ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:627/1376)

Keto tarta Yin Yang (Paleo, LowCarb) 95

zaopatrzyć się w następujące składniki: Ciasto kruche Spód to ciasto kruche na bazie mąki kokosowej z mojego standardowego przepisu, które możecie spotkać na tym blogu praktycznie w co drugim cieście… 😀 Składa się z jajek , słodzidła, tłuszczu i mąki kokosowej . Ja za każdym razem, jak je robię, to resztki nieużytego w przepisie surowego ciasta mrożę. A że uzbierała mi się(...)Myślicie, że to podstęp? Nic bardziej mylnego – keto tarta yin yang zawiera zarówno cukinię i kalafior, choć w smaku jest całkiem czekoladowa… Sprawdźcie sami! 😀 Course Deser Cuisine Europejska Diet Low-Carb, Gluten Free, Wege Keyword ciasto kokosowe, tarta, warzywa Prep Time 20 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 35 minutes Servings 10 porcji Calories 225 kcal Ingredients

Modern Cave Girl
POPĘKANE PIERNIKOWO-CZEKOLADOWE CIASTECZKA 175

Znany pewnie wszystkim przepis na popękane czekoladowe ciasteczka zamieniłam (w związku ze zbliżającymi się świętami) na wersję piernikową ❤ Zachowując wszystkie proporcje ciasto wzbogaciłam o korzenną przyprawę do pierników i odrobinę cynamonu.  Wyszło pysznie i prawdziwie świątecznie 🎄, a zapach podczas pieczenia ciastek był nieziemski!  Koniecznie pokuście się o przygotowanie tych ciasteczek nawet na kilka dni przed świętami. Lekko chrupiąca(...)dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka oraz przestudzoną masę czekoladową. Na koniec dodajemy resztę składników czyli przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, szczyptę soli, aromat, cynamon i przyprawę do pierników. Masa jest bardzo gęsta, ale nie na tyle, żebyśmy nie mogli wymieszać jej mikserem. Uzyskane ciasto stawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie cała noc). Następnego dnia

Walijskie Pichcenie
SŁONECZNIKOWIEC 588

krówki z chrupiącym słonecznikiem, przełamane kwaskowatym dżemem wiśniowym, polane czekoladą. Doskonałe na każdą okazję. Zainspirował mnie  TEN przepis, który trochę zmodyfikowałam.   SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki kremówki, 200 g masy krówkowej(...)słonecznika, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru   Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: herbata do nasączenia, dżem wiśniowy WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy

słodki bratek
czekoladowy sernik z wiśniami 94

Uwielbiamy serniki. Ten jest raczej bardziej musem czekoladowym, ale w tym właśnie jego urok. Dodatkowo smak wiśni z przetworów (tak tak kompot się zrobił sam) i niebo w gębie. Gwarant udanego spotkania z kawką w ręce.  Składniki: ciasto półkruche 25 g cukru pudru 1 jajo 40 g kakao 25 g masła 40 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Gotowanie z pasją
Rogaliki z ciasta francuskiego z nektarynkami 173

gotowego ciasta francuskiego to bardzo prosty deser. Robi się go szybko, a liczba kombinacji nadzienia jest nieograniczona. Od marmolady, przez kremy czekoladowe po świeże owoce. Najsmaczniejsze są jedzone jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem. Składniki: gotowe ciasto francuskie słoiczek marmolady malinowej 3 nektarynki łyżka mąki tortowej cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Nektarynki kroimy na ósemki. Ciasto francuskie rozkładamy

W kuchni wieczorem
WALENTYNKI 2O12: CZEKOLADOWY TORCIK SERDUSZKO 192

Walentynki wszystkim kojarzą się z kształtem serca. Miło będzie zjeść serduszkowego torta razem z ukochaną osobą. Przepis jest na dwa torty. Jeden wystarczy dla dwóch osób

