wyjątkową :D Świąteczna zupa grzybowa SKŁADNIKI: 80 g suszonych grzybów (borowików i/lub podgrzybków) 2 łyżki masła 1 cebula 4 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany kremówki sól i pieprz, liść laurowy ziele angielskie świąteczny makaron w renifery natka pietruszki Suszone grzyby dość dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą, po czym zalać wodą i zostawić
MarciochaKucharzyminut , po upieczeniu wyciągamy i czekamy około 5 minut by odpoczęła. Dzielimy na porcję i podajemy . MUS PIECZARKOWY 200 gram pieczarek cebula masło do smażenia 2 łyżki śmietany kremówki sól i pieprz do smaku Pieczarki kroimy drobno i smażymy z cebulą na złoty kolor , blendujemy dodając śmietanę i przyprawy . ZIEMNIAKI 2 średnie ziemniaki oliwa rozmaryn czosnek Ziemniaki
na gaziesodą oczyszczoną. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki , ale zamiast orzechów posypałam ciasto grubym cukrem :) Składniki: ok. szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przestudzoną kaszę zmiksować w malakserze do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego. Dodać pozostałe składniki i zmiksować
W kuchni bez szafekzamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu, ale gdyby była taka potrzeba, zapraszam. Masa do obłożenia tortu średnicy 25 cm : 600 ml śmietany kremówki 36% 400 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru różowy barwnik spożywczy w żelu fioletowe jadalne koraliki Śmietana i mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone. Śmietanę ubić mikserem dodając stopniowo cukier
Trzeci talerzSkładniki: 3 piersi z kurczaka 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki 1/2 pęczka koperku 3 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pierś z dwóch stron , a następnie przełożyć na ogrzany talerz i przykryć
O kuchni z uczuciemczasie przygotować masę serową. Masa serowa: 600 g śmietankowego twarogu , 3 żółtka , 1/2 szklanki drobnego cukru , 1 łyżeczka mąki pszennej , 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej , 200 ml śmietany kremówki (36 % lub ewentualnie 30 %). Wszystkie składniki oprócz śmietany powinny mieć jednakową pokojową temperaturę. Najlepiej wyjąć je z lodówki na 3-4 godziny przed pieczeniem. Twaróg zmielić dwukrotnie. Można użyć tego z wiaderka
Codzienna kuchnia niecodziennaPonownie rozgrzać mus i dodac galaretkę cytrynową ,lub żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną.( w 1/4 szklanki goracej wody) Krem śmietankowy 250 gram serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 lyzki cukru pudru 1-2 łyżki wanilii Wykonanie Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i wanilią Smietane ubijamy na sztywno, Ubita śmietankę dodajemy do serka ,do połączenia składników Wykończenie
w mojej kuchnijajko 3 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki trzcinowego cukru pudru 200 ml mleka kondensowanego 0,5 kubka brązowego cukru 2 łyżki śmietany szczypta soli dekoracja: 1 op śmietanki kremówki 30% 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: na początek rozpuszczamy masło i kruszymy herbatniki, łącząc oba składniki tak aby powstała masa o konsystencji
Luźna Kuchniamuszkatołowej 0,5 kostki masła 2 kubki mąki tortowej 2 jajka nadzienie: 0,5 kg miąższu z dyni, przesmażonego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 op śmietanki kremówki 3 jajka szczypta soli oraz 1 mała puszka mleka kondensowanego (200ml) 0,5 kubka brązowego cukru 2 łyżki śmietany Przygotowanie: orzechy w całości wrzucamy na gorącą patelnię, możemy je lekko
Luźna Kuchniacukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki kakao - 1 łyżka MASA SEROWA ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka DODATKOWO pomarańcze - 0,5 szt kiwi - 1 szt PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijać
Kuchnia Danusiłyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka
Czerwona Porzeczkaskłada się z 3 elementów: - masy do obłożenia tortu - czekoladowych dekoracji na boku tortu - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder
Trzeci talerzśmietankowa Składniki: kwaśna śmietana, 2 łyżki cukru pudru, żelatyna Śmietanę ubić z cukrem pudrem na gładką masę (ponieważ to kwaśna śmietana i do tego 18% nie ubije się jak kremówka, i tak ma być). Kiedy śmietana będzie już ubita, cienkim strumieniem wlać żelatynę miksując krótko. Całość szybko przelać na poprzednią warstwę w tortownicy. Wstawić do lodówki. Brzoskwinie z puszki odsączyć
Trzeci talerzSkładniki: CIASTO: jajka 4 sztuki, mąka tortowa 115 gram, mąka kukurydziana 15 gram, masło 25 gram KREM TIRAMISU: serek mascarpone 50 dag, cukier puder 1/2 szklanki, śmietana kremówka 300 ml, kakao - do posypania PONCZ KAWOWY: kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki, woda 100 ml, żołądkowa gorzka Figa 100 ml przepis na ciasto do tiramisu jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij
W Mojej Kuchni Lubięlitry pęczek szczypiora pęczek natki pietruszki łyżka stołowa wódki 3 łyżki stołowe sosu sojowego 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2 banany 100 ml śmietany kremówki- ubitej na sztywno 150 ml serka mascarpone plus po łyżce na wierzch gotowej zupy-opcjonalnie można użyć śmietany 18 % do zrobienia kleksów na gotowej zupie. oliwa z oliwek do polania na wierzch
KreatywnePiny