Słodkie usta. Oblizujesz lepkie palce. Uśmiech na twarzy i burza hormonów. Czujesz, jak delikatna konsystencja rozpuszcza się na języków. Zalewa Cę fala szczęście i euforii. Niezwykłość
W kuchni Karmel-itkiwszystko w porządku. ;) Przy wbijaniu drugiego, okazało się, że jest z nim coś nie tak. Białka się zdążyły wymieszać, więc wylałam. Żółtko wyłapałam. Nie wiedziałam, czy na 3 białkach ciasto urośnie jak należy, więc dorzuciłam jeszcze jedno jajko. Stąd też babka taka żółciutka. Ja dodałam aromat pomarańczowy, ale można go pominąć lub zamienić na inny ulubiony. Mój cukier waniliowy miał(...)domowym cukrem waniliowym 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli aromat pomarańczowy 250 g margaryny min. 80% tłuszczu - rozpuszczonej i przestudzonej 2 łyżki rodzynek Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Jajka wyjmij 1-2 godziny wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Utrzyj je mikserem z solą i cukrem
Anioszek w kuchniCzekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy Dziś na podwieczorek polecają się czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy . Są trochę zdrowsze niż tradycyjne babeczki , ale smakują rewelacyjnie. Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy zawierają również mąkę orkiszową - jeśli wolicie, możecie zastąpić ją zwykłą mąką pszenną. Nie potrzebujecie do nich miksera, przygotujecie je w kilka chwil. Pamiętajcie, aby ciasta na muffinki(...)wilgotne i puszyste. Ilość cukru uzależnijcie od swoich preferencji. Zdarza się, że kiedy dodaję na wierzch czekoladę mleczną, nie słodzę ciasta wcale, wystarczy nam jej słodycz. Zdrowsze będą jednak muffinki z gorzką czekoladą i zamiennikami cukru. Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy to dobry pomysł na deser. Posmakują również dzieciom. Polecam na szybkie, bezstresowe pieczenie. Koniecznie wypróbujcie też wersji waniliowej
Lekcje w kuchnilodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną to sernik w wersji lodowej. Uwielbiam lodowe torty . Przyrządzam je często i sezonowo zamiast tradycyjnego ciasta jak tort jeżynowy . Pomysł na mrożony cheesecake wpadł mi całkiem przypadkiem do głowy. Ostatnio piekłam czekoladowo orzechową pralinę i tak sobie pomyślalam, że część wykorzystam do mrożonego sernika. Do praliny użyłam pekanowców ale oczywiście można wybrać dowolne orzechy
codojedzeniabudyń. Zdjąć z ognia i odstawić na bok na około 5 minutek. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te jeszcze na talarki. Na przestudzonym czekoladowym spodzie ułożyć ciasno talarki z jabłek. Jabłka zalać jeszcze gorącym budyniem, wyrównać. Wierzch posypać startym ciastem
Nastoletnie Wypiekaniekoniecznie upieczcie to ciasto :). Zapytajcie znajomych z czego jest zrobione i gwarantuje, że zabawa będzie przednia :). Pyszne, wilgotne i ten krem czekoladowy! Mniam! Dla kogo: dla lubiących nowe smaki dla fanów "murzynków" dla lubiących zdrowsze wersje tradycyjnych ciast Składniki na ciasto: 225g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 30g kakao 3 duże jajka szklanka brązowego cukru (200g) pół szklanki śmietany
Mania WypiekaniaWaszych upodobań smakowych - ja wolę mało słodkie ciasta. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy, odstawiamy, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją na małym ogniu ( nie zagotowujemy! - straci właściwości żelujące ). Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1 - 2 łyżki masy pomarańczowej, dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z resztą masy. Miksujemy przez chwilkę na małych obrotach. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy(...)pomocą nitki. Nasączamy blaty wódką pomarańczową. Smarujemy pierwszy blat całą masą pomarańczową, przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy masą czekoladową. Torcik ozdabiamy według własnych upodobań - ja użyłam szpatułek do wygładzania i dekoracji ciast. Odstawiamy torcik na kilka godzin do lodówki. Tort kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie, a następnie wytartym do sucha. Smacznego
W kuchni Katiewersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyłożonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek deseru wypełniają mus czekoladowy i żurawinowy. Wierzch ozdobiłam żurawiną w cukrze - jest fantastyczna - dla mnie ten sposób(...)minimum 1 godzinę. WYKOŃCZENIE Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, dno wyłożyć folią. Na spodzie ułożyć jeden z krążków ciasta biszkoptowego i nasączyć go likierem (u mnie pomarańczowo-kawowy). Pałeczki biszkoptów ułożyć wokół obręczy tortu. Nałożyć mus czekoladowy, a na nim położyć drugi blat biszkoptowy - również nasączony likierem. Kolejną warstwę stanowi mus żurawinowy. Całość pokryć polewą czekoladową (przepis tu - klik
KUCHARNIABardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego(...)wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu
Domowa Cookierenka AgiSuper prosty, szybki i przepyszny piernik z moją ulubioną marmoladą i polewą czekoladową. Na przepis natknęłam się na stronie: www.przyslijprzepis.pl Zaciekawił mnie w nim dodatek herbaty do ciasta. Dzięki herbacie piernik jest mięciutki. Przepis mnie nie zawiódł i upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam z całego serca. Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka pszenna 3 szklanki
kulinarne odsłony patiZauroczeni przepisami z książki Erica postanowiliśmy zrobić kolejny wypiek z dodatkiem czekolady Tym razem są to bułeczki czekoladowo-cynamonowe, które idealnie wpasują się w tę porę roku Składniki: Ciasto: - 250 ml ciepłego mleka - 75g drobnego cukru trzcinowego - 14g suchych drożdży - 100g stopionego masła - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 2 jajka - 500g mąki pszennej Nadzienie: - 40g gorzkiej czekolady - 50g stopionego masła - 100g(...)termoobiegu do 160 stopni ) i pieczemy przez kolejne 15 minut aż ciasto zrobi się złocistobrązowe (jeżeli będzie za jasne to możemy piec jeszcze dodatkowe 5 minut). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać bułeczki cukrem pudrem lub wcześniej przygotowanym lukrem Bułeczki mają pyszny czekoladowo-cynamonowy smak więc polecamy spróbować je zrobić tylko miejcie na uwadze
Kuchenne WariacjeCIASTOżółtka jaj -5 sztkakao - 3 łyżkimąka -500 gcukier kryształ -3 łyżkimargaryna -1 kostproszek do pieczenia - 2 łyżeczkitłuszcz do formyMASA BUDYNIOWAbiałka jaj -5 sztolej -0,5 szklbudynie czekoladowe - 2 opakcukier -250 gsól - szczyptaDODATKOWOśliwkiPRZYGOTOWANIE:CIASTO KRUCHE Do miski wsypać mąkę z proszkiem i kakao. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części włożyć
Kuchnia Danusiobsypuję kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego! Do przepisu wykorzystałam masę makową z bakaliami Helio Polecam także świąteczne keksy oraz pierniki – smacznego! Keks czekoladowo-bananowy Keks makowy Keks z bakaliami i płatkami migdałów Ciasto piernikowe Pain d’épices Piernik bez jajek oraz wiele przepisów na serniki, które znajdziesz na moim blogu – udanych wypieków nie tylko w święta
Zasmakuj Kuchniciemnego cukru muscovado (dostępny jest m.in. tutaj ) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Do dekoracji: 1- 2 łyżki wiórków kokosowych polewa czekoladowa Przygotowanie Kakao rozetrzyj z mlekiem na jednolitą masę. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Masło utrzyj z cukrem trzcinowym i cukrem muscovado(...)waniliowy i ponownie zmiksuj. Na koniec wsyp przesianą mąkę i delikatniej wymieszaj łyżką. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami, napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 20 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce, polej polewą czekoladową i ozdób wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProsty Kremowy Tort BEZ PIECZENIA z polewą czekoladową Składniki: Krem: 750g serka mascarpone 200ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250ml słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 350g borówki (można pominąć, tort i tak będzie smaczny) Dodatkowo: około 220g herbatników 80-100ml mleka 2 łyżki kakao bez cukru Polewa czekoladowa: 70g gorzkiej czekolady (użyłam 64%) 50g mlecznej(...)kakao). 7. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 14 godzin (na całą noc). Polewa czekoladowa: 8. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i nożem wygładzić
Mała CukierenkaPuchatka przygotowałam je na Święta i to ciacho „poszło” jako pierwsze;) więc jako pierwsze trafia na bloga. To połączenie delikatnego, miękkiego ciasta na bazie żółtek z chrupkimi bezami migdałowymi, zespolonego dwoma rodzajami śmietanki: czekoladowej i tradycyjnej-białej. Oryginalna wersja zawiera jeszcze owoce agrestu z kompotu, który pominęłam bo za nim nie przepadamy;)Wydaje mi się, że był
Domowe ciastawody 1 szklanka cydru sok z 1 cytryny 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: 200 g czekolady deserowej 180 g masła 3 łyżki kakao 2 jajka 150 g cukru pudru 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia DELECTA posypka delecta płatki czekoladowe Kremówka 2 łyżki cukru pudru barwnik czerwony Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Wodę(...)Czekoladę roztapiamy z masłem i kakao. Zdjąć z ognia. Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy masę czekoladową. Wszystko miksujemy. Dodajemy posypkę delecta i mieszamy. Gruszki wkładamy do papilotek. Ciasto przelewamy do papilotek z gruszką i i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 20 minut. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem
Kuchnia w oparach