ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:633/892)

Krem Toffifee 119

krem, który doskonale nadaję się np. do kanapek, ciast czy deserów. Słodki, gęsty, z kawałkami orzechów. Polecam! Składniki: 200 g czekoladek Toffifee 50 g masła 50 g  śmietany kremówki 30- 36% Przygotowanie: Czekoladki Toffifee drobno posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło oraz słodką śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła. Podgrzewać

Nastoletnie Wypiekanie
Rolada bezowa z truskawkami 181

kruchego ciasta :) Polecam !  źródło : piegusek1976 Beza : 4 białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne ulubione owoce Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier

charlotte gotuje
Tort bezowy z porzeczkami 223

miejscami. Wyjąć z piekarnika. Zostawić bezy na blachach do całkowitego ostygnięcia. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc. Krem śmietankowy: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii oraz: około 600 g czerwonych porzeczek  Śmietana i serek mascarpone powinny być mocno schłodzone, najlepiej przez

maniapieczenia
Zimna miska według Duńczyka 170

rozgrzewającym. Jednak lato bez koldskål , w takiej czy innej wersji, byłoby po prostu nieważne .  Co to właściwie jest? Zupa na bazie maślanki, czasem wymieszanej z jogurtem, czasem z kremówką dla polepszenia konsystencji; klasycznie przygotowuje się ją na bazie żółtek utartych z cukrem, i tak też będzie w poniższym przepisie (dla tych, którzy surowych jajek nie jadają, mam dobrą wiadomość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowa pokusa 173

truskawkowo już się nie da:) Łatwy i szybki w wykonaniu, jedyny minus tego deseru to czas oczekiwania - jak to na galaretkę przystało. Składniki: 5 galaretek truskawkowych 400 ml śmietanki kremówki 30% pół szklanki mleka zagęszczonego 2 opakowania cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 30 dag truskawek Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić w 4 szklakach wody

na moim stole...
Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym 136

tartej szklanka mleka 1 jajo 1 cebula sól pieprz pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego pół łyżeczki zmielonych goździków olej do smażenia sos: 0,5 litra bulionu 300 ml śmietany kremówki 30% pól łyżeczki gałki muszkatałowej pieprz sól ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia Sposób przygotowania: Bułkę tartą zalać mlekiem, wymieszać i poczekać aż napęcznieje. Cebulę posiekać, przesmażyć na łyżce oliwy

na moim stole...
Urlop od bloga czyli krótkie wakacje 79

Krakowa zajechaliśmy po drodze do Wadowic.  Niestety zwiedzanie Krakowa zajęło nam sporo czasu i nie zdążyliśmy zwiedzić domu Karola Wojtyły. Ale obeszliśmy rynek i obowiązkowo zaszliśmy na kremówki papieskie. Muszę przyznać, że są pyszne i cena przystępna bo 3,50 za ciacho. Wracając z Wadowic mieliśmy niezłą przygodę bo nawigacja wariowała, ale to była taka mała przygoda

Ewa w kuchni
Lody śmietankowe i jagodowe + film 168

miski wlewamy zimne mleko, wsypujemy mleko w proszku i całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy cukier i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. W drugiej misce ubijamy śmietanę kremówkę ale nie na sztywno i łączymy z masą mleczną. Lody przelewamy do dwóch pojemników. Do jednej części masy wrzucamy jagody i całość miksujemy. Drugą część lodów pozostawiamy o smaku śmietankowym

Smakowite Dania
Prosty deser z malinami 140

kolejny upalny dzień. Piekarnika nie odważyłam się odpalić, ale za to zrobiłam na obiad pierogi z borówkami (przepis) i zrobiłam prosty klasyczny deser z malinami. Składniki: 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 szklanka malin 4 łyżki  startej czekolady mlecznej Wykonanie: Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno.  Przełożyć

O kuchni z uczuciem
Domowe ptysie z malinami 171

sztuk. Całość podawana z bitą śmietaną i oczywiście malinami :) Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli cytryna 5oo ml śmietany kremówki 2 saszetki ŚmietanFixu (lub innego utrwalacza do śmietany) 2 łyżki cukru pudru   Masło gotujemy w garnku z wodą, solą i skórką otartą z połówki cytryny. Mąkę przesiewamy i kiedy woda zacznie

Ciastkozercy
Lody jagodowe 142

zębów i wspaniałego smaku - warto je było zrobić.  Uwaga! Może to tak wygląda, ale to nie są lody czekoladowe! Składniki 300 g  jagód  400 ml śmietany kremówki ( miałam 30%) 200 ml mleka szczypta soli 3 łyżki ksylitolu lub cukru (do smaku, tyle ile lubimy) Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika

Stare Gary
Knedle z jagodami i różą 159

szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko nadzienie: 1,5 szklanki jagód 3 łyżki konfitury z płatków róży (lub innej ulubionej) 6 łyżek jogurtu greckiego śmietanka kremówka cukier Sposób przygotowania Kluski: ziemniaki zmielić na gładko. Ważne aby nie pozostały żadne grudki. Ziemniaki łączymy z ¾ ilości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem. Ilość maki zależy od użytej odmiany ziemniaków

Pyry na Gaz
Proste urodzinowe ciasto czekoladowe 264

jajka 3 łyżki oleju 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g połamanej, gorzkiej czekolady Dodatkowo: kolorowa posypka cukrowa 1. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą

Mała Cukierenka
Tarta śliwkowa z toffi 185

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 200 g cukru 50 g masła 50 g śmietany kremówki 36 % 50 ml wody   Kruszonka: 50 g mąki pszennej razowej 25 g zimnego masła  oraz

maniapieczenia
Prosty torcik z truskawkami i bitą śmietaną 419

wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżka kakao Nadzienie: 750ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 – 2 łyżki cukru pudru 3 śmietan – fixy ½ tabliczki czekolady np. deserowej ½ kg truskawek Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier

Smakowy Raj