zamieszać
kolorowotorcikowo
CLAFOUTIS z czereśniami 173CLAFOUTIS, czyli owoce w cieście. Składniki:500-600 g czereśni lub innych owoców100 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka0,5 szkl. cukru200 ml kremówki70
kolorowotorcikowo
Krem koperkowy 227Szybka zupka? Czemu nie.Polecam krem koperkowy. Składniki:1 litr wody4 większe ziemniakiduży pęczek koperku1 cebulka 100 ml kwaśnej śmietany100 ml śmietany kremówki pieprz1,5 kostki rosołowej drobiowejWodę zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę - wrzucić do wody. Dodać cebulkę przekrojoną na pół. Gotować aż ziemniaki zmiękną.Koperek posiekać, nie musi być bardzo drobno - wrzucić do zupy. Dodać kostkę rosołową.Gotować
kolorowotorcikowo
Tarta z gruszkami 195ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki. Nadzienie: 10-12 twardych średnich gruszek 50 g masła 1/3 szkl. cukru 50 ml śmietanki kremówki Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Masło rozgrzać w wysokiej patelni, dodać cukier i śmietankę. Do gotującego się płynu wrzucić gruszki, dusić pod przykryciem 20 minut. Ciasto wyjąć
kolorowotorcikowo
Jeżynowy deser z bezami ( Bałagan w Eton ) 157Składniki:300 ml śmietanki kremówki 1 szklanka jeżyn1,5 szklanki pokruszonych bezWykonanie:Śmietankę mocno schłodzić. Zimną ubić na sztywno.Owoce rozgnieść widelcem. Dodać do śmietanki. Wsypać pokruszone bezy - delikatnie połączyć. Nie dokładnie.Deser przełożyć do wysokich szklanek lub pucharków.Udekorować owocem. Smacznego
kolorowotorcikowo
Kruchy torcik z musem czekoladowym i powidłami 239masła 130 g margaryny 4 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy Mus czekoladowy: 150 g czekolady mlecznej 150 g czekolady gorzkiej 330 ml śmietanki kremówki powidła śliwkowe - słoiczek 200 ml Wykonanie: Przesiać obie mąki, dodać tłuszcz - posiekać nożem lub rozetrzeć w robocie. Dodać cukier i żółtka - szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą
kolorowotorcikowo
Tort marchewkowy z orzechowym kremem 354szkl. cukru240 g mąki pszennej1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru220 ml oleju rzepakowego60 ml maślanki 2 jajkaKrem:160 g białej czekolady200 ml śmietanki kremówki 30%100 g mielonych orzechów laskowychWykonanie:Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.W miseczce połączyć składniki suche, tj. - mąka, cukier, soda
kolorowotorcikowo
Tarta cytrynowa z winem 250mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BITA ŚMIETANA:300 ml kremówki ( u mnie czekoladowa, ale klasyczna tez będzie ok )1 płaska łyżka cukru pudru1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę namoczyć, namoczoną rozpuścić.Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę
kolorowotorcikowo
Tarta serowa z truskawkami 282koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w 175 stopniach C przez 30 minut.Dodatkowo:* 70 g czekolady deserowej* 1/4 szklanki kremówki* 300 g truskawek* cukier puderŚmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści.Truskawki umyć, osuszyć.Na jeszcze nie do końca ostygniętą tartę wylać czekoladę
kolorowotorcikowo
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 578tylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze ciemnych blaszek- to skraca czas pieczenia.Po przestudzeniu wierzch można delikatnie polukrować. Lukier przygotować z mielonego cukru trzcinowego, kremówki i kilku kropel olejku migdałowego. Przepyszny, bardzo wilgotny i długo pozostaje świeży! Smacznego
Smaczne Zdrowe
SERNIK Z ODROBINĄ KOKOSU 286masła Składniki na masę Twarogową: -1kg sera -8 jaj -80g wiórków kokosowych -1 szklanka ksylitolu (lub cukru) -2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru -450g śmietany kremówki -1/3 szklanki likieru Amaretto Wszystkie składniki zagnieść na ciasto kruche, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie jedną część rozwałkować
Smaczne Zdrowe
PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 288usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne obsypać pudrem. Lukier: Przygotowujemy standardowo cukier puder, kilka kropli olejku migdałowego(można użyć innego) oraz kremówka. Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia(dolewając do cukru śmietanę) i lukrować jeszcze ciepłe pączki. Smacznego
Smaczne Zdrowe
PĄCZKI PYCHOTKI , NA MĄCE ORKISZOWEJ 290mleka - szczypta soli - słoiczek konfitury- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego - około 1l oleju kokosowego do smażenia Składniki na lukier: -ok. 1,5 szklanki cukru pudru (u mnie trzcinowy) -kilka łyżek kremówki -kilka kropel olejku pomarańczowego (u mnie migdałowy) Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Z drożdży, kilku łyżek mleka, cukru trzcinowego i mąki zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Jajka i żółtka
Smaczne Zdrowe
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE NA MĄCE ORKISZOWEJ 290dodać ksylitol)Galaretkę rozpuścić w 200ml wody, zostawić do przestudzenia i wymieszać z musem jabłkowym jak już zaczyna lekko ściągać. Wyłożyć na placek.Lukier:-5 kopiastych łyżeczek pudru-10 łyżeczek kremówki-kilka kropel olejku migdałowegoWszystko razem wymieszać do uzyskania lukru. Smacznego
Smaczne Zdrowe