ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:666/892)

Polewa toffi do dekoracji ciast. 144

Składniki : 15 dkg cukierków ''krówek'' 3/4 szklanki śmietany kremówki Sposób wykonania :  Śmietanę wlej do małego rondelka. Krówki połam na kawałki, wsyp do śmietany. Rozpuść na małym ogniu, ciągle powoli mieszając. Letnią polewą oblej ciasto i pozostaw do wystygnięcia.   Polewa ta doskonale nadaje się do dekoracji wielkanocnych babek, babeczek i mazurków.  Do polewy możemy dodać 3-4 łyżki

Przepisy i porady kulinarne
Tort czekoladowo-makowy 160

składniki 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 250 g serka mascarpone Środek ciasteczek oreo (2 op po 154g)   do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna! Wykonanie

w mojej kuchni
Krem z zielonego groszku z miętą 195

dodatkiem świeżej orzeźwiającej mięty. Składniki: 450 g mrożonego groszku 500 ml bulionu lub wody duża cebula oliwa z oliwek spora garść świeżej mięty sól, pieprz kilka łyżek śmietany kremówki Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy.  Wlać bulion i zagotować. Wsypać mrożony groszek i gotować przez kilka minut, aż groszek zmięknie. Wrzucić miętę i zmiksować zupę

wyzwania kuchenne
Maślano – Czekoladowe Ciasteczka 122

foremkami rożne kształty. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach, do zarumienienia się. Studzimy. Krem: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty na bok. Po tym czasie mieszamy łyżką do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy w chłodne

Made By Mom And Son
Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82 148

duże jaja pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 150 g cukru 20 g świeżych drożdży 3 szkl. mąki 2 garści rodzynek łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty lukier: 50 ml śmietany kremówki 50 g białej czekolady pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy Mleko, margarynę i cukier rozcieramy, dodajemy jaja i mieszamy wszystko w miseczce. Zostawiamy zaczyn na kilka godzin

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak w grejpfrucie 146

słodyczą, nie ukrywam, smak grejpfruta jest dość mocny. Gorąco polecam osobom lubiącym grejpfruty ! :) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 3 grejpfruty 1 czerwona papryka 1 cebula 1/2 szkl kremówki 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz olej Przygotowanie : Kurczaka umyć, podzielić na dwie części. Grejpfruta obrać z błonek, zblendować tak by był widoczny miąższ

Garnkowe fanaberie
Mazurek waflowy jak piszinger 246

masa krówkowa czyli kajmak 2 żółtka 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru pudru łyżka ekstraktu waniliowego polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietany kremówki łyżka masła Do przełożenia wafli użyłam powideł i masy czekoladowej. Przygotowanie masy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodawać

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto „Przysmak bogów” 137

Posmarować kremem krążek, resztę kremu wymieszać z pokrojonym ciastem i orzechami. Wyłożyć na posmarowany kremem pierwszy krążek. Udekorować i wstawić do lodówki. Krem można przygotować też z jogurtu, śmietany kremówki z dodatkiem syropu owocowego. Ciasto na zdjęciu jest zrobione z podwójnej porcji

kulinarnajamka.blogspot.com
Pianka truskawkowa na biszkopcie 169

wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 180°C (góra/dół). Wystudzić. Pianka 10 łyżeczek żelatyny 400 g truskawek 500 g chudego serka 400 g śmietany kremówki (do ubijania) 75 g drobnego cukru sok z 1 cytryny Do dekoracji 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 100 g truskawek Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować 400 g. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej

Pełny talerz
Tarta z owocami przyniesionymi z lasu 149

lekko się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Krem waniliowy 3 żółtka 50g cukru pudru 20g mąki pszennej 250ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 250ml śmietany kremówki + 10g cukru pudru dodatkowo 250g malin 2 garście jagód trochę jeżyn wiórki masła listki mięty do dekoracji Żółtka utrzeć z 20g cukru pudru na puch. Miksując dodać mąkę. W rondlu zgotować

Pełny talerz
Babeczki fistaszkowe z czekoladą i karmelem 185

wlać wodę. Zagotować, zmniejszyć moc na średni poziom, gotować kilka minut, aż cukier się rozpuści. W tym czasie nie mieszać, tylko potrząsać rondlem. Ostrożnie dodać masło i wlać kremówkę energicznie mieszając. Zmniejszyć moc i gotować 5-7 minut aż masa zacznie gęstnieć. Gotowy karmel odstawić na chilę do przestudzenia. Babeczki posmarować masą czekoladową, posypać prażonymi orzechami i polać karmelem. Smacznego

Pełny talerz
Kawa i wuzetka są obowiązkowe. Dla każdego. ;) 196

połamać na kawałki, przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować, zalać czekoladę. Odstawić na 1 minutę. Rozmieszać energicznie, aż masa będzie jednolita. Polewę rozprowadzić równomiernie na cieście. Odstawić do zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Udekorować porcje ciasta. Smacznego! A to dla tych, którzy nie wiedzą, że kawa i wuzetka, to zestaw obowiązkowy

Pełny talerz
Truskawki à la Romanoff 200

Pokroić na połówki lub ćwiartki, przełożyć do miski. Likier lub sok wymieszać z cukrem pudrem. Miksturą zalać truskawki, wymieszać. Naczynie przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier z wanilią, wymieszać z creme freiche. Owoce rozłożyć do pucharków, polać pozostałym w misce sosem, przykryć chmurką ze śmietany. Można ozdobić dodatkowymi truskawkami lub melisą

Pełny talerz
Sernik na zimno z truskawkami 459

serowa 500 g twarogu sernikowego (zmielonego trzykrotnie) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) cukier do smaku (u mnie chyba 1 łyżka) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g śmietany kremówki 36% (mocno schłodzonej) 6 łyżeczek żelatyny + 3 łyżki zimnej przegotowanej wody ok. 1 kg truskawek Ser wymieszać z mlekiem i ekstraktem waniliowym, żeby nie było grudek. Odstawić na bok. Truskawki

Pełny talerz
Jogurtowiec kokosowo-jagodowy 173

sekundy. Oczywiście został ulubionym pilotem widzów :) Dzisiaj jestem już na ziemi, ale proponuję Wam ciasto, które przenosi pod niebiosa ;) Nie jest to taki całkiem leciutki jogurtowiec, bo z kremówką, ale coś za coś. Połączenie jagód i kokosa sprawdziło się doskonale, ale najlepiej jak sami się o tym przekonacie. Składniki: Spód 200 g kruchych ciastek kokosowych 2 łyżki wiórków kokosowych

Pełny talerz