jest wyborny. Wystarczy posypać babeczki cukrem pudrem lub polać lukrem, by nieco wzbogacić i tak fantastyczny już smak. Z czekoladą w parze Muffinki czekoladowe od Wedla to idealny sposób świętowania tego dnia! Wyborny smak czekolady i ciasto rozpływające się w ustach zachwycą gości. Ważne jest, by czekolada użyta do babeczek była wysokiej jakości, tak jak i pozostałe składniki. Dzięki temu(...)krem pełnił będzie jednocześnie dwie funkcje – pierwsza zapewni doskonały smak, który w połączeniu z ciastem stworzy wachlarz doznań dla kubków smakowych, a druga sprawi, że od muffinki nie będzie można oderwać wzroku. Do posypania kremu można zastosować nie tylko kolorową posypkę, ale też wiórki czekoladowe, migdały oraz cząstki owoców. Artykuł 30 marca – Światowy Dzień Muffinka. Zaskocz swoich bliskich pysznymi
Drinkologiablogu ostatnio truskawkowe szaleństwo, ale jak tu nie korzystać z tych pysznych owoców? ;) Dzisiaj przedstawiam Wam jedno z naszych ulubionych ciast, czyli najlepszy crm biszkopt z truskawkami i galaretką, wzbogacony o polewę czekoladową :) Pysznie i lekko. Łatwe do zrobienia, a prezentuje się naprawdę ładnie :) Polecam bardzo! Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki(...)cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części (jedna nie będzie potrzebna). Galaretka truskawkowa: 300 g truskawek
Domowa cukiernia Ewyzewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Twarogowe pączki w 5 minut nie zawierają dużo cukru - zbyt duża jego ilość w cieście mogłaby spowodować spalenie się ciasta. Po usmażeniu obficie posypujemy je cukrem pudrem albo oblewamy lukrem lub polewą czekoladową. Domowe pączki serowe są łatwe i szybkie, idealne dla początkujących. Najlepiej smakują na świeżo, w dniu upieczenia, ale jeśli jakimś(...)dodać pozostałą mąkę. Nie wyrabiać za długo - tylko tyle, by ciasto dało się uformować w miękką kulę. Ciasto można delikatnie podsypać mąką, ma zostać delikatne i mięciutkie. Smalec rozgrzać do 160-170 stopni. Porcje ciasta rozklepać dłonią (lub rozwałkować) na grubość 1 cm. Wykrawać z ciasta ulubione kształty (np. oponki lub tak jak u mnie, małe pączki
Lekcje w kuchnimiksera. Przygotujemy je dosłownie w kilka minut. Ciasto do przygotowania tych placuszków gotowe jest w 5 minut, wystarczy je tylko usmażyć i mamy pyszne śniadanie, smaczny podwieczorek, albo kolację na słodko. Do tego ciasta nie są potrzebne składniki w temperaturze pokojowej, możecie użyć takich prosto z lodówki. Moje placuszki podaję z sosem czekoladowym i cukrem pudrem. Jeśli jesteście na diecie(...)Dodatkowo cukier puder sos czekoladowy Placki z jabłkami – przepis Jabłka obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondelki i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Do miski dodajemy pozostałe składniki – mąkę, kefir, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajka oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki. Jak ciasto będzie już bez grudek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oknem powoli zaczyna się jesień, więc z chęcią sięgamy po kawałek domowego ciasta i kubek ciepłej kawy...zamiast tradycyjnych słodkości proponuję pyszne połączenie sernika i brownie w jednym! Czekoladowy spód to znane Wam wszystkim bananowe brownie, na wierzchu znajdziemy sernik waniliowy, a gdzieniegdzie napotkamy kleks wilgotnego powidła śliwkowego. Takie ciasto przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi czekolady :) Brownie: 2 banany
Chocolate Muffin Blogświęto mają "Muffinki" więc i u mnie nie mogło zabraknąć tych uroczych babeczek :) Moja propozycja mocno czekoladowa dodatkowo przełożona dżemem z wiśni, ale można przełożyć je również kremem czekoladowym ! Wilgotne w środku, rozpływające się w ustach a w smaku ... przekonajcie się sami ! SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 450) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)kakao. Dodajemy partiami do masy cały czas mieszając. 4. Wlewamy stopniowo mleko. 5. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. 6. Wypełniamy ciastem formy do muffinek. Możemy dodatkowo posypać czekoladą (użyłam groszków czekoladowych) 7. Pieczemy ok. 25-30 min w temp
