Miodownik to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na imprezach i przyjęciach rodzinnych. Składniki oraz sposób przygotowania CIASTO: 3 szklanki mąki 5 dag margaryny 0,5 szklanki cukru 2 jaja 2 płaskie łyżeczki sody 3 łyżki miodu Masło, miód, cukier rozpuścić i wystudzić, zagnieść z resztą składników i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Piec(...)trochę przestygnie dodać margarynę i utrzeć na jednolitą masę. Pierwszy placek posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem i posmarować go kremem, przykryć trzecim plackiem i polać polewa czekoladową. Autor przepisu: Iwona Kruszyńska-Misiewicz Artykuł Ciasto miodownik pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyBardzo delikatne kruche babeczki o smaku orzechów i kawy z dwoma kremami – czekoladowym i maślanym. Ich przygotowanie jest proste i jedynie wylepianie foremek ciastem zajmuje trochę czasu. Składniki na około 20 babeczek: 400 g mąki pszennej 35 g zmielonych orzechów włoskich 110 g brązowego cukru 220 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kawy szczypta soli Składniki na krem maślany(...)miękkiego masła 200 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Składniki na krem czekoladowy: 250 g serka mascarpone 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella (może być tańszy, mniej znanej marki) 50 g gorzkiej czekolady Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zmielone orzechy, pokrojone w kostkę masło, cukier, małą szczyptę soli i łyżeczkę kawy. Składniki siekamy ze sobą
Trzeci talerzciasto przekładane galaretką z kajmakiem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół lekkim i pełnym smaku ciastem na deser. Przepis na ciasto z masą krówkową i galaretką jest bardzo łatwy do wykonania, gdyż ciasto biszkoptowe robi się z całych jajek, bez oddzielania żółtek od białek. Ciasto przekładane galaretką z kajmakiem jest niezbyt słodkie. Idealne ciasto na święta i każdą inną okazję. Przygotowując ciasto(...)ciasto, aby dobrze połączyła oba blaty ciasta biszkoptowego. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 40 minut Czas pieczenia: 30 minut Wartość kaloryczna: 100 g = 322 kcal Kategoria: deser Dieta: wegetariańska Forma: 24 cm x 29 cm x 7 cm lub nieco większa Przepis na ciasto z masą krówkową i galaretką Składniki na ciasto z masą krówkową i galaretką: Ciasto biszkoptowe
Kuchcik gotujeposiekanej czekolady Rozgrzej piekarnik do 160stC i przygotuj wybraną foremkę/foremki - wyłóż papierem do pieczenia. W sporej misce rozgnieć widelcem banana. Dodaj wszystkie pozostałe składniki ciasta (poza czekoladą) i dobrze zmiksuj mikserem. Wmieszaj groszki czekoladowe i przelej masę do foremki/foremek. Wyrównaj wierzch. Piecz około 45 minut - bochenek 450g (mała blaszka), około 55 minut - bochenek 900g (większa blaszka), albo okolice
Lejdi of the housePrzepis na biszkopt który pięknie wyrasta, jest wilgotny i ma bardzo intensywny kakaowy smak. Ten biszkopt wybrałam jako mój ulubiony z pośród wielu innych receptur na
Słodki Blogdelektować się jego smakiem. Bardzo smaczne, mocno czekoladowe i wilgotne bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego biszkoptu po pieczeniu tortu, resztek ciasta drożdżowego, muffinek lub ciastek. W tym przepisie najlepiej wykorzystać wszystko co jest mocno czekoladowe lub kakaowe, chodzi o to by uzyskać baaaardzo czekoladowe bajaderki. Składniki (na 10-12 średniej wielkości bajaderek): 350 - 400 gram czekoladowego biszkoptu
Mango PapajaIdealna na dziecięce przyjęcie. Krucha, podzielna, a do tego wypełniona pysznościami: czekoladowymi groszkami, orzechami pekan i uwielbianymi przez dzieci M&M'sami. Dla kogo: dla rodziców szukających ciasta na urodzinową imprezę dziecka dla chcących sprawdzić jak to jest jeść pizzę w słodkim wydaniu dla lubiących połączenie (orzechy + czekolada) Składniki: 300g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 125g miękkiego masła 100g
