już się przygotowuję do gotowania jednego obiadu dla całej trójki :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 50g świeżych drożdży 3 ugotowane ziemniaki 3 łyżki ciepłego mleka 3 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta soli morskiej szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego Farsz: 220 g marchwi
Kolorowy PrzepisownikBiszkopt kakaowy: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30-36%) Dodatkowo: 1 słoik dżemu śliwkowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier
Kolorowy PrzepisownikDruga wersja mojego ulubionego sernika, równie kremowa, lekka i puszysta. Dodatek kremówki sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej śmietankowe i wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju święta i uroczystości, gdyż z pewnością zachwycisz nim swoich gości
Milion Smakówholenderski 3 żółtka 100 g masła sok z połowy cytryny sól biały pieprz Zupa 500 g zielonych szparagów 500 g białych szparagów 500 g gotowanej szynki 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml sosu holenderskiego 1 łyżka masła 2 żółtka sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki pszennej PRZYGOTOWANIE Sos holenderski Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej
zabawa smakiemtrudno uwierzyć w taki efekt, przy tak niewielkim nakładzie pracy. Składniki: - 400g świeżych truskawek - 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530g) - 400 ml mocno schłodzonej słodkiej śmietanki kremówki (30 lub 36%) - szczypta soli waniliowej - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dzień wcześniej (wieczorem) wstawiamy do zamrażarki misę miksera wraz trzepaczkami. Na drugi dzień szykujemy truskawki. Płuczemy, pozbawiamy szypułek
mojewypiekiinietylkopowinny zostać niewymieszane. Napój jest przepyszny. Mała odskocznia od tradycyjnego espresso, latte, mocha… Bardzo Wam polecam. Składniki: kubek gorącej czekolady do picia mocne espresso cukier do smaku śmietanka kremówka Gorącą czekoladę przygotowujemy według przepisu. Przygotowujemy espresso. Przygotowujemy dwie szklanki, pucharki itp. 1/3 szklanki napełniamy espresso, słodzimy, mieszamy. Kolejną 1/3 szklanki napełniamy gorącą czekoladą. Ubijamy śmietanę i wykładamy na wierzch
Made By Mom And Sonwierzyli że może być dobry na słonych krakersach, a jednak był wyśmienity. Sernik kawowy na krakersach Składniki: masa kawowa biały ser w kostkach - 1 kg cukier - 3/4 szkl śmietana kremówka - 2 szkl kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki woda gotowana do kawy - 3 łyżeczki żelatyna - 3 łyżeczki woda gotowana do żelatyny - 0,5 szkl Na spód formy krakersy solone- 2 opak
Kuchnia Danusiznaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na ok.750 ml: 1 szklanka mleka 3,2% (250 ml) 1 szklanka mleka 2 % (250 ml) 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % (250 ml) 2/3 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu mielonego szczypta soli Spokojnie możecie użyć samego mleka 3,2 %. Wszystkie składniki umieściłam
Blondynka GotujeMogłabym pić je na okrągło, tak prosto z butelki, jednak przede wszystkim mleko z nerkowców stanowi doskonałą bazę podczas gotowania. Ma gęstą i konkretną konsystencję, podobną do śmietanki kremówki bądź mleka kokosowego. Przepis poniżej jest bardzo prosty i przedstawia wytrawną wersję, która idealnie nada się do zabielania zup czy przyrządzania sosów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do mleka dodać
Roślinna - blog wegańskiśmietana i truskawki. Brzmi pysznie, prawda? ;) Równie dobrze smakuje z borówkami czy jagodami. Ach, rozkosz dla podniebienia :) Smacznego! Składniki: 300 g truskawek 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml śmietany kremówki kilka bez Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i odłożyć. Śmietanę ubić na gęsto. Bezy pokruszyć na większe kawałki, dodać do śmietany, wymieszać. Dodać 3/4 truskawek, wymieszać. Masę
Domowa cukiernia Ewyjest w prawdzie tak dobra jak Panna cotta , ponieważ jest "odchudzona" ze śmietanki kremówki, ale domownikom odpowiadała. Wyśmienicie smakuje z rodzynkami uprzednio namoczonymi w rumie i podanymi na górze galaretki. Przepis w całości pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, z poniższych składników wychodzą 4 porcje galaretki. Składniki 2 szklanki pełnego mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki
Kuchenne aromatywaniliowa z sosem truskawkowym. Ciemny prążek widoczny na zdjęciach na szczycie panny cotty to osiadłe cząsteczki wanilli. Składniki na 4 porcje 3 łyżeczki żelatyny w proszku 250 ml śmietanki kremówki 250 ml pełnego mleka 3,2% 80g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Sposób Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać mleko
Kuchenne aromatymasła 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru pudru Masa serowa 1 kg twarogu sernikowego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 180 g cukru 6 łyżek kremówki 3 szklanki wydrylowanych czereśni Dodatkowo bita śmietana czereśnie Sposób Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy kakao, cukier puder, oraz roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy
Kuchenne aromatyszkl. cukru łyżeczka octu 2 łyżki oleju Masa 200 g serka waniliowego 200 ml śmietany 2 jogurty kawowe 6 łyżek cukru 5 łyżek żelatyny Masa wierzchnia 300 ml śmietany kremówki cukier waniliowy 2 łyżki żelatyny Dodatkowo kakao do oprószenia Sposób 1. Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Stopniowo dodajemy do ubitej piany z białek. Mieszamy
Kuchenne aromatyMasa serowa: ser zemleć, ucierać razem z cukrem i budyniami śmietankowymi, dodawać kolejno żółtka, białka z kolei ubić na sztywną pianę i dodać do, podobnie postąpić ze śmietaną kremówką, którą należy ubić i utrzeć z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy sok z całej cytryny, wszystko starannie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około
Kuchenne aromaty