Przepisy Aleksandry
Babka herbaciana 367

Babka herbaciana zaskakuje smakiem. Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty. Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne

Smakołyki Bereniki
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 348

także:500 g śmietanki kremówki (używam 36%)500 g serka mascarpone3 łyżeczki żelatyny (jeśli ciasto będzie podane tego samego dnia, to nie jest ona konieczna, ale jeśli następnego, to lepiej ją dodać)cukier puder do smakusok z 1/4 cytryny (opcjonalnie)ok. 25-30 g wiórków czekoladowych lub gorzkiej czekolady startej na drobnych oczkach tarki (ewentualnie można użyć naturalnego kakao(...)wierzch ciasta (najlepiej za pomocą szprycy) lub udekorować nim boki i wierzch ciasta szprycą (wystarczy jedna końcówka - tym razem użyłam sześcioramiennej gwiazdki).Mój sposób dekoracji tortu:Odrobiną kremu smarujemy boki i wierzch tortu (nie musi być bardzo równo). Górę posypujemy startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi (można sobie pomóc przygotowując prosty szablon np. z papieru do pieczenia, dzięki któremu stworzymy

Ratunku obiad
Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami 105

Magda Duży kawałek intensywnie czekoladowego, wilgotnego i ciągnącego brownie to jest to co lubię. Przyjemność jedzenia jest porównywalna do oblizania całej łyżki masła orzechowego… i to właśnie dlatego to brownie jest najlepsze, bo łączy w sobie te dwie cudowne rzeczy – czekoladę i masło orzechowe. Do tego chrupiące orzeszki i jestem w niebie! Do zrobienia w chwilę(...)dodajemy cukier oraz kakao i dokładnie mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie, dodajemy po jednym jajku i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i już krótko mieszamy do połączenia składników.   Ciasto przelewamy do blachy. Na wierzch rozkładamy równomiernie, po łyżeczce, masło orzechowe. Nożem robimy esy-floresy z masła orzechowego. Wierzch ciasta posypujemy z grubsza posiekanymi solonymi orzeszkami. Wstawiamy do piekarnika

Smaczna Strona
Muffinki z czekoladą 69

Przepis na muffinki z czekoladą. Idealne, super proste do zrobienia babeczki czekoladowe na każdą okazję. Są fantastyczne, miękkie i smaczne. Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 2–4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 300 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 100 g cukru (0,5 szklanki) 250 ml mleka(...)oleju 100 g czekolady mlecznej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady mieszamy dokładnie w misce do uzyskania jednolitej masy. 2. Nakładamy po jednej łyżce ciasta do papilotek. Na środek każdej muffinki kładziemy kostkę czekolady. 3. Przykrywamy czekoladę kolejną łyżką ciasta tak żeby zakryło 3/4 foremki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze

karolgotuje
Sernik Korsarz 140

pralin dziennie to mus! A czekoladowe ciacho-ach- a jeszcze sernik? Uwielbiam. Kilka dni temu udało mi się kupić od zaprzyjaźnionej pani wiejskiego, pełnotłustego serka- nie omieszkałam go wykorzystać więc w słodki sposób. Tym razem Zdecydowałam się na sernik  pieczony, nie przekładany, z rumowym zacięciem, wzbogacony o słodycz dżemu morelowego w kruchutkim, kakaowym cieście. Masa serowa była słodziutka- taka(...)rodzynkami w rumie.   Dodatkowo: słoik ( 200 g ) dżemu morelowego WYKONANIE: ½ ciasta kruchego   dżem morelowy   masa serowa   ½ ciasta kruchego   Pieczemy 65 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia . Można polać polewą czekoladową J Smacznego

Domowe ciasta
Babka wilgotna 146

również symbolice. Według wierzeń, babka to symbol dostatku, który ma zapewnić rodzinom dobrobyt. To ponadto również dowód na umiejętność kucharską gospodyni domu i dlatego, w szczególności w Święta Wielkanocne, ciasto powinno być przygotowywane własnoręcznie. W naszej rodzinie przepis na tą babkę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ja dostałam go od swojej mamy, a mama odziedziczyła go po swojej mamie(...)rozpuszczone masło. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przekładamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy około 50-60 minut. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę

