cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 500 z Kopytowa 10 dag, mąka ziemniaczana 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta, woda 1/2 szklanki do nasączenia biszkopt ŚMIETANA: śmietana kremówka 200 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, sok z pomarańczy 1/4 szklanki, pomarańcze 2 sztuki, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka "L", cukier, cukier wanilinowy ubić w robocie na najwyższych obrotach do mocnego spienienia
W Mojej Kuchni Lubięwarstwą powideł śliwkowych i wykładamy połowę masy. Przykrywamy biszkoptem i smarujemy pozostałą masą. Drugi kruchy placek smarujemy od dołu powidłami i umieszczamy na reszcie ciasta.Polewa Czekoladowa: 100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną gorzką czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Aby uzyskać efekt "białych zygzaków" tak samo postępujemy
Słodka Stronaciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko80 g cukru pudru400 g mąki200 g masłagarść sezamuDodatkowo:300 ml śmietanki kremówki ( 30 - 36%)3 łyżki cukru waniliowegosłoiczek malin w syropieSposób przygotowania:Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Masę jajeczną przelewamy do mąki i poszatkowanego masła zmieszanego z sezamem i szybko łączymy
Słodkie Przyjemnościtego przepisu. Lekko je podsuszamy i kroimy na małe kwadraciki.Na spód wysokiego szklanego naczynia wlewamy około 4-5 łyżek musu brzoskwiniowego, następnie ostrożnie nakładamy równie dużą warstwę ubitej kremówki. Wierzch pucharków dekorujemy pokrojonymi biszkoptami.Deser podajemy schłodzony.Smacznego
Słodkie Przyjemnoścismak i słodycz truskawek są według mnie idealną kompozycją na ciepłe dni. To co, też chcecie już lato?"Składniki:2 duże kwadratowe wafle (25 x 25)400 ml śmietanki kremówki - 30%3 łyżki cukru waniliowegołyżeczka ekstraktu waniliowego200 g truskawekSposób przygotowania:Oba wafle kroimy na mniejsze prostokątne kawałki - u mnie 24 sztuki.Do wysokiego naczynia przelewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier i ubijamy
Słodkie Przyjemności"Co jak co, ale maj zapowiada się bardzo fajnie. Może jest to spowodowane tym słońcem, a może tym, ze zaczęłam się wreszcie ruszać? Nie wiem. Pomalutku
Słodkie Przyjemności"Nie każdy lubi, nie wszyscy robili, jednak ten deser według mnie ma coś w sobie. Jest lekki, kremowy, z dodatkiem egzotyki i naszych domowych jagód - do
Słodkie Przyjemnościbitą śmietaną i kruchym ciastem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "Składniki:2 żółtka80 g cukru 400 g mąki200 g masłaDodatkowo:400 ml śmietanki kremówki ( 30 - 36%)3 łyżki cukru waniliowegoszklanka jagódSposób przygotowania:Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie dosypujemy mąki i poszatkowane masło i szybko łączymy, możemy też to zrobić za pomocą malaksera. Ważne
Słodkie Przyjemnościpatyczkiem czy jest już upieczone (ciasto nie powinno przywierać do patyczka). (Ja piekłam 25 minut.)Ciasto studzimy w formie.Podajemy na ciepło, polane sosem czekoladowym, z gałką lodów lub ubitą kremówką.Smacznego
Słodkie Przyjemnościromantyczne śniadanie do łóżka :) Składniki:6 małych jaj (4 duże)3/4 szklanki mleka60 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki mąki ziemniaczanej180 g mąki pszennejłyżeczka ekstraktu waniliowego200 ml śmietanki kremówki (30-36%)masa kajmakowaSposób przygotowania:Białka ubijamy na puszystą pianę, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy. W drugiej misce łączymy żółtka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Mąkę pszenną mieszamy
Słodkie Przyjemnościpolecamy rynek pod Gubałówką - duży wybór, gwarancja jakości i świeżość ;) Swoją przygodę z Zakopanem zakończyliśmy zaraz po zakupach na stoisku z serami, udając się następnie do Wadowic na Kremówkę wieczorową porą wraz z wyśmienitą kawą. Następnego dnia zwiedziliśmy deszczowy Oświęcim, aby zaraz po nim udać się do Zamku w Mosznej, o którym opowiem następnym razem
Słodkie Przyjemnościspłaszczenia zbyt wyrośniętego wierzchu (u mnie taki się pojawił, jeśli u Was nie będzie to omijajcie tę czynność). Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.Krem śmietankowy:500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudruSerek ucieramy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do utartego serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie łyżką.Czekolada
Made By Mom And Sonmasy budyniowej. W ten sposób powstał uboższa wersja 3bita ale za to z sezamem;)Przepis:200g mąki100g masła100g cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany1 puszka masy krówkowej (kajmak)400g śmietanki kremówki 30%2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny4 łyżki ziaren sezamu Mąkę, margarynę, cukier, żółtko i śmietanę szybko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z części upiec
happycreatiff.blogspot.comnaleśników … deserów , a nawet ciast.Spróbujcie!Warto!SKŁADNIKI:* jadalne kasztany – 300 g* woda – ok.200 ml* cukier puder – ok.150 g* wanilia – 1 laska* śmietana kremówka – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone , nacięte kasztany gotujemy ok. 3 minuty we wrzątku, usuwamy skorupkę i cienką skórkę.Do garnka wlewamy ok. 200 ml wody, stawiamy na górze durszlak
Ostra na Słodkosłodkie i śmietankowe. Najlepsze na drugi, trzeci dzień jak swoje odleżą, choć może być z tym kłopot :D.Składniki:3 szklanki tortowej150 g masła 9 łyżek kremówki (36%)4 łyżki miodułyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowygarść (duża) żurawinyWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Masło pokroić w drobniejsze kawałki i dać do mąki, posiekać nożem. Następnie dać
Moje pyszne gotowanie