wersji nieco uproszczonej. Pomijamy tutaj dość czasochłonne mielenie sera, bo wykorzystujemy ser z tzw „ wiaderka”. Dla podkręcenia smaku ostudzony sernik wykończyłam czekoladową polewą, bo czy jest cos lepszego niż połączenie sernika i czekolady? ; ) Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3 żół tka cukier waniliowy 6 łyżek cukru pudru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła Z podanych(...)zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na sernik: 1 ½ szklanki cukru cukier waniliowy 5 żółtek 1 kg sera z „ wiaderka” ( niesłodzonego ) budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Żółtka miksujemy z cukrami i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodajemy stopniowo serek wymieszany z budyniem i mąką ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewa czekoladowa: 3 łyżki
Domowe ciastamrożonych malin) Opcjonalnie: polewa czekoladowa (gorzka czekolada + mleka) *** Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Do piany stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż całkowicie się rozpuści. Cały czas miksując dolewamy olej i mleko. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy do momentu, aż składniki się połączą *** *** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki(...)pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka *** *** Babeczki studzimy i możemy polać polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada wymieszana z 1/3 szklanki mleka) *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA KLIKNIJ TUTAJ KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA, PRZYSTAWKI KLIKNIJ
Blog z Apetytemmąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka, ok. 30-35 minut w 180°C . Studzić w lekko otwartym piekarniku. Następnie zabrać się za przygotowanie kremu czekoladowego. Schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na dosyć sztywną pianę. Dodawać po łyżce(...)cytryną, posmarować dżemem i wyłożyć 1/3 kremu. Na sam wierzch położyć ostatni kawałek ciasta. Lekko nasączyć. Na koniec wyłożyć resztę kremu, który należy rozsmarować wierzch jak i boki tortu. Z masy plastycznej wyciąć dane kształty/litery/liczby. Wierzch tortu polać ostudzonym lukrem czekoladowym. Gdy lekko zastygnie to od razu ozdobić masą plastyczną i srebrnymi perełkami. Tort schować do lodówki
Ugotowaćdodawać stopniowo, łyżka po łyżce mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać czekoladę wymieszać. Blaszkę o wymiarach 11x31 wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w 170 stopniach przez 55 minut do tzw. suchego patyczka. Polewa czekoladowa 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka miodu W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i miód, nie gotować, zdjąć
kulinarnyswiatdomiPyszna rolada, zaraz obok rolady czekoladowo-orzechowej i rolady truskawkowej jest jedną z moich ulubionych. Wygląda bardzo efektownie, wręcz przypomina szyję żyrafy, a bardzo łatwo się ją robi. Z kremem straciatella.. Najlepsza jest na drugi dzień, choć przyznam, że do następnego dnia u nas niewiele zostało. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki(...)stopni na 10 minut. Pozostałą masę biszkoptową wymieszać dokładnie z kakao. Jak wzorki będą upieczone, odstawić je na chwilę do wystudzenia. Na ostudzone "wzorki" wylać masę kakaową. Pokryć ciastem całą blachę dokładnie pokrywając "wzorki". Piec 12 minut. Ciepły blat biszkoptowy zwinąć w roladę i pozostawić do ostudzenia. Masa straciatella : żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, pozostawić do ostudzenia - ma być
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecytryn sok wyciśnięty z 2cytryn 4 łyżeczki żelatyny Krem czekoladowy: 150 g czekolady 250 g serka mascarpone Gruszki w czerwonym winie: 3 gruszki 1,5 szklanki czerwonego wina 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 6 goździków skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: 1. Przygotować spód z kruchego ciasta: Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać kakao, cukier puder i sól(...)należy je obrócić po około 15 minutach. Gruszki zostawić w winie do wystygnięcia. 5. Przygotować krem czekoladowy: Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze. Gdy czekolada ostygnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. 6. Gdy nadzienie stężeje w cieście wyrównać brzegi ciasta na wysokości nadzienia. 7. Ciasto posmarować kremem, na wierzch ułożyć gruszki gotowane w winie
