biszkopt:3 jajka 1/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąkiSkładniki na masę bananową:2 dojrzałe banany 1 l soku bananowego 3 słodzone budynie kokosowe Składniki na masę śmietanową:500 ml śmietany kremówki 30% 1/4 szklanki cukru1/4 szklanki wiorków kokosowych wiórki czekoladowe do posypania Któż z prawdziwych wielbicieli ciast, oprze się zestawieniu kokosa i bananów....? Oj, chyba niewielu :) Przepis z takim właśnie zestawieniem
Świat Ciastamasła80 g drobnego cukru110 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajka3 łyżki mleka1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:100 g wiórków lub chipsów czekoladowychjajeczka cukrowe do dekoracji120 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudruTe babeczki miałam już upiec w zeszłym roku na Wielkanoc... ale jakoś tak nie starczyło czasu i mocy przerobowych :) Więc nadrabiam tą zaległość w roku bieżącym
Świat CiastaSkładniki na 15 muffinek:2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki drobnego cukru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią2 łyżeczk1 esencji waniliowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4
Świat Ciastaserka mascarpone3/4 szklanki cukru pudru5 jajek300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa:200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym125 ml śmietanki kremówki 30%Dziś prawdziwa uczta dla miłośników chałwy. W tym serniku jest ona mocno wyczuwalna. Ciasto wychodzi aromatyczne, dosyć zbite, ale za to fajnie wilgotne. Rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam.Najpierw zaczynamy
Świat Ciastawygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę (fot.8), przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć go ponczem z herbaty z cytryną.Na potrzeby dekoracji na wierzchu użyłam niewielkiej ilości ubitej na sztywno śmietany kremówki z dodatkiem cukru. Ale torcik z powodzeniem można również udekorować gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Inspiracja: słodkie fantazje
Świat CiastaproszkuMasa rabarbarowa:500 g rabarbaru3-4 truskawki (opcjonalnie)1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru2 łyżeczki cukru waniliowego100 ml wody + 6 łyżek wody60 g cukruMasa śmietanowa:400 g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżeczki cukru waniliowego2,5 łyżeczki żelatynyKiedy zobaczyłam ten przepis na stronie malacukierenka.pl stwierdziłam, że koniecznie jeszcze raz w tym sezonie muszę się pokusić na ciasto
Świat Ciastarozmrożonego)2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny1 szklanka cukru1/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki cynamonu1 jajko, roztrzepaneSkładniki na sos:1/4 szklanki cukru1 szklanka śmietanki kremówki 30%1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej1 łyżeczka zimnej wodyPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W średniej misce wymieszaj jabłka, żurawinę, cukier, mąkę i cynamon
karmelowyminut w 180C.MASA JABŁKOWA:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut.Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy.Gorące wykładamy na biszkopt.Studzimy.BITA ŚMIETANA:Kremówkę ubijamy ze śnieżkami i przekładamy na masę jabłkową.POLEWA:Margarynę rozpuszczamy z cukrem i kakaem.Lekko studzimy.Gdy się zetnie mieszamy mikserem.Białko ubijamy, dodajemy żółtko i letnią polewę. Delikatnie rozsmarowujemy
Ostra na Słodkojajka się nie ścięły.Przygotowaną masę wlewamy do gotującego mleka i gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając.Odstawiamy do przestudzenia.Kiedy masa będzie już zimna ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę.Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników. Całość:Przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.Posypujemy odrobiną pokrojonych drobno jabłek
Ostra na Słodkobyć „niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;)Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu.Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!Zobaczcie jak wyszło!SKŁADNIKI:BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na bloguMASA:* mascarpone – 600 g* śmietana
Ostra na SłodkoopSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SPÓD :Masło topimy , studzimy.Dodajemy do drobno pokruszonych herbatników.Wyciągamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.MASA SEROWA :Oddzielamy białka od żółtek.Żółtka miksujemy z twarogiem , masłem , kremówką ,cukrem i budyniami na gładką masę.Białka ubijamy na sztywno.Pianę delikatnie łączymy z masą serową.Wylewamy do tortownicy wyłożone ciasteczkami.Wstawiamy do nagrzanego na 165C piekarnika na 90 minut.Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.CA
Ostra na Słodkowysokości ok. 0,5 metra.Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. MASA:Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody.Twaróg mielimy , następnie mieszamy z sokiem cytrynowym , cukrami i tężejącą galaretką.Kremówkę ubijamy , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy z masą serową.Wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.CAŁOŚĆ: Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody.Odstawiamy do tężenia.Owoce obieramy , kroimy
Ostra na Słodkokompotu ( absolutnie nie wylewamy kompotu! ).Ok. 15 sztuk odkładamy do dekoracji , a resztę dzielimy na 2 części.Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszamy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.Obficie nasączamy go kompotem
Ostra na Słodkopiekarnika na 20 – 25 minut.Studzimy , a następnie rozcinamy na 2 blaty. MASA :Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.Zostawiamy do ostudzenia.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.Dodajemy po łyżce wystudzonej masy z kisielu , mieszamy. CAŁOŚĆ:Na przekrojony biszkopt wykładamy masę kisielowi , wygładzamy.W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka.Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki
Ostra na Słodkobardzo miękkiego masła i wszystko razem dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia ( minimum 1` godzina ).W tym czasie miksujemy naszą masę pralinową z resztą masła – odstawiamy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.Wyjmujemy krem z lodówki , miksujemy , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy masę pralinową i ubitą śmietanę – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Krem pralinowy wkładamy
Ostra na Słodko