ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:608/892)

Tort bezowy z wiśniami, malinami, czarną porzeczką i truskawkami. Kaloryczna bomba. 262

podlać likierem i poczekać aż się rozmrożą na malutkim płomieniu. Chodzi tylko o puszczenie soków. Dodać 3/4 galaretki wiśniowej i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Część odłożyć do dekoracji. Mascarpone połączyć z częścią  przestygniętych owoców. Część zostawić na wierzch. Całą masę włożyć do lodówki na ok godzinę

Jemy Pijemy
Tort bezowy z truskawkami. Beza z truskawkami. 217

temperaturę na 120*C. Ustawienie góra dół. Piec przez półtorej godziny. Wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Truskawki umyć i usunąć szypułki.Pokroić na połówki i plasterki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem migdałowym, skórką z cytryny i cukrem. Część odłożyć do dekoracji. Mascarpone połączyć z likierem i połową ubitej śmietany.  Całą masę włożyć do lodówki

Jemy Pijemy
Rolada z malinami 235

przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto.   Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki  3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml śmietanka kremówka cukier waniliowy 200 g truskawek Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek

cookpl
Torcik czekoladowo-jagodowy 190

jagody przełożyć do rondla wlać pół szklanki wody i gotować około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami  czekoladowymi oraz cytrynową melisą

Wanilia i Kardamon
Zupa krem z białych szparagów 169

pęczki białych szparagów (1 kg) 1 litr bulionu 2 średnie ziemniaki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka masła 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 100 g śmietany kremówki 30 % odrobina białego pieprzu malutka szczypta estragonu sól Dodatkowo: grzanki Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy twarde i zdrewniałe końce i obieramy do końca główki. Kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło

Oryginalny smak
Mazurek chałwowy z czekoladą i orzechami 180

temperaturze 160ºC (tak, by się zarumieniło). Odłożyć do wystudzenia.  Składniki na masę chałwowo - orzechową: 200 g chałwy (najlepiej orzechowej, ale może też być waniliowa) pół szklanki śmietany kremówki 30% 100 g orzechów (włoskich, laskowych bez skórki, fistaszków, pekanów) 3 łyżki cukru pudru Wykonanie masy: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do rondelka

Mania Wypiekania
Czekoladowy mazurek z m&m's 125

250g mąki krupczatki 125g zimnego masła 4 łyżki cukru łyżka kwaśnej śmietany (12 lub 18%) 1 jajko 2 łyżki kakao łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na masę: 175ml śmietany kremówki 175g gorzkiej czekolady łyżka cukru kilka łyżek (3-4) powideł śliwkowych 100-150g drażetek czekoladowych typu m&m's (dekoracja) Wykonanie ciasta: Do miski wsypać: przesianą mąkę, cukier

Mania Wypiekania
Babeczki czekoladowe z wiśniami - z Czarnego Lasu 181

szklanki mąki (ok. 330g) łyżeczka ekstraktu waniliowego szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych Składniki na krem: 450g sera (trzykrotnie zmielonego lub twarożku śmietankowego) 150-200ml śmietany kremówki 30 lub 36% pół szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego wisienki kandyzowane do dekoracji  Wykonanie ciasta: Mieszamy ze sobą suche składniki. Dolewamy olej i maślankę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przygotowujemy

Mania Wypiekania
Błyskawiczny mus czekoladowy wg Nigelli Lawson 168

trzeba długo chłodzić Składniki: 150g pianek marshmallows (najlepiej małych) (ewentualnie można zastąpić ptasim mleczkiem, ale bez czekolady) 50g masła (najlepiej miękkiego) 250g gorzkiej czekolady (połamanej na kawałki) 285ml śmietany kremówki 60ml wrzątku łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie: Do rondelka wrzucamy połamaną czekoladę, pianki (jeśli masz duże pianki to trzeba je pokroić na małe kawałki) oraz masło. Stawiamy na małym ogniu

Mania Wypiekania
Lody bananowe 169

kogo: dla kochających wszystko co bananowe dla mających ochotę spróbować zrobić domowe lody dla szukających orzeźwienia Składniki: 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe) + banan do dekoracji 250ml mleka 150ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 2 łyżki miodu Wykonanie z maszyną do lodów: Misę maszyny do lodów schłódź w zamrażalniku ok. 10 godzin.  Składniki włóż do lodówki, by je schłodzić. Banany

Mania Wypiekania
Lody morelowe 188

rynku zachęcają aby przerabiać je na zimne pyszności. Dzisiaj lody morelowe, na dodatek w delikatnym kolorze moreli. Nic tylko zajadać! Składniki 500 g  moreli 200 ml śmietany kremówki ( miałam 30%) 100  ml jogurtu naturalnego  4 łyżki ksylitolu lub cukru (lub tyle ile lubimy) Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie

Stare Gary
Leśny mech z cytrynową nutą 343

stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego. Górę rozkruszamy. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z śmietan-fixem aż uzyskamy łagodne pagórki. Partiami dodajemy mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników. Spód ciasta

Pyry na Gaz
Deser z truskawkami 281

truskawkami Składniki: na mus truskawki - 400 g cukier - 2 łyżki na krem mascarpone serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 250 ml cukier - 3 łyżki Sposób przygotowania: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.  Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone, dokładnie utrzeć.  Mus truskawkowy :  Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć na sicie.  Przełożyć do miksera

Kuchnia Danusi
Mus truskawkowy na biszkoptach 187

Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Składniki: 500 g truskawek 70 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 100 g białego zmielonego sera 400 g zimnej śmietany kremówki 30% 100 g podłużnych biszkoptów truskawki do ozdobienia ciasta   Wykonanie:  Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy razem z cukrem.  Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie

Kulinarne przygody Gatity