babeczki wyglądają tak: Babeczki zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nadzienia. Dla nadzienia kurkowego: zostawiamy 8 małych kurek w całości. Resztę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremówkę w takiej ilości, aby zrobił nam się gęsty sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i odrobiną cukru, zostawiamy do ostygnięcia. Dla nadzienia z łososiem: łososia drobno kroimy, zostawiając niewielką
Pociąg Do Kuchnidobrej jakości – 4 jajka – 100g camemberta – 100g mozzarelli – 1 średnia cukinia – 10 szt. pomidorków koktajlowych – 5 cm pora – 0,5 szkl. śmietany kremówki (lepiej 36%) – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% – sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę, masło, sól i wodę zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę i wkładam na pół godziny
Pociąg Do Kuchniwody, 40 g masła, 100 g mąki, 3 średnie jajka, masło do smarowania blachy, mąka do podsypywania, krem: 6-7 łyżek cukru pudru, 750 ml śmietany kremówki, cukier waniliowy, usztywniacz do śmietany* 600 g owoców –borówki amerykańskiej, Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą
królestwo garówmoże dobrze smakować) Przepis: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Krem: 250g mascarpone 250 ml kremówki (30% , 32%) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki czekolada mleczna Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, kakao i ocet
Motylkowa KuchniaSkładniki (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml 30- 50 g mieszanki truskawek i białych brzoskwiń 2 łyżki cukru białego 2 łyżeczki żelatyny na 2 łyżki wody pół łyżeczki whisky Przygotowanie: 1. Śmietankę ubić na sztywno. 2. Owoce podgrzać na patelni z cukrem do momentu, aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, sok zacznie odparowywać a syrop
KreatywnePinyinspiracja mini pavlova: Nigella Lawson) 8 białek, szczypta soli 500 g cukru pudru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki białego octu winnego 500 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji mus nektarynkowo śliwkowy 2 nektarynki 2 duże żółte śliwki kilka gałązek czerwonej porzeczki owoce razem ze skórką miksujemy w robocie kuchennym na mus. do dekoracji: borówki
noteskulinarnyfigałyżeczki 2. Biszkopty nasączyć w kawie 3. Nasączone biszkopty wyłożyć na dno kokilek, tak by zakryły dno, resztę nasączonych biszkoptów odłożyć do następnych warstw. 4. Połączyć serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i 2 łyżeczki kawy z whisky. 5. Krem położyć na biszkoptach 6. Pokroić truskawki w plasterki i położyc na warstwę kremu. 7. Znów położyć warstwę nasączonych biszkoptów, Kłaść
KreatywnePinyMoje Drogie Panie, a przede wszystkim Panowie. Dlaczego dziś tak? Wiem, że zaglądają na blog również mężczyźni, postanowiłam pomyśleć też o nich. Dla kobiety ubijanie kremówki, czy białek jest oczywiste, a dla faceta, który nie gotuje często lub nie potrafi ta nasza oczywistość jest czarną magią. Nie śmieję się, staram się zrozumieć, a przede wszystkim pomóc. Dziś zaczynam cykl przepisów
Blondynka Gotujedrewna ;) Oscypki, lubicie? ;) Siklawa, w drodze do Doliny Pięciu Stawów Dolina Pięciu Stawów, jest pięknie! Po drodze wstąpiliśmy nad Morskie Oko ;) Lody o smaku oscypka z żurawiną, pyszne! Wadowickie kremówki, nam smakowały
Domowa cukiernia Ewymnóstwo! :) Składniki na spód: 100 g kakaowych herbatników 40 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36% 400 g chałwy waniliowo - czekoladowej 50 ml likieru czekoladowego 3 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 120ml wody Proporcje na blachę 24x24cm Herbatniki pokruszyć wałkiem na okruszki. Dodać
Cakes By Kejtobiad i kolację. W zanadrzu mam jeszcze kilka przepisów na malinowe ciasta, a miniserniczki to tylko przedsmak :) Składniki: 1/2 kg twarogu mielonego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 100ml kremówki 50g białej czekolady 2 łyżki miodu 12 malin Przygotowanie: Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę, przestudzić. Ser, jajka, miód i budyń zmiksować, dodać masę śmietankowo-czekoladową, wymieszać. Masa jest dość
Cakes By Kejtjakiś czas przecież można pozwolić sobie na mały grzeszek, czyż nie? Składniki: 100g herbatników maślanych 50g rozpuszczonego masła 2 banany 1/2 puszki masy kajmakowej 1 gorzka czekolada (rozpuszczona) 300ml kremówki 2 łyżki cukru pudru starta czekolada Przygotowanie: Herbatniki zmielić na pył. Dodać masło, wymieszać na mokry piasek, wylepić nim dno i boki formy na tartę. Schłodzić w lodówce. Kajmak wymieszać
Cakes By Kejtziemniaczanej WARSTWY: 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa + 200ml wrzątku 1 galaretka owoce leśne lub jagodowa + 200ml wody 300g czarnych porzeczek 5 brzoskwiń (bez pestek i obrane ze skóry) 300ml kremówki 1 galaretka malinowa + 150ml wrzątku DEKORACJA: 800g malin 400g czekolady (u mnie mieszanka gorzkiej i mlecznej) mięta Przygotowanie: CIASTO: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodając pod koniec
Cakes By Kejtidealny. Polecam! Składniki: BISZKOPT (tortownica 22cm): 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej) 400ml kremówki 250g mascarpone DODATKOWO: słoiczek konfitury czereśniowej sok z jednej cytryny 200ml gorącej wody 4 łyżki cukru 3 łyżki rumu wiśnie lub czereśnie z kompotu do dekoracji cukrowe kwiatuszki i literki
Cakes By Kejt