szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody sól szczypta ogórków kiszonych suszonych szczypta papryki suszonej 1 łyżka łuszczu sos grzybowy 2 garście grzybów suszonych 1 cebula 400 ml śmietany kremówki sól pieprz estragon 2 łyżki oleju Udziec umyć, wyjąć kość jeśli mamy z kością. Zrolować i obwiązać sznureczkiem. Przyprawy wymieszać i otoczyć w nich dokładnie udziec. Zawinąć w folię aluminiową, umieścić
Gotowanie jest łatwedania proponuję Wam: kluski śląskie szybką i lekką surówkę Proporcja na dwie osoby: - 2 pojedyncze filety - 1 duża cebula lub dwie mniejsze - pęczek natki pietruszki -200 ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - sól do smaku - 2 łyżki masła - 2 łyżki oleju Ważna wskazówka - do dania użyjmy rondelka, który idealnie pomieści filety. Zalewając je śmietanką, otuli ona szczelnie mięso
kawawszklancegalaretki + 1 łyżka żelatyny ( u mnie jagodowe ) Obie galaretki + żelatynę rozpuścić w 1 szklance wrzątku.Wystudzić. Do serków dodać mus jagodowy i zimne galaretki. Góra: - 500 ml śmietany kremówki - 1 galaretka cytrynowa Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku.. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodać zimną galaretkę. Dodatkowo: - 1 opakowanie biszkoptów - truskawki Dno blaszki wyłożyć biszkoptami*. Na nie wylać
kawawszklancelekki, pachnący jagodami z soczystymi borówkami wieńczącymi dzieło....po prostu kwintesencja lata.. Proporcja na blachę 24 x 30 cm - 1 kilogram sera mielonego ( wiaderkowy ) - 500 ml śmietany kremówki - 1 szklanka jagód - 1 galaretka jagodowa ( bądź o smaków owoców leśnych ) + 2 płaskie łyżki żelatyny - 1 galaretka cytrynowa + 2 płaskie łyżki żelatyny - 2 płaskie łyżki cukru pudru - ok 30 dag borówek
kawawszklanceformy, piec ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze ) Krem: - 250 gr serka mascarpone - 2 tabliczki mlecznej czekolady - 200 ml śmietanki kremówki Czekoladę rozpuścić, wystudzić. Śmietankę ubić. Letnią czekoladą rozprowadzić serek, Następnie całość delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. Czekoladowy karmel - 1 tabliczka czekolady gorzkiej ( min. 60 % kakao ) - 0,5 puszki masy kajmakowej
kawawszklancewlewamy do gotującego się mleka. Całość podgrzewamy do czasu, aż masa zgęstnieje.Odstawić do wystudzenia,posypane cukrem i przykryte folia naczynie ,aby nie było kożucha. Bita śmietana 500ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2,5 łyżki gorącej wody 1 lyżeczka ekstratu wanilii Wykonanie: Żelatyne rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy
w mojej kuchniwbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie zdjąć obręcze i wystudzić ciasta na kratce. Krem śmietankowy: 800 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego sera mascarpone 2 - 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder i mascarpone. Schłodzić. Oraz: 350 g odsączonych, wypestkowanych wiśni
maniapieczeniajesień i może to nie jest najlepsza pora na robienie lodów, ale… to są lody pistacjowe! Jedne z moich ulubionych, pyszne i kremowe. Polecam Składniki: 300 g śmietany kremówki 30 % 1 szklanka mleka 4 żółtka 1 i 3/4 szklanki orzeszków pistacjowych (w łupinkach) 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Pistacje obrać z łupinek i z brązowej skórki (pocierając je między dłońmi
Oryginalny smakszybki deser...do tego deseru można użyć dowolnych owoców..u mnie np.wiśnie ze słoika...można także owoce zmiksować razem ze śmietaną itd..jak kto woli... 300 ml kremówki + 2 łyżki cukru pudru ewentualnie bita śmietana w sprayu bezy owoce [ u mnie wiśnie ] Śmietanę ubić z cukrem pudrem.W pucharkach układać warstwami pokruszone bezy, bitą śmietanę i owoce
Moje domowe kucharzeniezanim ostatnie wyjadą z piekarnika:) O! I nawet się zrymowało:) Krem "Bueno": 20 dkg masła (najlepiej niesolonego) 10 dkg orzeszków ziemnych niesolonych 100 ml śmietany kremówki 36% szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki miodu płynnego prawdziwego Orzeszki podprażyć na suchej patelni i jak najdrobniej zblenderować lub rozdrobnić w inny sposób. Masło stopić
Maślane ciasteczkozetrzeć na tarce. Udusić na patelni, pod koniec dodając cukier.Następnie dodać suchą galaretkę i wymieszać.Ostudzić i przełożyć placki biszkoptowe.Odstawić do zastygnięcia. Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę
Moje domowe kucharzeniedrobno posiekanych lub zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 60 g mąki 100 g masła 100 g cukru dodatkowo: 7 dużych jabłek sok z 1/2 cytryny 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w rondelku z sokiem z cytryny i dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie (opcjonalnie możemy dosłodzić
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: mus kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 2 tabliczki białej czekolady 2 kubeczki śmietany kremówki biszkopt: 5 jajek 0, 5 kubka cukru 0, 5 kubka maki tortowej 0, 5 kubka wiórków kokosowych 0, 5 kubka mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 budyń waniliowy
Luźna Kuchniawarzywa np. pokrojoną czerwoną paprykę, kawałki brokuła, czy pomidorki koktajlowe. Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem: 6 ekologicznych, wiejskich jajek 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietanki kremówki (30%) pół szklanki mrożonego groszku 50 g startego sera cheddar (użyłam irlandzkiego Kerrygold Mature Cheddar) garść liści bazylii (drobno pokrojonych) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka dobrej jakości masła
Poezja smakuSKŁADNIKI NA PUREE: 500 g kukurydzy z puszki, odsączonej 1/2 szklanki mleka 4 ząbki czosnku 900 g ziemniaków (ok. 800 g ugotowanych ziemniaków) 80 g masła 125 ml śmietany kremówki 30% pieprz cayenne sól 1/2 pęczka bazylii, umytej, posiekanej (dałam tylko na wierzch) SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ Z KURCZAKIEM: 4 piersi kurczaka, umyte, osuszone 2 łyżki oliwy z oliwek
Słodko-Słony Świat Ilony