ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:653/1376)

Szybkie ciasto karpatkowo-jagodowe. Prosty deser bez pieczenia. 267

bardziej wymyślnych ciast lub deserów. Spróbujcie, w prostocie tkwi siła i… smak Szybkie ciasto karpatkowo-jagodowe. Prosty deser bez pieczenia. Składniki: 24 herbatniki 1 krem do karpatki Emix 400 ml zimnego mleka kilka łyżeczek konfitury z jagód Nasze Domowe Dodatkowo: 1 polewa o smaku czekoladowym Emix płatki migdałów Emix Przygotowanie: Małą foremkę, u mnie do brownie wykładamy papierem(...)herbaciany spód. Na krem wykładamy kilka łyżeczek konfitury z jagód, rozsmarowujemy je po całości. Na koniec wykładamy warstwę herbatników. Nasze ciasto (deser) wkładamy do lodówki (najlepiej na 2-3 godziny lub dłużej). Po tym czasie całość można polać polewą czekoladową i przyozdobić płatkami migdałów. Schładzamy jeszcze kilka minut i podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto Wesoły Słonecznik 143

Kolejne z ciast świątecznych, które znikało w szybkim tempie to właśnie Wesoły Słonecznik. Podobne ciacho z przełożeniem słonecznikowym i czekoladowym kiedyś już poczyniłam:) klik Ten wypiek ma jednak jeszcze pewną tajemnicę... No jest po nim wesoło, bo ciasteczka, które stanowią wierzchni blat ciasta są obficie nasączone alkoholem:) U mnie była to śliwowica, co nadało przekładańcowi posmaku wigilijnego kompotu z suszonych

Domowe ciasta
Mazurek cytrynowy z bezami 180

Mazurek cytrynowy z bezami Mazurki w kształcie jaja z czekoladowym wypełnieniem piekę już od kilku lat. Jednak zazwyczaj w formie mini. Tym razem zdecydowałam się na coś większego, ale nie mniej pysznego. Kruche ciasto, lemon curd, odrobina limoncello i bezy, czy to może się nie udać? A przy okazji chciałabym życzyć wszystkim Czytelnikom spokoju i chwili na złapanie oddechu. Miłego

Pełny talerz
Ciasto ze śliwką kalifornijską i nutellą 130

upalny dzień, jest co prawda mokre, ale nie rześkie, nie jest ciężkie, ale na pewno nie można go nazwać lekkim.Czekolada, śliwka, nutella, alkohol, do tego cynamonowa nuta w cieście to smaki wybitnie jesienno-zimowe.murzynek(piekłam na blaszce o wymiarach 22 x 29 cm)3/4 kostki margaryny 4 jajka3 szklanki mąki1 szklanka cukru1,5 szklanki mleka1/2 słoika powideł śliwkowych3 łyżki kakao1(...)sodą, powidła śliwkowe i cynamon. Wymieszałam drewnianą łyżką. Osobno ubiłam pianę z Białek, następnie dodałam do niej żółtka, a na koniec delikatnie dodałam do czekoladowej masy. Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam na dwie części.masa ze śliwkami i nutellą1 kostka masłasłoik nutelli ("na oko" ok. 300 g)300-400 g suszonych śliwek dobrej

bistro mama
Muffinki bardzo czekoladowe 117

niespodziewani goście. Długo zachowują świeżość, więc spokojnie można także zrobić je dzień przed podaniem i zabrać do pracy czy szkoły. Koniecznie wypróbujcie – ja jestem nimi zachwycona. Muffinki bardzo czekoladowe: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru ¼ szklanki cukru trzcinowego ¾ szklanki gorzkiego, ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka ½ szklanki mleka(...)papilotki wypełniamy ciastem (zapadną się pod jego ciężarem). W małej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, gorzkie kakao, proszek do pieczenia i sodę. W większej misce lekko roztrzepujemy widelcem dwa jajka i dodajemy jogurt. Mieszamy i dolewamy mleko oraz rozpuszczone masło. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Na końcu dodajemy groszki czekoladowe lub posiekaną

Poezja smaku
Klasyczny przepis na naleśniki 204

oleju nie dodajemy do ciasta, tylko smażymy na patelni posmarowanej olejem. Oczywiście wybierzcie wersję jaką wolicie, mi wygodniej jest dodać olej do ciasta. Klasyczny przepis na naleśniki Zaczynam od przesiania mąki do miski. Ten zabieg sprawi, że ją napowietrzymy i ciasto będzie znacznie bardziej puszyste. Zazwyczaj nie odmierzam mąki, tylko sypię ją na oko. Jeśli ciasto wyjdzie Wam później zbyt(...)trochę wody, albo mleka. Do mąki dodajemy mleko, wodę, jajko, szczyptę soli i olej. Wszystko mieszamy przy pomocy miksera, albo trzepaczki. Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję, znacznie lepiej rozprowadzi nam się na patelni i naleśniki będą cienkie. Ciasto wlewamy łyżką na patelnię, rozprowadzamy po całej patelni i smażmy. Kiedy naleśnik po wierzchniej stronie będzie ścięty, przekładamy go na drugą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wielkanocna babka waniliowa 96

