zmiksować. Następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę bardzo drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Mamy otrzymać elastyczne ciasto. Ciasto nabierać łyżką i formować na dłoni cienkie placuszki, na środek nakładać łyżeczkę kremu czekoladowego. Zlepić dokładnie brzegi i uformować kuleczkę. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Piec ok 13-14 min do lekkiego
Smakołyki Asidrugiej jajko, olej i mleko. Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Dodajemy czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki lub wsypujemy dropsy czekoladowe i ponownie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem na wysokość około 1 cm od brzegu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Smacznego
kuchnia doskiDzisiaj coś dla wielbicieli wszelakich orzechów. Pyszna tarta z masą orzechową, polewą czekoladową i solidną warstwą orzechów na wierzchu zaspokoi podnienibienie niejednego łasucha. Goraco polecam. Składniki na ciasto: 125 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30% 3/4 szklanki cukru
Gosia gotujeSzukając przepisu na ciasto z bananami, natrafiłam na poniższy przepis. To ciasto jest nieziemsko pyszne. Połączenie bananów z kremem i biszkoptem jest znakomite. Gorąco polecam. Ciasto z bananami i czekoladą Inspiracja Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Środek(...)Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce. Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta. Pozostałe 300 ml śmietany kremówki ubić na sztywno ze śnieżką. Pod koniec dodać schłodzoną czekoladową śmietankę i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać . Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go resztą ponczu. Polewa: Składniki
Smaki NataliiProponuję dziś przepis na bardzo prosty i przepyszny piernik . Nie wymaga wiele pracy, a sekretem sukcesu jest mus jabłkowy , dzięki czemu ciasto jest mięciutkie i wilgotne
Kawa z mlekiemcukier oraz żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy olej i mleko, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm – miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35-40 min.) Upieczony biszkopt(...)nasączamy ponczem i wykładamy cały krem, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Całość schładzamy w lodówce. składniki na polewę czekoladową 100 g czekolady gorzkiej 60 g masła wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą, mieszamy i polewamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaCzwartek to dzień, w którym większość z nas zaczyna intensywnie myśleć o weekendzie. Ja zazwyczaj w czwartek planuję zakupy na weekendowe ciasto. Co tym razem upiekę do kawy? Aksamitny sernik, obłędnie pomarańczowy z czekoladową polewą. Do upieczenia sernika potrzebujemy: -kruchy spód 250g mąki 150g masła pokrojonego w mniejsze kawałki 0,5 łyżeczki soli szczypta drobnego cukru 1 jajko
Kasia i jej kobiecy światcukru wanilinowego 115 g zimnego masła 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki na ciemne ciasto: 230 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 7 łyżeczek kakao 1 budyń czekoladowy z cukrem 115 g cukru pudru 115 g zimnego masła 3 białka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Oba ciasta wykonujemy
Walijskie Pichceniepołączenie dwóch z moich ulubionych ciast, śmietanowca i tulipana. Oba są łatwe w przygotowaniu, więc nie obawiajcie się, wygląd ciasta jest może skomplikowany, ale uwierzcie mi, zrobicie go bardzo szybciutko. Następnym razem pokuszę się jeszcze o polewę czekoladową. Tym razem tego nie zrobiłam, efekt wizualny bez polewy jest o niebo lepszy, z polewą efekt smakowy gwarantowany :) Składniki: ciasto: 9 białek
na moim stole...Ostatnio na blogu „z miłości do słodkości” pojawił się konkurs z okazji urodzin tego bloga. Postanowiłam wziąć w nim udział. Warunkiem uczestnictwa w konkursie było przygotowanie
Kuchenne WariacjeJeśli chodzi o ciasta kruche z owocami to zdecydowanie mój faworyt. Na drugim miejscu szacuje się CZEKOLADOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM . Jestem w stanie sama zjeść od razu pół blachy :) Żeby z tego powodu mieć mniejsze wyrzuty sumienia zastąpiłam część mąki pszennej otrębami i zrobiła się trochę zdrowsza wersja pleśniaka. Na dodatek ciasto wyszło jeszcze
Pani na deserobsypiemy zmielonymi orzechami, to babeczki będą miały smaczny posmak. Gorąco polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 60 g cukru pudru 1 żółtko Krem czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki gorącego mleka 100-150 g schłodzonej śmietanki kremówki(...)Ciasto nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy nabierze odpowiedniej temperatury wstawić babeczki z blaszką do piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremek. Ostudzić. Krem czekoladowy: Czekolady
Nastoletnie WypiekaniePiegowaty biszkopt, pyszna czekoladowa masa, orzeźwiająca galaretka i ukryte w środku kosteczki ptasiego mleczka - to połączenie nie może nie smakować! Swoją drogą, nie mam pomysłu na nazwę dla tego ciasta, może ktoś coś podpowie? :) SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 6 jajek 1 cukru 1szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem czekoladowy(...)dodać nutellę, zmiksować. 5. Biszkopt przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować połową kremu czekoladowego. Ułożyć na niej ptasie mleczko. 6. Przestrzenie między kostkami ptasiego mleczka zalać tężejącą galaretką. Odstawić na chwilę do lodówki. 7. Rozsmarować resztę kremu (zostawiając ewentualnie 3-4 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta) i położyć drugą połowę biszkoptu. 8. Udekorować według uznania (u mnie: cieniutka warstwa
Kto ugości moich gości?domu pod dostatkiem to pomysł rodził się dalej… Po krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami i biszkopcikami kolor ciasta, przełożony mocno kawowym, delikatnym kremem, obłożony biszkopcikami i przyozdobiony pastelowymi bezikami. Ciemne czekoladowe biszkopty o średnicy 20 cm, stąd też torcik miał być nie za duży, skromniutki i kameralny. Po przełożeniu, udekorowaniu uzyskałam piękny, pokaźny torcik(...)Następnie dodajmy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i ubijamy do połączenia się składników. Dwie formy okrągłe o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto wykładamy po równo do dwóch form. Wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy
Made By Mom And Sonformy, posmarować połową ubitej śmietanki, na śmietance ułożyć warstwę biszkoptów wypukłą stroną ku górze. 9. Na biszkopty delikatnie wylewać ostudzoną masę czekoladową, następnie wyłożyć pozostałą śmietankę. Wyrównać warstwę i przykryć drugim blatem. 10. Wierzch posypać kakao. Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce. 11. Podawać z filiżanką kawy. Smacznego
W mojej kuchni