Mania WypiekaniaPomysł na sernik dla osób, które nie mają miksera bądź piekarnika - gotowany, przełożony herbatnikami i udekorowany polewą czekoladową. Bardzo prosty do przygotowania. Sernik świetnie smakuje podany mocno schłodzony. Jeżeli chcecie uzyskać jeszcze słodsze ciasto to gorzką czekoladę zamieńcie na mleczną. Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: około 350 g herbatników, np. pełnoziarnistych 1 kg twarogu trzykrotnie(...)wierzchu ciasta. Sernik wstawić do lodówki i kroić po mocnym schłodzeniu (najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu). Etapy przygotowywania kremu sernikowego: rozpuszczanie masła, cukru i mieszanie masy z twarogiem Krem sernikowy przed dodaniem jajek i wygląd gotowej masy (będzie gęsta!) Składanie sernika: herbatniki, 1/2 kremu sernikowego, herbatniki, 1/2 kremu sernikowego, herbatniki i polewa czekoladowa Pomysł STĄD
Ugotowaćidealne w sytuacji, kiedy szybko trzeba przygotować coś do kawy, bo na przykład zapowiedzieli się "za pięć minut" goście. Lekko ciepłe ciasto można podać na stół, wystarczy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Zresztą, sami skuście się i upieczcie je :) Składniki: 3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka orzechów drobno posiekanych(...)mikserem), dodać mleko i olej - zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - utrzeć. Na końcu dodać orzechy i wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste.) Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Piec w temperaturze
Codzienna kuchnia niecodziennaudekorować, mogą to być czekoladowe jajeczka, ciasteczka czy jadalne kwiaty, u mnie są do bratki, piękne wiosenne kwiaty. Upieczcie taki mazurek. Mój co prawda nie wygląda idealnie i tak jak sobie go wyobrażałam, ale pyszny wyszedł i dość szybciutko zjedliśmy go :) Zachęcam i Was do upieczenia. Słodkich i udanych wypieków życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół(...)żółtka Dodatkowo: 20 dag masy krówkowej kajmak HELIO 8 łyżeczek dżemu wiśniowego jadalne kwiaty ( u mnie bratki ) kolorowe jajeczka ( u mnie czekoladowe w cukrowej polewie ) mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego mazurka: 1. Ciasto : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałek, wałkujemy
IzabelawkuchniMoje najlepsze marchewkowe ciasto, nie wysokie, wilgotne i dobrze nadziane :) Będę często wracać do tego przepisu i go modyfikować :) Składniki na tortownicę 20-21 cm Ciasto: 2 jajka kl L 1/2 szkl cukru trzcinowego 1 szkl mąki 1 szkl marchwi startej na średnich oczkach 100 ml oleju 3/4 płaskiej łyżeczki sody parę kropel esencji pomarańczowej i waniliowej Krem Kubuś(...)łyżka cukru pudru Masa śmietanowa: 150 ml śmietanki 30 % 1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: do dekoracji cukrowe, czekoladowe lub marcepanowe mini marchewki Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej ! Ciasto 1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z sodą, startą marchew oraz esencję pomarańczową i waniliową. Podczas mieszania
Gotowanie...to proste !jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka
moj przepis napodanych składników zagniatam ciasto i wkładam na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję na wielkość blaszki (35×30 cm) i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote. Spód odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować warstwę czekoladową. Składniki na warstwę czekoladową: 120 g czekolady
Słodki sentymentpodanych składników zagniatam ciasto i wkładam na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję na wielkość blaszki (35×30 cm) i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote. Spód odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować warstwę czekoladową. Składniki na warstwę czekoladową: 120 g czekolady
Słodki sentymentcukru - 180 ml zimnego mleka (do rozpuszczenia proszku budyniowego) - 1 laska wanilii - esencja migdałowa Dodatkowo: - 21 szt. batonów mini rolls Polewa czekoladowa: - 102 g czekolady deserowej (75% kakao) - 50 g masła Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte(...)mini rollsami, to mój przepis autorski. Jako ozdobę świątecznego stołu – gorąco polecam i życzę smacznego. Wielbicielom tych ciast polecam również inne przepisy na serniki: Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe
mojewypiekiinietylko