Wędrówki po kuchni
TORT KAWOWO-CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 113

najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz(...)specjalne okazje... Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa czekoladowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Masa kawowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki cukru pudru 2 g kawy

Kuchnia MagdaLeny
TORT KAWOWO-CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 129

najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz(...)specjalne okazje... Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa czekoladowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 10 g gorzkiej czekolady Masa kawowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki cukru pudru 2 g kawy

Kuchnia MagdaLeny
Kostka czekoladowa z bananami 152

Składniki: biszkopt: 10 jajek 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa czekoladowa: 2 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao 250 g masła dodatkowo: 7 bananów, dżem porzeczkowy, 2 duże pomarańcze, kakao do posypania Przygotowanie: Biszkopt(...)ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo masę budyniową i kakao. Miksujemy na gładką masę. Składanie ciasta: Biszkopt dzielimy na dwie części. Każdą z nich nasączamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dolny blat smarujemy połową dżemu, kładziemy przekrojone na pół po długości banany, następnie połowę masy czekoladowej, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy pozostałą częścią dżemu oraz masy czekoladowej. Posypujemy kakao. Możemy dodatkowo

Lena Gotuje
Chałwowiec ciasto bez pieczenia 217

budynie śmietankowe kostka masła 900 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g chałwy dodatkowo 2 duże paczki herbatników słoik powideł śliwkowych pół szklanki śmietany 30% 2 łyżeczki cukru wiórki czekoladowe Wykonanie: Budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na całą noc. Masło przygotować, wyjmując je z lodówki aby się ogrzało. Masło utrzeć mikserem dodając po jednej(...)chałowej. Wyłożyć herbatniki, na nie wyłożyć kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć herbatnikami. Śmietanę ubyć na sztywno z cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki na co najmniej noc. Podawać posypane wiórkami czekoladowymi. Przepis na brytfankę

Pychotkaaa
Szarlotka z kruchym ciastem 53

Szarlotka jest to ciasto pochodzące z Francji i przypisywane Marie-Antoine’owi Carême’owi. Składa się z kruchego ciasta oraz owoców. Według polskich książek kucharskich jest to placek z nadzieniem z kwaśnych jabłek, który znajduje się między dwoma warstwami ciasta kruchego. Posypuje się ją na koniec cukrem pudrem lub kremem czekoladowym. Jabłka na szarlotkę mogą być zarówno surowe

ProstePesto.pl
Owocowe lato 56

Zamknęłam trochę lata w cieście. Owocowe lato jest delikatne i przepyszne To biszkopt, świetny krem czekoladowy i mnóstwo owoców w galaretce. Tak prosto i tak smacznie Składniki na biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie zmniejszam obroty o połowę i dodaję(...)letniej wody sok z połowy cytryny Składniki na krem czekoladowy: 250 g mascarpone 350 ml śmietanki 30-36% 1 czekolada mleczna ½ czekolady ciemnej Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Mascarpone i śmietankę ubijam mikserem, następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę i miksuję do połączenia składników. Teraz mogę złożyć ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasączam, wykładam ¾ porcji kremu, wyrównuję i przykrywam

Słodki sentyment
Ciasto czekoladowe a la torcik z kremem chałwowym 158

kostki masła pozostałe: owoce do dekoracji pokruszona chałwa Przygotowanie ciasta:  Na początek dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. W rondelku rozpuszczamy masło oraz połamaną czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową.  Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy(...)jednej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubite jajka oraz masę czekoladową, miksujemy na minimalnych obrotach do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Przygotowanie kremu: Z pół litra mleka odlewamy szklankę, rozpuszczamy

Życie zaczyna się w kuchni