ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:698/892)

Tort ala Sachera (Sachertorte) 199

Czekolada z truskawkami zawsze jest strzałem w 10-tkę! Oczywiście przepis na tort różni się trochę od oryginalnego :) bo jak wiadomo Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami 126

cukru. Poprzednio robiłam tradycyjny - waniliowy. Dziś wariacja z czekoladą i wiśniami :)składniki na 4 małe porcje:3 żółtka 1 łyżeczka esencji z wanilii (można pominąć)250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego)pół szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)3 łyżki białego cukru do śmietanki + 4 łyżki

Bon Appetit Małgorzaty
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 168

Tym przepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :) Składniki na 2 porcje:0,5 kg polędwiczki wieprzowejok.20 suszonych grzybków100 ml śmietanki

Bon Appetit Małgorzaty
Cykoria z sosem serowo - szałwiowym 139

Zmysłowa przystawka. Przynajmniej ja tak sądzę :)Składniki:2-4 cykorieszczypiorek do dekoracjiSkładniki na sos:150-200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówkikilka listków 

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy tort z karmelizowanymi pomarańczami i konfiturą pomarańcz.-imbirową 206

Tort na Dzień Matki :) gorzka czekolada i karmelizowane pomarańcze nadają ciekawego, wręcz rasowego charakteru :)Składniki na blachę o średnicy 24 cm:Ciasto:150 g masła8 jajek1

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z botwiną i bobem w rustykalnym stylu 163

tarty wytrawne. Oto przepis na letnią, kolorową i bardzo smaczną tartę :)Składniki na ciasto:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaSkładniki na farsz:250 śmietanki kremówki ( 30 %)suszony tymianek2 jajka150 g żółtego sera (tartego)wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści)pół szklanki bobupół cukiniipół małej, czerwonej paprykisól, pieprzKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia duszona w śmietanie z tymiankiem i czosnkiem 319

Mój nowy patent na cukinię :) niestety troszkę mi się rozgotowała bo w tym czasie robiłam zdjęcia innej potrawy :) Cukinia bardzo smaczna. Idealna na obiad jako dodatek

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 175

spód o śr. 24 cm:200 g mąki pszennej (przesianej)2 łyżki cukru pudru120 g masła2 małe żółtka1 łyżka soku z cytrynySkładniki na krem:6 żółtek,500 ml śmietanki kremówki 36 %6-8 łyżek cukru (w zależności od preferencji)można dodać dla pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejotarta skórka z 2 cytryn1/3 szklanki soku z cytryny (bez pestek

Bon Appetit Małgorzaty
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach 205

DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchni świata :) Te 

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone fusilli z gorgonzolą, winogronami i orzechami 192

Składniki na 3 porcje:1 opakowanie makaronu lubella - pełnoziarniste świderki1 opakowanie świeżego szpinaku (albo jak w moim przypadku-jedna miska ;) )200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki (30 %)1 szklanka mrożonego zielonego groszku1 garść orzechów włoskichok. 5 pomidorków suszonych z oliwy1 ząbek czosnku1 kiść winogronasól do gotowania makaronupieprzolej do smażeniaGotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku na sposób

Bon Appetit Małgorzaty
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 146

Oj pyszne, słodkie o pięknej barwie piwo Książęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich

Bon Appetit Małgorzaty
Czarny makaron z białym sosem 164

Zrobiłam na bazie śmietanki i mojego ulubionego włoskiego sera. Składniki na 3 porcje:1 opakowanie czarnego makaronu barwionego sepią200 g sera gorgonzola (najlepiej bez skórki)125 ml śmietanki kremówki (u mnie śmietanka 18 %)2 łyżki posiekanego szczypiorkupieprz1 opakowanie rukolikilkanaście pomidorków koktajlowychMakaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty. W garnuszku podgrzewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser gorgonzola. Dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Nie taki stary piernik z niego ... 179

...ponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie

Bon Appetit Małgorzaty
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 393

masła 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 szklanka kaszy mannykarmel:25 dag posiekanych orzechów włoskich7-8 dag masła5 łyżek cukru brązowego2 łyżki miodu100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura)sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z wędzonym łososiem na ciepło i z suszonymi pomidorami 149

Tarta  nie jedno ma imię. Można zrobić ją z jakichkolwiek składników. Jednak moją ulubioną jest ta łososiowa. Ale z łososiem wędzonym na ciepło. Cała tarta

Bon Appetit Małgorzaty