chałwę kruszymy palcami i dodajemy do serka. Ucieramy mikserem na niskich obrotach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. Śmietankę kremówkę ubijamy w osobnym naczyniu i delikatnie łączymy z pozostałą masą. Żelatynę moczymy w dwóch łyżkach zimnej wody (ok. 5 minut), a następnie podgrzewamy ją i mieszamy, aż się rozpuści
bistro mamaSkładniki: Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki Krem: 500 ml śmietany kremówki 1 szklanka truskawek (dałam mrożone) 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) Dekoracja kilka świeżych truskawek listki mięty Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku
O kuchni z uczuciemdopiekamy jeszcze 5 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po lekkim przestudzeniu można je delikatnie polukrować, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli aromatu migdałowego i słodka kremówka, dokładnie rozmieszać, polukrować i gotowe. Smacznego
Smaczne ZdroweCranacha to tradycyjny szkocki deser z malinami. W mojej wariacji maliny zstąpiłam truskawkami, które równie dobrze się komponują. Składniki (na 2 desery) 300g truskawek 300ml śmietany kremówki (36%) 2 łyżki miodu wielokwiatowego 4 łyżki whisky Granola lub 50g płatków owsianych i 25g brązowego cukru Listki melisy Sposób przygotowania Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery
Pyry na GazTosia z bloga Smakowity Chleb. Musiałam dodać więcej mąki i w składnikach podałam moje proporcje. szpinak : 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego 4 – 5 łyżek śmietany u mnie kremówki ząbek czosnku
Polska Zupacałkiem sporych i bardzo smacznych bułek. Zawijane bułeczki ze szpinakiem podaję za Tosią Składniki Szpinak:200 g mrożonego lub świeżego szpinaku 4-5 łyżek śmietany 18% lub śmietanki kremówki ząbek czosnku łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz SZPINAK: Mrożony szpinak wrzucamy do głębokiej patelni/woka/garnka i podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy
Stare Garyciasta. Dekoracja składa się z 3 elementów: - masy do obłożenia tortu - pokruszonego ciemnego ciasta - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder
Trzeci talerzcoś w rodzaju sernika na zimno z dużą ilością bakalii . Dobrze wygląda i równie dobrze smakuje. Składniki: ½ kg twarogu 100 g masła 3 żółtka 100 g cukru ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 - 100 g posiekanych kandyzowanych owoców 50 g obranych i posiekanych migdałów Wykonanie: Twaróg odcisnąć i przetrzeć przez sito. Masło utrzeć i zmiksować z serem
Mama Gotujepozytywnie. Zupa pikantna, gęsta i kremowa. Składniki: ½ dużego selera 2 korzenie pietruszki 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 małe ziemniaki 1 por 2 litry wody 200 ml śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 liść laurowy 4 ziarna czarnego pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 200 g chrzanu w słoiczku Wykonanie: Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa
Mama Gotujewyjątkową :D Świąteczna zupa grzybowa SKŁADNIKI: 80 g suszonych grzybów (borowików i/lub podgrzybków) 2 łyżki masła 1 cebula 4 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany kremówki sól i pieprz, liść laurowy ziele angielskie świąteczny makaron w renifery natka pietruszki Suszone grzyby dość dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą, po czym zalać wodą i zostawić
MarciochaKucharzyminut , po upieczeniu wyciągamy i czekamy około 5 minut by odpoczęła. Dzielimy na porcję i podajemy . MUS PIECZARKOWY 200 gram pieczarek cebula masło do smażenia 2 łyżki śmietany kremówki sól i pieprz do smaku Pieczarki kroimy drobno i smażymy z cebulą na złoty kolor , blendujemy dodając śmietanę i przyprawy . ZIEMNIAKI 2 średnie ziemniaki oliwa rozmaryn czosnek Ziemniaki
na gaziesodą oczyszczoną. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki , ale zamiast orzechów posypałam ciasto grubym cukrem :) Składniki: ok. szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przestudzoną kaszę zmiksować w malakserze do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego. Dodać pozostałe składniki i zmiksować
W kuchni bez szafekzamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu, ale gdyby była taka potrzeba, zapraszam. Masa do obłożenia tortu średnicy 25 cm : 600 ml śmietany kremówki 36% 400 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru różowy barwnik spożywczy w żelu fioletowe jadalne koraliki Śmietana i mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone. Śmietanę ubić mikserem dodając stopniowo cukier
Trzeci talerzSkładniki: 3 piersi z kurczaka 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki 1/2 pęczka koperku 3 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pierś z dwóch stron , a następnie przełożyć na ogrzany talerz i przykryć
O kuchni z uczuciemczasie przygotować masę serową. Masa serowa: 600 g śmietankowego twarogu , 3 żółtka , 1/2 szklanki drobnego cukru , 1 łyżeczka mąki pszennej , 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej , 200 ml śmietany kremówki (36 % lub ewentualnie 30 %). Wszystkie składniki oprócz śmietany powinny mieć jednakową pokojową temperaturę. Najlepiej wyjąć je z lodówki na 3-4 godziny przed pieczeniem. Twaróg zmielić dwukrotnie. Można użyć tego z wiaderka
Codzienna kuchnia niecodzienna