Marcepanowa kuchniaCzekoladowy tort z michałkami, obsypany różami to moja słodka propozycja na Dzień Kobiet :). Tort z michałkami zrobiłam z okazji urodzin mojego męża. Wybór smaków nie był przypadkowy, bo jakie inne kremy lepiej pasowałyby do mężczyzny o imieniu Michał? Miałam pewne obawy związane z dekoracją tortu. Robiłam wcześniej róże z kremu(...)masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy
Słodki Pomysłsamym końcu wsypuję przesianą mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Przygotowujemy dwie kokilki, mocno je natłuszczając. Do tak przygotowanych foremek wlewamy masę czekoladową. Zostawiamy ok. 5 mm od góry (by mogło nam wyrosnąć ciasto ;) Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy niedopieczony środek, tak by nasze ciasto płynęło czekoladą w czasie jedzenia. Prosto z piekarnika stawiamy przed konsumentami
Lawendowe Nieboponownie układamy na przemiennie paski ciasta. W ten sposób uzyskaliśmy szachownicę 3x3. Ciasto razem z deseczką owinąć folią i wstawić do lodówki ponownie na minimum godzinę.Po tym czasie ciasto pociąć na plasterki o grubości 4-5 mm (fot.2). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut. Wystudzić na kratce.Z masy marcepanowej(...)krawędziach, tak aby w środku powstało szczelne okienko. Następnie środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3). Wszystkie ciastka z konfiturami przykryć pozostałymi szachownicami, lekko dociskając.Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzegi ciastek maczać w czekoladzie (fot.4). Ciasteczka odstawić, aby polewa dobrze zastygła. Po tym czasie można je przełożyć do blaszanego pudełka. Przepis bierze udział w akcjach
Świat CiastaCiasto „śmietniczek” czyli deser przygotowany z resztek z lodówki. Wygląda pysznie i tak też smakuje. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt 4 jajka 250 g cukru 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g sera twarogowego półtłustego garść orzechów laskowych garść rodzynek garść rodzynek w czekoladzie garść suszonych śliwek w czekoladzie garść(...)się mleko, chwilę gotujemy, studzimy. Masło ciepłe miksujemy na puch z miodem, po około 10 minutach dodajemy po łyżce grysiku, smarujemy blat ciasta kremem i nakładamy drugi, lekko dociskając, chłodzimy w lodówce około 30 minut. Polewa czekoladowa 5 łyżek śmietany 30-36% tabliczka słodkiej lub gorzkiej czekolady Śmietanę zagotowujemy, wyłączamy gaz, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia, chwilę studzimy
Wasze Przepisyjuż za takimi w całości wykonanymi z maku wręcz przepadam. Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy z pośród innych ciast. Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnej większej uroczystości w moim domu. Przepis na torcik makowy pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdy dopiero
Kuchcik gotujeczasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem).Gotowe ciasto dyniowe polewamy lukrem (1 łyżka cytryny rozmieszana z 3/4 szklanki cukru pudru), polewą czekoladową, karmelową, z kremowego serka lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Podany przepis nadaje się także do przygotowania muffinek (pieczemy wtedy ok. 20 minut
Poezja smakuśmietany kremówki Smietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą. Dodatkowo 1 szklanka truskawek posypka czekoladowa Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesianą 1 szklankę mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać 1 czubatą łyżkę mąki(...)następnie jasne Piec około 50 min w 180 stopniach C. Po wystudzeniu przekroić babkę w połowie. Wyjąć łyżką część ciasta i napełnić kremem. Na kremie ułożyć truskawki i przyłożyć drugą częścią babki. Polać polewą i posypać posypką czekoladową
O kuchni z uczuciemniespodzianką w środku) robi wrażenie na degustatorach :) Składniki: 800 g twarogu sernikowego 180 g cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) 1 laska wanilii kilkanaście sztuk truskawek 24 herbatniki Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej (użyłam 74%) 100 g czekolady mlecznej 3-5 łyżek mleka Wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy. Twaróg sernikowy ucieramy wraz z cukrem pudrem(...)lekko zmiękną). Czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy 3-5 łyżek mleka, aby powstała gęsta, błyszcząca, czekoladowa polewa. Polewę odstawiamy, aby lekko przestygła (ale nie zastygła). Półpłynną czekoladą smarujemy ciasto (najlepiej robić to przy pomocy pędzelka). Chatkę wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
MyCookBook.pl