ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:617/892)

domowe lody kawowe 368

lodziarni mam za daleko więc pora na domowe lody Pyszne o smaku kawy, które wszystkim, nie tylko kawoszom na pewno zasmakują… składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 5 łyżek mocnego naparu z kawy 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie: * 3 łyżki naparu wymieszanego z 2 łyżkami likieru kawowego wykonanie: Wszystkie składniki dobrze schładzamy. Mleko mocno

Domowy Smak Jedzenia
Makowe Pappardelle z sosem czekoladowym z gorgonzolą i orzechami włoskimi 198

jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka maku czarnego plus mąka żytnia po podsypania ciasta na blacie/ stolnicy oraz wałka przy wałkowaniu Sos: 200 ml śmietany kremówki 36% 30-40 g sera typu Gorgonzola rozkruszonego plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego sera do ułożenia na wierzchu- opcjonalnie inny ser z niebieską pleśnią garść posiekanych grupo orzechów włoskich

KreatywnePiny
Czekoladowe ciasto Earl Grey 387

śmietany Krem: 4 torebeczki herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah) 100ml wrzącej wody 3 łyżki jasnego brązowego cukru 250g serka mascarpone Wierzch i boki: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki miodu (użyłam naturalnego) Dodatkowo: Kolorowa posypka cukrowa     Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą. 2. Herbatę zalać wrzącą wodą

Mała Cukierenka
Muffinki z kremem kajmakowym 211

stopni przez 20 minut.  Po upieczeniu czekamy aż wystygną. Składniki na krem 250 g schłodzonego serka mascarpone 1/2 puszki schłodzonej gotowej masy kajmakowej/ krówkowej* 60 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%  Sposób Serek mascarpone ubijamy ze śmietaną na sztywno, następnie wszystko mieszając na najniższych obrotach miksera dodajemy stopniowo masę kajmakową. Tak przygotowany krem wstawiamy na godzinę do lodówki

Kuchenne aromaty
Zapiekanka z makaronem razowym i szparagami 409

Fonia Porcelana Bogucice.   Składniki: 200 g makaron świderki pszenno-razowy klik 1 pierś z kurczaka 200 g pieczarek 250 g zielonych szparagów 100 ml mleczka kokosowego 100 ml kremówki 30% 2 żółtka masło klarowane pieprz czarny sól morska prowansalska  150 g mozzarella tarta Przygotowanie: Z szparagów odłamać zdrewniałe końce i gotować około 3 minuty w osolonej wodzie. Wyjąć

Ala piecze i gotuje
Makaroniki 217

wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów 5 białek 140 g cukru barwniki spożywcze Krem z białej czekolady: 250 g białej czekolady 400 ml śmietany kremówki 36 % Do miski wsypujemy cukier puder i zmielone migdały. Mieszamy składniki mikserem na szybkich obrotach 20-30 sekund, aż utworzy się jednolita mieszanka. Białka ubijamy na sztywną, gęstą pianę. Dodajemy stopniowo

Salonik smaków
MUFFINKI „LEŚNY MECH” Z KREMEM ŚMIETANOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 242

sięgać 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut ( do suchego patyczka ). Studzimy na kratce. KREM: Żelatynę rozrabiamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Śmietanę kremówkę ( zimną! ) ubijamy z mascarpone na puch, pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę – dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia, a następnie przekładamy do woka cukierniczego i dekorujemy

Ostra na Słodko
Bazyliowa panna cotta z truskawkami i syropem z bzu. Odwagi! 273

przekonałam się, że jest stworzona do deserów, a ten przepis jest tego najlepszym dowodem. Musicie się koniecznie odważyć!  2,5 łyżeczki żelatyny  w proszku 430 ml śmietany kremówki  1 duża garść bazylii /ok. 1 szklanki listków/ 1/4 filiżanki cukru  250 g świeżych truskawek syrop z bzu Przygotować 4 ramekiny lub inne naczynka na panna cottę

KUCHARNIA
Słodkie środy - Tartaletki z jabłkiem i kajmakiem 178

mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli   Dodatkowo: 2,5 jabłka 100 g masy kajmakowej sok z cytryny 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 2 łyżki cukru pudru mięta i cukier puder do dekoracji   Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, odrobiną soli. Dodajemy masło i drobno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
3 Bit na biszkopcie 604

Składniki na biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 plaska szklanka mąki 1 łyżka oleju  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa śmietanowa : 0.5 l kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy  1 śmietana fix  Dodatkowo : 1 opakowanie podłużne krakersów 1 opakowanie podłużne herbatników 1 puszka karmelu  1czekolada mleczna

Sama słodycz i szczypta chili
Deser Piramidka Zielona, czekolada-pistacja-bazylia 147

Składniki: (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml garść pistacji zmielonych na proszek w młynku do kawy; można również opcjonalnie bardzo drobno posiekać orzechy 40 g nadziewanej pistacjowej czekolady Goplany Pistachio rozpuszczonej w kąpieli wodnej 3-4 małe andruty bądź 1 duży - połamane na małe około 1 cm na 1 cm kawałeczki- mogą być troszkę mniejsze

KreatywnePiny
Korsarz 212

energicznie mieszając aż powstanie gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Dodajemy kilka łyżek do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Ubijamy kremówkę na sztywno i dodajemy do masy czekoladowej razem z resztą białek. Bardzo delikatnie mieszamy i wykładamy na warstwę owoców. Sc hłodzić w lodówce minimum 3 godziny

Pyry na Gaz
Pyszne ciasto tiramisu na Dzień Matki 641

tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. składniki na krem: 750 g serka mascarpone 3 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka dodatkowo: kakao podłużne biszkopty ok. 200 g nasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej z 60 ml likieru kawowego wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z czerwonego i zielonego Kubusia 339

całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po pół kostki miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy czerwoną masę. Układamy herbatniki i wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, bo najlepsze jest na drugi dzień

Aga w kuchni
Tort kokosowo czekoladowo truskawkowy 455

śmietanki 30%  25 dag mascarpone  15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę  Dodatkowo:  Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia)  Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa  Podłużne biszkopty  Czekoladowe motyle  Opłatkowe kwiatuszki  Posypki cukrowe  4 truskawki do ozdoby  Nasączenie:  Woda + sok z limonki lub cytryny Biszkopty piekę dzień wcześniej

Takie tam pichcenie