ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:634/1520)

Mazurek z lemon curd i polewą 206

Pyszne, delikatne ciasto na kruchym spodzie z cytrynowym kremem i polewą czekoladową. Przepyszny mazurek, który koniecznie musisz wypróbować w te Święta!  Składniki: 200 gram mąki pszennej  120 gram masła  2 białka 1 łyżka kwaśnej śmietany  szczypta soli  2 łyżki cukru pudru  Lemon curd: sok z 1 cytryny  3 żółtka  80 gram masła(...)gram cukru  skórka z cytryny  Dodatkowo polewa czekoladowa: 2-3 łyżki masła  1 łyżka wody  1 łyżka kakao  1 łyżka cukru  migdały w płatkach  Z mąki pszennej, masła, białek, kwaśnej śmietany, soli i cukru pudru zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Ciasto schładzam w lodówce przez 30 minut a następnie wałkuję, umieszczam w formie

Mango Papaja
Babka z czekoladą i wiśniami 231

Jakoś dziwnym trafem okazuje się, że zającowi uszy kończą się gdzieś w okolicy pasa ;) Ale na wszystko jest rada! Ostatnio czekoladowe zające u nas w domu zaczęły znikać ze spiżarni, by pojawić się w całkiem nowej postaci - jako składnik ciasta. Sprawdzają się doskonale. Z takim właśnie zającem upiekłam małą babkę, do której dodałam też garść mrożonych wiśni. Mleczna czekolada(...)tortownica 21 cm 10 dkg cukru pudru 10 dkg miękkiego masła 3 jajka (osobno żółtka i ubite białka) 10 dkg mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 zając czekoladowy 80 g (lub 80 g mlecznej czekolady w tabliczce) 100 g wiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych) Piekarnik nagrzać do 175°C . Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą

Posadzone i zjedzone
Wielkanocny kruchy mazurek z kremem, dżemem i ciasteczkami 79

stół. Krem śmietankowy jest lekko kwaśny, pachnący żem truskawkowy i kruche ciasteczka. Dekorujemy dowolnymi słodyczami, u mnie są to makaroniki i czekoladowe jajeczka. Prosty i łatwy w wykonaniu. Uda się każdemu. Słodkich inspiracji Wam życzę.   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny   Na krem śnieżkowowo-galaretkowy(...)Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu truskawkowego ( u mnie 100 % owoców )  dowolne słodycze do dekoracji ( u mnie makaroniki i czekoladowe jajeczka )  żółty barwnik spożywczy do ciasteczek mąka do podsypania stolnicy     Wykonanie pysznego mazurka:   1. Ciasto, blaty i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce. Następnie dzielimy na trzy części. Wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką

Izabelawkuchni
Babeczki z budyniem 179

Babeczki z budyniem można dowolnie modyfikować. Można użyć ciasta półkruchego albo francuskiego, zamiast waniliowego budyniu użyć czekoladowego, śmietankowego czy też dżemu truskawkowego, wszystko zależy od Waszego pomysłu i aktualnego smaku. Choć przyznam Wam szczerze, że jednak klasyk o klasyk, w wersji waniliowej te babeczki jak dla mnie smakują najlepiej. Nic więc dziwnego, ze pojawiaja się w moim domu co najmniej

Słodkie Przyjemności
Sernik przekładany – kuchnia podkarpacka 739

Najpierw piecze się biszkopt, a dopiero później przekłada się go masą serową i ponownie wstawia do piekarnika. Dodatkową atrakcją jest polewa czekoladowa, którą wylewa się na biszkoptowe blaty przed nałożeniem masy serowej. Dzięki temu otrzymujemy smaczne, lekkie ciasto serowe z nutą kakao, które nie tylko smakuje, ale i ładnie się prezentuje. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo warto :) Przepis na sernik(...)serowej. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy, na przykład cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka Zapraszam również do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA , gdzie znajdziecie przepisy na inne regionalne ciasta i nie tylko

Trzeci talerz
Pomarańczowe ciasteczka wielkanocne 49

świątecznego ciepła. Ich wyjątkowy smak dopełniają kremowe nadzienia – jedno z białej czekolady, drugie z aksamitnego kremu czekoladowego w stylu Nutelli. Każde ciasteczko składa się z dwóch delikatnych warstw, a górna z nich ozdobiona jest wyciętym kurczaczkiem, przez którego „okienko” kusząco prześwituje czekoladowe wnętrze. To wypiek, który ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych – pełen świątecznego uroku, owocowej świeżości i kremowej słodyczy(...)mąkę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko ręcznie lub mikserem (z hakiem do ciasta), najpierw krótko na najniższym ustawieniu, a następnie na najwyższym, aż powstanie jednolite ciasto. Uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości około 3 mm, między dwiema