Mama Gotujedość słodkie, bardzo, bardzo kaloryczne, ale całkiem smaczne. Przepis od Pani Elżbiety W. Ciasto nie wymaga pieczenia, warto jednak przygotować je dzień wcześniej aby się przegryzło. Składniki na formę: 30 x 25 cm Składniki na krem: 300 g cukierków Kukułka 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe bez cukru (każdy na 0,5 litra mleka) 200 g miękkiego masła(...)wymieszać. Na ciasto wylać polewę, wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce przez 30 min. Smacznego! Ciasto Kukułka Ciasto Kukułka Ciasto Kukułka Ciasto Kukułka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 g cukierków Kukułka 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe bez cukru (każdy na 0,5 litra mleka) 200 g miękkiego masła 200 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
moj przepis narąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Pieczenie: Na folię(...)połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Jeśli chcemy do nich dodać nadzienie to wstrzykujemy je przed nałożeniem polewy. Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła
prawdziwe jedzenieprawdziwe upały, które nie zachęcają do włączania piekarnika :D Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5% 3 galaretki w różnych kolorach + 3 szklanki wrzątku Dekoracja: wiórki czekoladowe, pokruszone ciasteczka, kolorowe cukierki, polewa z białej lub ciemnej czekolady Przygotowanie: Galaretki rozpuścić osobno w szklance wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę mocno schłodzić, rozlać do 3 misek(...)średnicy 22-24 cm wyłożyć folią spożywczą i przekładać do niej po łyżce kolorowej masy tworząc w ten sposób kolorowe plamki. Ciasto wstawić do ldówki do całkowitego stężenia. Gotowy deser przed podaniem można posypać wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi ciasteczkami, kolorowymi cukierkami lub polewą z bałej lub ciemnej czekolady. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniSkładniki: 1 kg sera- może być z wiaderka 1 kg truskawek- mogą być mrożone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekoladowe dekoracje- ja użyłam ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Kilka truskawek odkładamy do dekoracji na wierzch ciasta, przekrawamy na połówki. Resztę truskawek blenderujemy na mus, dodajemy cukier puder, mieszamy. Do musu truskawkowego dodajemy ser, miksujemy. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy . Kiedy
Z Majeczką w kuchniIdealny, kremowy sernik na czekoladowym spodzie ze słodkimi brzoskwiniami oraz kakaową kruszonką. Oryginalny przepis można znaleźć na stronie Kwestia Smaku, tutaj zostawiam link: Tarta sernikowa . Oczywiście ja nieco pozmieniałam przepis. Przede wszystkim użyłam mąkę pełnoziarnistą, a zamiast cukru dałam ksylitol. Trochę inaczej wykonałam również masę serową. Serniczek wyszedł naprawdę przepyszny. Sprawdza się idealnie na święta, imprezy czy po prostu(...)weekendowy deser. Składniki: Ciasto: 180 g mąki pszenne pełnoziarnistej 4 łyżki kakao 70 g ksylitolu 120 g masła (zimnego) 1 małe jajko Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 50 g ksylitolu 3 łyżki budyniu waniliowego 100 g serka waniliowego 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1 jajko 4 sztuki świeżych brzoskwiń lub 1 duża puszka Wykonanie: Ciasto i kruszonka : Mąkę wsypać
Healthy food explorerMarysieńka To bardzo znane i lubiane ciasto pochodzi ze słynnych przepisów siostry Anastazji. Kakaowy biszkopt przełożony orzechową bezą oraz pysznym kremem budyniowym i zwieńczony polewą czekoladową. Niebo w ustach! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru – drobnego do wypieków 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek(...)żółtek 500ml mleka 200g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady ok 50 ml mleka Dodatkowo: 1/3 szklanki zaparzonej kawy lub herbaty lub likieru kawowego – do nasączenia blatów ciasta *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno*** *** Gdy piana będzie gęsta
Blog z Apetytemjajka 50 g zmielonych orzechów włoskich łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa Czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki 30% ok. 50 g orzechów włoskich (do posypania wierzchu) "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa: Mak sparzamy, a następnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem
Słodka Stronaolejem. Razem wszystko dobrze zmiksować. Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem i wyłożyć na nią ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut w temp 180stC. Po upieczeniu wystudzić, polać polewą czekoladową i posypać kokosem
Camilla w kuchni