jedna z naszych ulubionych babek wielkanocnych. Babka jest lekka, puszysta, smaczna i wilgotna. Piekę różne rodzaje babek majonezowych np. babkę jasną z cytrynowym lukrem , babkę kakaową z polewą czekoladową, wszystkie znikają błyskawicznie po rozkrojeniu. Gdy babkę odpowiednio ozdobimy w stylu wielkanocnym to pełni też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. Takie babki piekę na ostatnią chwilę, zajmuje to 3 kwadranse. Babka majonezowa(...)Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Waniliową babkę majonezową posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub smarujemy polewą czekoladową. Polecam ten przepis na waniliową babkę majonezową, gdyż robi się ją ekspresowo, w przysłowiowej przerwie na reklamę. Jak Wam zabraknie ciasta w poniedziałek wielkanocny to ta babka będzie wybawieniem. Smacznego! The post Wielkanocna babka waniliowa appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Eklerki z masą kawową 121

kawy rozpuszczalnej 10 ml whisky 3 żółtka 30 g mąki pszennej 90 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 g masła polewa czekoladowa 100 g czekolady deserowej 2 łyżki masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej  Przygotowanie:  ciasto wodę, mleko i masło zagotuj. Przesiane obie mąki dodaj ze szczyptą soli do gotującego się garnka i energicznym ruchem mieszaj trzymając garnek(...)ogniu jeszcze ok 40 sekund, tak aby mąka się zaparzyła. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo jajka oraz proszek do pieczenia.  Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ba blachę wyłożoną papierem pergaminowym eklery o długości ok 7 cm oraz średnicy 10 mm. Eklery pieczemy  w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek
Piernik last minute z powidłami 823

łyżki przyprawy korzennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki 1,5 słoiczka powideł śliwkowych 2 łyżki zmielonych orzechów Polewa czekoladowa: 1/4 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao Ciasto: Margarynę, wodę, cukier, miód, przyprawę i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Do masy dodać żółtka i mąkę przesianą

Smakołyki Asi
Jak zrobić tort - przepis na prawdziwy biszkopt 208

trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. tort bananowy tort czekoladowy przekładany konfiturą z truskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy

prawdziwe jedzenie
Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga! 231

poprzeczkę :) Dziękuję moi kochani, że jesteście. Wspólnie wymieniamy się doświadczeniami i wrażeniami estetycznymi i smakowymi. Kocham Was :* Z tej okazji koniecznie musi być tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;) Składniki na biszkopt:10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku(...)dodatkiem ciepłej wody. Na pierwszy płat ciasta smarujemy marmoladę, przykrywamy kolejną częścią ciasta i smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Dekorujemy mielonymi orzechami i ziarnami kawy. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.tort orzechowo-czekoladowo-rumowy z kawą

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z cynamonem i kardamonem 231

Sernik na Święta! Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie bardzo prostego sernika o nucie smakowej cynamonu i kakao. Smakuje lekko czekoladowo, jest troszkę kremowy. To fajna propozycja nie tylko na same Święta, ale również jako ciasto na weekend w okresie zimowym. Sernik robi się bardzo szybko. Przygotowałam go w małej tortownicy ale bardzo wysokiej, dwa razy wyższej niż taka standardowa. Jeśli taką

SMYKWKUCHNI
Dyniowo – Owsiane Ciasteczka 137

surowe ciasteczka. Odstawiamy na około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przenośmy z blachy. Przechowujemy

Made By Mom And Son
Kruche czekoladowe rogaliki 70

takich osób. Każdy też wie, że czekolada i kakao to mnóstwo energii i endorfin-to świetna propozycja na rozpoczęcie dnia. Dziś na śniadanie proponuję kruche czekoladowe rogaliki z kremem czekoladowym, z gorącą kawą "niebo w gębie". Za sprawą Śniadaniowej Maślany Smak nabierają pysznego maślanego posmaku. Zróbcie z podwójnej porcji bo znikają błyskawicznie:) Składniki na 16 szt: 1 szklanka mąki pszennej(...)śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa okrągłe placki. Placki podzielić każdy (niczym pizzę) na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po pół łyżeczki kremu czekoladowego i zwinąć

Krylowa Kuchnia
Cuszima 196

niebo w gębie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami, a na pewno podzielicie mój pogląd. Przepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji Biszkopt jasny: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)końcu dodaję ocet, przemieszam ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160'C. Biały biszkopt wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia. Tak samo szykuję biszkopt czekoladowy: białka ubijam na pianę dodając cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia

Ciasteczkowy Potwór