Świat Ciasta
10 najlepszych ciast bez pieczenia 97

także moje oryginalne pomysły na ciasta. Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie, asortyment jest szeroki, a ja polecam tylko 10 z nich. Ciasta bez pieczenia z efektem wow Każdy z nas zna to uczucie gdy goście zachwycają się naszym ciastem i nie tylko pod względem wizualnym, ale i smakowym. Ciasto bez pieczenia z efektem wow dużo łatwiej(...)zrobić latem niż zimą. Bogactwo owoców pozwala nam tworzyć prawdziwe cudeńka, ale to nie znaczy, inną porą roku nie możemy być twórczy. Ciasta bez pieczenia Dieta Moja Pasja, zapraszam. 🙂   10 najlepszych ciast bez pieczenia Dakłas wykwintne ciasto z daktylami i orzechami w połowie składa się z jasnej w połowie z ciemnej masy. A wszystko to w kompozycji z herbatnikami

Dieta moja pasja
Fale Dunaju 120

Fale Dunaju to przepyszne ciasto z jabłkami, delikatnym kremem śmietankowym i czekoladową polewą. Artykuł Fale Dunaju pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Babka na oleju Siostry Anastazji 93

macie ochotę na coś słodkiego do kawy, a lubicie nieskomplikowane, domowe ciasta. Babka na oleju Siostry Anastazji udaje się za każdym razem - jest puszysta, mięciutka i delikatna, przypomina skrzyżowanie biszkoptu z tradycyjną babką. Naprawdę nie sposób jej zepsuć. Gotowe ciasto można obsypać cukrem pudrem albo oblać polewą czekoladową lub kakaową. Jeśli nie macie kakao, możecie upiec babkę w białej wersji(...)polewa czekoladowa na wierzch babki Babka na oleju Siostry Anastazji, przepis: Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier i dokładnie miksować po każdym dodaniu. Dodać kolejno po jednym żółtku, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem. Do formy przelać około 3/4 ciasta, do reszty

Lekcje w kuchni
Keks z owocami lata 103

białą porzeczkę, poziomki, borówkę amerykańską czy żurawinę. Ważne, aby to były małe owoce i nie krojone, bo wtedy nie wylatuje z nich sok i nie rozmiękają ciasta tworząc zakalec. Dodałam również małe czipsiki czekoladowe dla podkręcenia smaku. Można użyć tabliczkę czekolady pokrojoną na drobne kawałki. Wyszedł wyśmienity, lekko kwaskowy z nutką czekolady! Polecam do eksperymentowania z różnymi owocami. Składniki

To co kocham
ciasto puszek prosto z PRL-u 241

ocet i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy (tortownicy) z kominem. Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50 min. Upieczone i wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową lub lukrem. inspiracja z bardzo starego „Poradnika Domowego

Domowy Smak Jedzenia
Likier czekoladowy 117

czekoladowy to błyskawiczny pomysł na likierem, nalewkę, którą przygotujemy dosłownie w 5 minut. Likier składa się z kilku prostych składników i może być pity zaraz po przygotowaniu. Ten likier przygotujemy na bazie zagęszczonego, słodzonego mleka, więc wykorzystam gorzką czekoladę. Ja wolę słabsze likiery, więc wykorzystam tylko wódkę, ale jak wolicie odrobinę mocniejsze to zastąpcie część wódki spirytusem. Zalety likieru czekoladowego(...)miksera. Następnie cienką stróżką do mleka i czekolady wlewamy wódkę. Całość miksujemy do połączenia się składników, a następnie przelewamy do butelki i chowamy w lodówce. Pyszny, czekoladowy smak likieru najlepiej smakuje podany do ciasta, ale koniecznie schłodzony w lodówce. Jeśli nie możecie się doczekać, to możecie go pić od razu po przygotowaniu. Na zdrowie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
plywajaca babka 113

połowę ciasta. Nierównomiernie rozprowadzamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao a do drugiej mak. Mieszamy. Dużą łyżką wykładamy na zmianę raz ciasto z makiem a raz kakaowe ciasto. Wstawiamy blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 40-45 minut. Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy i oblewamy polewą czekoladową. Posypujemy płatkami

w mojej kuchni
plywajaca babka 124

połowę ciasta. Nierównomiernie rozprowadzamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao a do drugiej mak. Mieszamy. Dużą łyżką wykładamy na zmianę raz ciasto z makiem a raz kakaowe ciasto. Wstawiamy blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy około 40-45 minut. Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy i oblewamy polewą czekoladową. Posypujemy płatkami

mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania