całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do średniej wielkości formy (wyłożonej papierem pergaminowym) i piec 60 minut w temperaturze 180 o C. Składniki na masę: 1 litr śmietanki kremówki 30% lub 36%; 2 łyżki cukru; 0,75 szklanki syropu miętowego; kilka kropli barwnika spożywczego w kolorze zielonym; 4 płaskie łyżki żelatyny instant; Wykonanie: Syrop miętowy zagotować, rozpuścić
In my kitchenszklanki cukru; 4 jajka; 1/3 do 1/2 szklanki likieru Bailey's; 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; 1/2 szklanki deserowych chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady; 2 łyżki śmietany kremówki; Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej (trzeba szczelnie owinąć tortownicę folią, by nie dostała się nam do sernika woda
In my kitchenciasta francuskiego; 180g mąki pszennej; 100g masła; 130g cukru; 1 jajko; 1/4 łyżeczki cynamonu; szczypta soli; 350g soku pomarańczowego; 750g rabarbaru; 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego; 400g śmietany kremówki (30 lub 36%); 2 opakowania Śmietan-fix; 1 duży cukier waniliowy (dodałam od siebie); Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną połowę ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem
In my kitchenbiały zmielony); 500 g sera mascarpone; 110 g cukru pudru; 9 łyżeczek żelatyny; 1 cukier waniliowy; 3 dojrzałe banany (średniej wielkości); sok z połowy cytryny; 250 g śmietany kremówki (30%); Ser biały zmielony wymieszać z serem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać do masy serowej delikatnie przy tym mieszając. Żelatynę
In my kitchenrodzynki, płatki migdałowe, kostka z ananasa lub papai); Wszystkie składniki dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%); 3 łyżeczki żelatyny; 2-3 łyżki cukru pudru; Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany dodać letnią żelatynę, cały czas miksując
In my kitchencukru; 1/2 szklanki cukru kryształu; 1 kostka masła; Wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Masa śmietanowa: Składniki: 1/2 l śmietany kremówki; 1 galaretka czerwona; 1-2 łyżki cukru pudru; Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką. Dodatki: 3 paczki herbatników szkolnych
In my kitchencukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym (nie gorącym!) zalać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 70 minut. Składniki na śmietanę: 0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%; 3 łyżeczki żelatyny; cukier puder wg własnego uznania; Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią
In my kitchenminut. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyłożyć z formy i przekroić na dwa placki. Składniki na masę śmietanową: 1 litr śmietany kremówki (30%); 2 łyżki cukru kryształu; 2 opakowania cukru waniliowego; 2 czubate łyżeczki żelatyny; 3 opakowania śmietan-fixu (nie jest konieczny); Żelatynę rozpuścić w 0,20 szklanki gorącej wody
In my kitchencukrem waniliowym oraz z sokiem z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną ciepłą żelatynę, cały czas przy tym miksując. Wstawić do lodówki, aby masa delikatnie stężała (nie za mocno). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do lekko tężejącej masy i delikatnie wymieszać. Tężejącym kremem posmarować pasy ciasta biszkoptowego i posypać je malinami. Jeden pas należy mocno zrolować i ułożyć pośrodku tortownicy. Następnie
In my kitchenłyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia 1 szklanka mleka (użyłam 3,2 %) 2 ząbki czosnku niecałe 3/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% 3 jajka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/3 łyżeczki pieprzu WYKONANIE: SPÓD: Cieciorkę zmiel na masę w blenderze (mogą pozostać niezmielone drobinki). Płatki
Słodko-Słony Świat Ilonykilka ostatnich propozycji z jej udziałem ;) sałatka z kaszy jęczmiennej, z pieczonym indykiem, fasolą czerwoną, camembertem i orzeszkami ziemnymi, podana na rukoli potrawka z kurczaka zaprawiona kremówką, z marchewką i groszkiem; kasza jęczmienna kurczak w sosie dyniowo-śmietanowym z pieczarkami; kasza jęczmienna (Kurczaka w ten sposób robiłam już kilka razy i nadal go uwielbiam, w ogóle sosy
More food, love and dreamsszklanka zielonego groszku (na jlepiej mrożonego) 1 mała zielon a papryk a pokrojona w paski 1 mała czerwon a papryk a pokrojona w paski 1 szklanka śmietany kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego) 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1 łyżeczka soli 1 1/2 łyżki curry 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji ewentualnie 5 00 ml bulionu warzywnego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzysmaki z Saragossy. Wyobraźcie sobie, że zabieracie ich na przejażdżkę rowerową, a Wasze kieszenie pełne są słodkich florentynek i ciasteczek cynamonowych, w plecaku zaś czekają na przerwę w pedałowaniu kremówki, eklery kawowe i rogaliki z makiem. Jeśli poczujecie pragnienie, Waszym sprajtem będzie koktajl waniliowo-malinowy z bazylią lub arbuzowe szaleństwo. Wyobraźcie sobie, że wieczorem postanawiacie przemierzyć Polskę i do niedzielnego
GRUBY WAŁEKnapisem to tak łyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam po kuchni, pozbierałam to i owo i zrobiłam mini serniczki
Blondynka Gotujepietruszki (lub pasternak) - 4-6 kulek ziela angielskiego - sól i kolorowy pieprz do smaku - ok.300ml tłuszczu (dałam tłuszcz od smażenia mięsa) można dodać także oliwę lub oliwę (200ml) z kremówką (120ml) - kilka łyżek oleju kokosowego lub masła klarowanego do podsmażenia cebuli (u mnie także mięsa z indyka) Na kilku łyżkach oleju kokosowego lub/i masła klarowanego podsmażamy do miękkości obrane
Smaczne Zdrowe