propozycja chłodnika, tym razem na bazie jogurtu naturalnego. Podany np. ze smażonymi ziemniaczkami może stanowić doskonałe danie obiadowe w gorący dzień. Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 4 łyżki śmietany kremówki 30% 1 ząbek czosnku 2 duże rzodkiewki kawałek kalarepki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz sok z cytryny 2 jajka Wykonanie: Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam
Kuchenne zapiski Edytymrożone dla dziecka danonki przecież chyba się nie liczą? :) Wybór padł na lody cytrynowe, i był jak najbardziej trafny. Nie za słodkie, orzeźwiające, smak jogurtu lekko złamany przez dodanie kremówki. Idealny deser na świąteczne popołudnie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyKakaowe ciasto przełożone niebieską pianką z serka homogenizowanego, kremówki i galaretki. A wszystko doprawione sporą ilością borówki amerykańskiej. Tort przygotowałam na urodziny mojego POWTWORA :) Jeszcze raz: STO LAT KOCHANIE! Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyPolędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z kurek i kremówki, delikatnie podkręconym szczyptą curry. Przepis źródłowy TUTAJ . Podałam je z delikatnymi placuszkami ziemniaczano cukiniowymi . Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyczubate łyżki dżemu (użyłam porzeczkowego) 3 czubate łyżki tradycyjnego kakao tabliczka deserowej czekolady, połamana na małe kawałki * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Na ganasz czekoladowy: 200 g śmietany kremówki 36% 1 tabliczka czekolady deserowej pół tabliczki czekolady mlecznej Dodatkowo: 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (termoobieg
Domowa Cookierenka Agijajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju Krem: 400 g śmietany kremówki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 400 g serka mascarpone ok. 1/4 szklanki kakao pół tabliczki czekolady (dałam pół na pół - białą i gorzką) dżem (pół
Domowa Cookierenka Aginiezbyt słodką :) Składniki: Biszkopt (blaszka 24x24 cm): 7 jajek szczypta soli 240 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej Masa delikatnie czekoladowa: 700 g śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki żelatyny 50 ml likieru czekoladowego 60 g gorzkiej czekolady Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej) : 1,5 kostki masła 1 szklanka
Domowa Cookierenka Agiopakowanie białych pianek marshmallow (180 g) 50 g masła Masa krówkowa: 430 g krówek 50 g masła Polewa czekoladowa: niecała tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka oleju 1 łyżka śmietany kremówki Przygotowanie: 1. Dużą blachę o wymiarach 30x41 cm wysmarować masłem. 2. W garnku z grubym dnem rozpuścić 50 g masła z piankami. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając, aż masa
Domowa Cookierenka Agimleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego szczypta soli Dodatkowo do przygotowania bitej śmietany: mała puszka mleka kokosowego (lub w wersji niewegańskiej: schłodzona mała śmietana kremówka 30% lub 36%) 1 łyżka cukru pudru lub syropu klonowego Przygotowanie: 1. Do rondelka wlać mleko kokosowe, dodać połamaną czekoladę i pozostałe składniki. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając, aż masa
Domowa Cookierenka Agimąki ziemniaczanej 175 ml kakao Krem malinowy: 500 g malin garść jagód (dla koloru) 1 szklanka cukru sok z połowy cytryny 4 łyżeczki pektyny 400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g serka mascarpone Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej) : 2,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu
Domowa Cookierenka Agiczarnych markiz, np. oreo 120 g roztopionego masła 200 g czekolady (u mnie 100 g deserowej i 100 g gorzkiej) 360 g kwaśnej śmietany 12% (można zamienić na kremówkę) 10 truskawek (umytych i odszypułkowanych) szczypta różowej soli himalajskiej Przygotowanie: 1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać roztopione masło i miksować do połączenia składników. 2. Formę do tarty o wymiarach
Domowa Cookierenka Agizrobiłam blatów z ciasta ucieranego, lecz z biszkoptowego. Torty jakoś zawsze kojarzą mi się z ciastem biszkoptowym ;) Po drugie - krem wykonałam z tłustego serka zamiast z mascarpone i kremówki. Żeby szukać mascarpone nie miałam czasu, a śmietany nie lubię...Ogólnie nie przepadam za nabiałem, co jest skutkiem moich alergii. To jest też jeden z powodów, dla których nigdy nie lubiłam
chili & sugar20x20cm) ~100g (1/2 szklanki) kaszy jaglanej ~szklanka wody/mleka do gotowania kaszy ~szczypta soli ~3 jajka ~50ml (5-6 łyżek) oleju rzepakowego ~1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w oryginale śmietana kremówka) ~1/2 szklanki fruktozy (lub szklanka cukru/ksylitolu) ~1/2 szklanki kakao ~łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli ciasto ma być bezglutenowe musicie użyć bezglutenowego proszku do pieczenia!) ~200-250g brzoskwiń Zagotować wodę, dodać
chili & sugarkilku lat. 500 ml zakwasu na żur 1,5 litra wody 2-3 cebule 500 g ziemniaków 300 g białej kiełbasy 250 g boczku 125 ml śmietany (najlepiej kremówki lub tortowej) 1-2 łyżki chrzanu 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku jajka na twardo (minimum
Marder&Marder Manufacturenaszym obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze 5 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Składniki na nadzienie: 1 cukinia 1 bakłażan 2 marchewki 1 czerwona papryka 200 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka 150 g sera żółtego sól, pieprz Warzywa kroimy na paseczki. Cienkie, ale jednocześnie szerokie, żeby łatwo było je wbijać w naszą masę śmietanowo-jajeczną. Marchewki można pokroić przy
Marder&Marder Manufacture