ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:671/892)

Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 181

którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120ml pełnego mleka 120ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone 1 liść laurowy 400g selera 400g ziemniaków sól morska, świeżo mielony pieprz 1-2 łyżki oleju (np. oleju orzechowego – użyłam oleju sezamowego

Moja Delicja
Deser z OREO – bez pieczenia 11644

rozpuszczonym masłem. Tortownicę o wymiarach ok.23 cm wyłożyć ciasteczkami wymieszanymi z masłem. Uklepać. Przygotować budyń czekoladowy wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Serek kremowy zmiksować z cukrem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubić*. 1/2 ubitej śmietany wmieszać dokładnie łyżką z serkiem. Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki na minimum 20 minut. Ostudzony budyń zmiksować, aby pozbyć się powstałego kożucha

Moja Delicja
Makaron Tagliatelle z brokułem z sosem czosnkowo-cytrynowym – danie w 5 minut 327

czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200g śmietany kremówki (30%) sok z połowy limonki/cytryny skórka starta z 1/2 limonki/cytryny (wcześniej limonkę dobrze wyszorować) świeżo mielony pieprz sól morska   Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, pozbyć się twardych łodyg

Moja Delicja
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 267

główka białej kapusty 5 łyżek wody   Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany kremówki 350ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć

Moja Delicja
Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha 3247

szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 125 g masła 4 jaja 4 płaskie łyżki mąki pszennej 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady   Przygotowanie: Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Dużą blachę (o wymiarach

Moja Delicja
Tiramisu z Lemon Curd 158

Świetny deser na lato. Składniki: (4-6 porcji) 2 cytryny – sok i skórka (cytryny sparzone i wyszorowane, najlepiej ekologiczne) 4 łyżki brandy 4 łyżki cukru 150 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 500 g serka mascarpone 2 jaja (osobno żółtka i białka) 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon Curd + 1/4 szklanki do dekoracji 250 g podłużnych biszkoptów   Przygotowanie

Moja Delicja
Chrupiąca tarta z cukinią 209

ostrego żółtego sera (np. cheddar)   Składniki farszu: 3 średnie cukinie lub dwie duże 50 g masła 1 pęczek dymki 1 pęczek szczypiorku 3 jaja 150 ml śmietanki kremówki 30% sól, pieprz   Przygotowanie: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować. Ja miksuję do momentu, gdy zawartość misy

Moja Delicja
Sernik na zimno z jagodami i malinami 394

Sernik na zimno z jagodami i malinami. Idealny na lato. Wymaga tylko dłuższego chłodzenia w lodówce. Składniki: 700 g serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 200 g malin + 200 g jagód biszkopty 1 galaretka o smaku owoców leśnych   Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy

Moja Delicja
Ciasto miodowo – orzechowe 382

pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych   Składniki polewy: 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 % kakao) 1 łyżeczki masła 200 ml śmietanki kremówki 36 % Garść uprażonych orzechów laskowych do dekoracji   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać

Moja Delicja
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 173

białego wytrawnego vermouth’u lub wytrawnego sherry 1 łyżka octu balsamicznego 150 ml bulionu wołowego 50 g sera Stilton lub innego z niebieską pleśnią 2 łyżki śmietany kremówki garść posiekanej natki pietruszki   Przygotowanie: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pieczarki, obrany i zmiażdżony czosnek oraz listki tymianku. Smażyć 5 minut. Wlać vermouth, zagotować i zredukować do uzyskania

Moja Delicja
Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym 176

podpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego z masłem 0.5 łyżeczki suszonego tymianku 250 g śmietanki kremówki 30% 3 jaja 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem 140 g sera z niebieską pleśnią (np. sera Stilton) sól, pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra-dół

Moja Delicja
BISZKOPT IDEALNY 176

klatkę piersiową. Kuchnia + miłość = związek idealny Są dni, kiedy nawet jajecznica nie chce wyjść, mleko się przypali, kawa nie zaparzy tak, jak zawsze, krem do tortu się zważy, a kremówka rozpłynie. Są też takie dni, które te wszystkie niepowodzenia zmieniają w prawdziwą radość. Swego czasu piekłam wspaniałe biszkopty. Wysokie, pulchne i wilgotne w środku. Jednak w chwili urodzin koleżanki, wszystko

W kuchni Karmel-itki
Galaretkowiec 197

wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Masa śmietanowa: 650 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny woda + 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka agrestowa Galaretki - wiśniową, brzoskwiniową i agrestową przesypać do osobnych, najlepiej płaskich naczyń. Każdą

Domowa cukiernia Ewy
ciasto bez mąki 163

Dzisiaj przepis na... przepyszne ciasto bez użycia mąki! Składniki: - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 100g masła - ja dodałam 2 paski gorzkiej czekolady - 3 jajka - 2 łyżki cukru - mała śmietana kremówka - 1 banan - łyżka ciemnego kakao Wykonanie:  Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę z cukrem, a żółtka ucieramy. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Czekoladę wraz

Tanio szybko zdrowo
Suflet czekoladowy 110

Dzisiaj przepis na przepyszny suflet czekoladowy w kokilkach z kombiwaru. ;] Składniki na 4 kokilki: - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 100ml śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru - 2 jajka - szczypta soli  Wykonanie: Kokilki smarujemy masłem i kakao. Do małego garnka wlewamy śmietanę, gotujemy na małym ogniu stopniowo dodając czekoladę, gdy czekolada będzie prawie rozpuszczona ściągamy garnek z gazu

Tanio szybko zdrowo