ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:647/1376)

Cudowne właściwości czekolady 135

Wiele kosmetyków zawiera wyciąg z ziaren kakaowca, który skutecznie usuwa toksyny ze skóry i sprawia, że staje się ona doskonale nawilżona, delikatna i miękka. Świetnym domowym zabiegiem jest krem czekoladowy na twarz, który wykonasz łącząc ze sobą posiekaną czekoladę i ulubiony olejek. Ze względu na zawarte w czekoladzie flawonoidy, maseczka chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Czekolada kształtuje odporność(...)wspomnieć o walorach kulinarnych czekolady. Deserowa, jak wskazuje sama nazwa, znajduje szerokie zastosowanie w przygotowywaniu deserów. Stanowi ona świetną bazę dla różnego rodzaju ciast, ciasteczek, babeczek, tortów, lodów, puddingów i nie tylko. Krem czekoladowy to jeden z najbardziej cenionych sposobów dekorowania wypieków. Czekolada świetnie nadaje się również do przygotowania fondue czy rozgrzewającego napoju na zimę. Znane jest również połączenie czekolady

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wilgotny Piernik Z Buraczkami 149

Nietypowy, ale bardzo smaczny piernik. Zachowuje długo wilgotność a to za sprawą buraczków które również nadają mu troszkę innej słodyczy, a tak naprawdę są bardzo mało wyczuwalne w cieście :) Składniki na keksówkę 25 x 11 cm: 3 jajka kl M 3/4 szkl cukru 100 g masła 2 łyżki miodu 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki 2 średniej(...)czubate łyżeczki kakao 1 łyżka powideł śliwkowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody garść bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina) Polewa czekoladowa 130 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej albo mlecznej Ciasto 1. Masło z miodem rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. 3. Następnie

Gotowanie...to proste !
Czekoladowe ciasto – murzynek 289

Smak i zapach tego ciasta pamiętam z dzieciństwa. Przepis ten jest ze mną kilkadziesiąt lat ( strasznie to brzmi ). Nie zawiodłam się,  ciasto które dzisiaj zrobiłam przeniosło mnie swym zapachem i smakiem trochę wstecz. Niesamowite. Może komuś z Was też się coś przypomni. Składniki: 1 kostka tłuszczu ( margaryna ) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)żółtka 1 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Ubite białka z jajek Wykonanie: Z cukru, tłuszczu, kakao i wody gotujemy ( przez 5 minut ) czekoladową masę. Mieszamy podczas gotowania. Odlewamy ½ szklanki – posłuży jako polewa do ciasta. Po wystudzeniu dodajemy 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie łączymy masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną

Smaki Ewy
Lekko świąteczne brownie 156

opiera się właśnie na czekoladzie i jajkach. Wychodzi więc obłędnie kremowe, kleiste i rozpływające się w ustach. Pełna rozkosz gwarantowana, a chwila czekoladowego zapomnienia w ponury, listopadowy wieczór, jest jak najbardziej wskazana. Razem z żurawiną dodałam do ciasta marcepanu i płatków migdałowych, dzięki czemu zyskało przedświąteczny charakter, choć próżno w nim szukać korzennych przypraw. Takie zestawienie smaków sprawdzi się(...)masłem. Dodać starty na tarce o drobnych oczkach marcepan, podgrzewać jeszcze chwilę. Masę czekoladowo-marcepanową powoli wlewać do jajek, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę i kakao, połączyć. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć żurawinę, delikatnie wciskając ją w ciasto. Posypać słupkami migdałów. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek czekoladowo-orzechowy 43

tradycyjnych ciast tego wiosennego święta. U nas pojawia się zawsze w towarzystwie sernika i drożdżowej baby. Tym razem jest to mazurek czekoladowo-orzechowy, w sumie można by powiedzieć, że jest podwójnie orzechowy, ponieważ orzechy znajdują się w kruchym cieście i również w kremie. Ja wykorzystałam do niego orzechy laskowe, Ty możesz dodać np. włoskie lub inne ulubione. Przygotowanie tego ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek 398

śmietaną. Zobacz także: Naleśniki po węgiersku Naleśniki po węgiersku robię od jakichś 8 lat i jeszcze chyb... Czekoladowy ganache z wiśniami Czekoladowy ganache z wiśniami to elegancki deser, który prz... Babka piaskowa - najlepsza, bardzo wilgotna Babka piaskowa to ciasto idealne do kawy czy herbaty. Często... Sernik z sosem malinowym Sernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delika... Post

Poezja smaku
Ciasto Bounty bez pieczenia + film 255

Bajecznie proste w przygotowaniu i pyszne ciasto Bounty bez pieczenia, odwzorowane na popularnym batoniku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spód z herbatników kakaowych, kokosowa masa oraz polewa czekoladowa stanowi spójną całość i będzie znakomitą propozycją dla miłośników kokosa.   składniki na tortownicę

Smakowite Dania
KAKAOWIEC Z KOKOSEM 40

płatków czekoladowych lub ok. ok. 50 g startej gorzkiej czekolady słoik dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (ok. 220g) Przygotowanie Biszkopt kakaowy-  Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać(...)wymieszać.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta rozsmarować cały dżem wiśniowy, a następnie wyłożyć połowę kremu kokosowego. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec wierzch posypać płatkami czekoladowymi

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy budyniowiec) -pyszne i bardzo łatwe +FILM 5669

Witam Kochani, dziś zapraszam na bardzo pyszne ciasto. Budyniowiec z kawową pianką. Ciasto jest niezwykle kremowe, bardzo łatwe z przygotowaniu, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kawy. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremowej masy budyniowej orz kawowej pianki. Całość ozdobiona jest czekoladą. Ciasto pięknie i elegancko wygląda i na prawdę smakuje rewelacyjnie. Zapraszam po przepis zarówno w formie pisanej(...)kawy. Na koniec do masy dodajemy przestudzoną żelatynę. Wszystko miksujemy chwilę i przekładamy na przestudzona masę budyniową.  Wyrównujemy i posypujemy czekoladą. Ja zrobiłam czekoladowe sprężynki. Zapraszam do filmu gdzie pokazuje jak je zrobić :) Ciasto powinno postać w lodówce całą noc. Następnego dnia pięknie się kroi, jest bardzo eleganckie, kremowe i przepyszne. Polecam gorąco. Zapraszam na film na którym pokazuję

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zebra. 146

Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto się już upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce na około 15 minut. Po tym czasie ciasto możemy ostrożnie wyjąć z formy, a gdy przestygnie dowolnie udekorować. Polewa czekoladowa: 60 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła      Składniki polewy przekładamy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (wkładamy

Rozpustne gotowanie
Makowiec orzechowy 502

papka. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy masę orzechową. Ucieramy wszystko na gładką masę. Rozsmarowujemy na masie makowej. Schładzamy i przygotowujemy polewę czekoladową. Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Mieszamy, studzimy i polewamy ciasto

Zainspirowana w kuchni
Sernik miodowo-kajmakowy 320

naturalnego homogenizowanego ok. 2 szklanki mleka 2 opakowania Śnieżki 2 duże łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, gorzka czekolada lub polewa czekoladowa. Rozgrzać margarynę z miodem, dodać cukier, wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać pozostałe składniki ciasta. Dobrze wymieszać. Na blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia upiec dwa placki. Żelatynę zalać 1 szklanką chłodnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić(...)słodką, mocną herbatą, posmarować połową masy kajmakowej. Wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim plackiem posmarowanym masą kajmakową. Wyłożyć drugą część masy serowej. Posypać startą gorzką czekoladą lub udekorować polewą czekoladową. Pozostawić na dłużej (najlepiej do następnego dnia) w lodówce

Praktyczna pl
Babka marmurkowa na białkach 64

może pojawiać się dość często, gdy w okresie karnawału lub wielkanocnym zostaje nam sporo białek po domowych wypiekach. Na naszym blogu prezentujemy kolejny przepis na ciasto na białkach , tym razem jest to dwukolorowa babka czekoladowo-waniliowa. Jest ona prosta do wykonania, szybka i oszczędna, a smakiem i konsystencją nie różni się od tradycyjnych babek ucieranych. Udostępnij Babka marmurkowa na białkach(...)najlepiej zrobić to w 3-4 turach, starając się jak najmniej mieszać, aby nie zniszczyć napowietrzenia piany. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3 / 4 przygotowanego ciasta wylać do formy, resztę połączyć z kakao i wylać na białe ciasto. W cieście zanurzać widelec lub nóż i delikatnie poruszać wzdłuż formy, aby powstały wzory. Babkę na białkach wstawić

niecodziennikpary
TARTALETKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM I MALINAMI 240

chwili.  Składniki na tartaletki: * 1,5 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 100 g masła * 1 łyżka cukru * szczypta soli * krem czekoladowy do nadzienia * maliny do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki (poza kremem i malinami) zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Szklanką wycinać koła. Foremki do tartaletek wylepić wyciętymi szklanką kołami. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika

Zrób to smacznie
Naleśniki kakaowe z bananami 183

łyżki masła orzechowego cukier puder Wykonanie: Jajka umyć, wybić do miski. Dodać sól, mleko, olej, kakao i mąkę - zmiksować dokładnie składniki. Ciasto naleśnikowe odstawić na 10 minut. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Krem czekoladowy wymieszać z masłem orzechowym. Banany pokroić w plastry. Naleśnik smarować kremem orzechowo-czekoladowym, układać plastry bananów i składać w trójkąt. Przed podaniem

kolorowotorcikowo