ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:645/892)

Francucka tarta rabarbarowa 144

zimnego masła 1 żółtko   Na krem patisserie: 250 ml pełnego mleka 4 żółtka 2 łyżki cukru drobnego 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej 100 ml śmietany kremówki   Wykonanie:    Rabarbar umyć i pokroić na ok 10,5 cm kawałki (mają być nieco węższe niż foremka).  Do garnka wsypać cukier, laskę wanilii (rozciąć i wyjąć

Sto kolorów kuchni
Creme brulee z truskawkami 233

Pyszności! Trzeba na niego długo czekać ale definitywnie warto. Niebawem na blogu dwie inny wersje tego deseru również z truskawkami <3 Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru po 6 truskawek na kokilkę Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii

KreatywnePiny
Ciasto kokosowo - truskawkowe (bez glutenu) 217

smaku połączenia! :) Kokosowy biszkopt: * wiórki kokosowe- 60 g (lub gotowa mąka kokosowa) * cukier- 60 g * jajka- 3 szt. * mąka ziemniaczana- 1 czubata łyżka Krem kokosowy: * mleko kokosowe- puszka (lub kremówka) * * mascarpone- 3 czubate * wiórki kokosowe- 3 łyżki * cukier- 1 łyżeczka Dodatkowo: * truskawki- około 100 g * likier kokosowy Malibu- 2 łyżki Kokosowy biszkopt: Piekarnik nagrzać na 160 stopni. Wiórki kokosowe zmielić

Kraina Miodem Płynąca
Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze 159

najlepiej rzepakowego) 1 łyżki masła 1 szalotki pokrojone w kostkę 100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% pęczek koperku sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie do podania Kawałki cytryny, gruba sól morska przygotowanie Łosoś: Wolnowar nagrzać zgodnie  z instrukcją. Połączyć wodę, wino

Stare Gary
pyszna rolada z kremem truskawkowym i kawałkami owoców 186

pieczenia i przekładamy ciasto na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem. Zwijamy w roladę razem ze ściereczka i odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem truskawkowy: 500 g truskawek 250 ml śmietanki kremówki 2 galaretki truskawkowe 45 g cukru pudru 3/4 szkl gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. 300 g truskawek miksujemy na mus, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia

Domowy Smak Jedzenia
Kawa mrozona z bita smietana lub lodami 165

Znalazłam resztkę śmietany kremówki w lodówce, było upalne popołudnie. Przyszła więc pora na pyszna kawkę :) Kawa mrożona z bita śmietaną ulubiona kawa zaparzona w połowie ilości wody (bez fusów!!!) ew. słodzidło do smaku pół szkl. zimnego mleka 4 kostki lodu 2 łyżki śmietany ubitej na sztywno (możemy ja zstąpić gałka lodów) Kawę wlewamy do szklanki, ew. słodzimy, wlewamy mleko, wrzucamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kapuśniak z młodej kapusty z ryżem 163

marchewka kawałek selera 8 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 kostki rosołowe przyprawa do dań z kapusty czubata łyżka koncentratu pomidorowego 50 ml śmietanki kremówki lub zwykłej Kapustę poszatkować, odstawić. Wodę zagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać   kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Następnie dosypać ryż i co jakiś czas mieszając

kulinarnyswiatdomi
Tort z truskawkami - urodzinowy 360

wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty. Krem: Truskawki kroimy na połówki, galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy tylko do połączenia składników. W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy likierem adwocatowym. Układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy

VioletoweKucharzenie
Makaron z bitą śmietaną, truskawkami i musem malinowym / Pasta with whipped cream, strawberries and raspberry mousse 117

Składniki / Ingredients: makaron / pasta truskawki / strawberries mus malinowy / raspberry mousse 1 śmietana kremówka 30 - 36% / 1 whipping cream 30 - 36 % 3 łyżeczki cukru waniliowego / 3 teaspoons vanilia sugar 3 łyżeczki cukru pudru / 3 teaspoons powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, ilość porcji: 4   Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Truskawki dokładnie myjemy, suszymy i usuwamy końcówki. Śmietanę

Projekty ze smakiem
Kopiec kreta z masą śmietanową 172

SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu 2 łyżki kakao Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki cytrynowej Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowa chmurka – ciasto bez pieczenia 176

wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (liczone, nie podjadać :)) 2 budynie czekoladowe z cukrem 210 g masła 3 łyżki cukru 800 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao do dekoracji Połowę mleka zagotować i dodać do niego drugą część mleka wymieszaną z budyniami. Ugotować budyń i odstawić do zupełnego wystygnięcia

Trzeci talerz
Chrupiący deser truskawkowy 110

zrobiłam smaczny chrupiący deser truskawkowy. Dlaczego chrupiący? Dodałam płatki żytnie   Lubella , które są chrupiące i smaczne Składniki: (4 porcje) 4 łyżki płatków żytnich   Lubella 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 szklanka truskawek Wykonanie: Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki , dodać do śmietany

O kuchni z uczuciem
Ciasto truskawkowe z galaretką. 177

moment przygotowania tego ciasta zabrakło składników, bo efekt końcowy wyszedł bardzo smaczny! Składniki: Biszkopt kokosowy: 3 jaja 3 łyżki cukru 75 g wiórków kokosowych Bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki (30-36 %) 75 g kwaśnej śmietany (10-18 %) Łyżka cukru 2,5 łyżeczki żelatyny Inne: Truskawki (tyle, aby przykryć wierzch ciasta ok. 250-300 g) 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie

Kuchnia Łukasza
Babeczki z truskawkami 145

lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, foremką na babeczki wykrawać , wylepić. Ponakłuwać widelcem dno babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez ok.15 minut. KREM: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Napełniać babeczki śmietaną, udekorować pokrojonymi na cząstki truskawkami, listkami melisy i czekoladowymi znaczkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi