domowe lody kawowe 401lodziarni mam za daleko więc pora na domowe lody Pyszne o smaku kawy, które wszystkim, nie tylko kawoszom na pewno zasmakują… składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 5 łyżek mocnego naparu z kawy 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie: * 3 łyżki naparu wymieszanego z 2 łyżkami likieru kawowego wykonanie: Wszystkie składniki dobrze schładzamy. Mleko mocno
Domowy Smak Jedzenia
Makowe Pappardelle z sosem czekoladowym z gorgonzolą i orzechami włoskimi 226jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka maku czarnego plus mąka żytnia po podsypania ciasta na blacie/ stolnicy oraz wałka przy wałkowaniu Sos: 200 ml śmietany kremówki 36% 30-40 g sera typu Gorgonzola rozkruszonego plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego sera do ułożenia na wierzchu- opcjonalnie inny ser z niebieską pleśnią garść posiekanych grupo orzechów włoskich
KreatywnePiny
Czekoladowe ciasto Earl Grey 420śmietany Krem: 4 torebeczki herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah) 100ml wrzącej wody 3 łyżki jasnego brązowego cukru 250g serka mascarpone Wierzch i boki: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki miodu (użyłam naturalnego) Dodatkowo: Kolorowa posypka cukrowa Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą. 2. Herbatę zalać wrzącą wodą
Mała Cukierenka
Muffinki z kremem kajmakowym 238stopni przez 20 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygną. Składniki na krem 250 g schłodzonego serka mascarpone 1/2 puszki schłodzonej gotowej masy kajmakowej/ krówkowej* 60 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% Sposób Serek mascarpone ubijamy ze śmietaną na sztywno, następnie wszystko mieszając na najniższych obrotach miksera dodajemy stopniowo masę kajmakową. Tak przygotowany krem wstawiamy na godzinę do lodówki
Kuchenne aromaty
Zapiekanka z makaronem razowym i szparagami 448Fonia Porcelana Bogucice. Składniki: 200 g makaron świderki pszenno-razowy klik 1 pierś z kurczaka 200 g pieczarek 250 g zielonych szparagów 100 ml mleczka kokosowego 100 ml kremówki 30% 2 żółtka masło klarowane pieprz czarny sól morska prowansalska 150 g mozzarella tarta Przygotowanie: Z szparagów odłamać zdrewniałe końce i gotować około 3 minuty w osolonej wodzie. Wyjąć
Ala piecze i gotuje
Makaroniki 245wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów 5 białek 140 g cukru barwniki spożywcze Krem z białej czekolady: 250 g białej czekolady 400 ml śmietany kremówki 36 % Do miski wsypujemy cukier puder i zmielone migdały. Mieszamy składniki mikserem na szybkich obrotach 20-30 sekund, aż utworzy się jednolita mieszanka. Białka ubijamy na sztywną, gęstą pianę. Dodajemy stopniowo
Salonik smaków
MUFFINKI „LEŚNY MECH” Z KREMEM ŚMIETANOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 272sięgać 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut ( do suchego patyczka ). Studzimy na kratce. KREM: Żelatynę rozrabiamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Śmietanę kremówkę ( zimną! ) ubijamy z mascarpone na puch, pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę – dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia, a następnie przekładamy do woka cukierniczego i dekorujemy
Ostra na Słodko
Bazyliowa panna cotta z truskawkami i syropem z bzu. Odwagi! 307przekonałam się, że jest stworzona do deserów, a ten przepis jest tego najlepszym dowodem. Musicie się koniecznie odważyć! 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku 430 ml śmietany kremówki 1 duża garść bazylii /ok. 1 szklanki listków/ 1/4 filiżanki cukru 250 g świeżych truskawek syrop z bzu Przygotować 4 ramekiny lub inne naczynka na panna cottę
KUCHARNIA
Słodkie środy - Tartaletki z jabłkiem i kajmakiem 205mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli Dodatkowo: 2,5 jabłka 100 g masy kajmakowej sok z cytryny 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 2 łyżki cukru pudru mięta i cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, odrobiną soli. Dodajemy masło i drobno
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
3 Bit na biszkopcie 635Składniki na biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 plaska szklanka mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa : 0.5 l kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 śmietana fix Dodatkowo : 1 opakowanie podłużne krakersów 1 opakowanie podłużne herbatników 1 puszka karmelu 1czekolada mleczna
Sama słodycz i szczypta chili
Deser Piramidka Zielona, czekolada-pistacja-bazylia 172Składniki: (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml garść pistacji zmielonych na proszek w młynku do kawy; można również opcjonalnie bardzo drobno posiekać orzechy 40 g nadziewanej pistacjowej czekolady Goplany Pistachio rozpuszczonej w kąpieli wodnej 3-4 małe andruty bądź 1 duży - połamane na małe około 1 cm na 1 cm kawałeczki- mogą być troszkę mniejsze
KreatywnePiny
Korsarz 247energicznie mieszając aż powstanie gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Dodajemy kilka łyżek do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Ubijamy kremówkę na sztywno i dodajemy do masy czekoladowej razem z resztą białek. Bardzo delikatnie mieszamy i wykładamy na warstwę owoców. Sc hłodzić w lodówce minimum 3 godziny
Pyry na Gaz
Pyszne ciasto tiramisu na Dzień Matki 672tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. składniki na krem: 750 g serka mascarpone 3 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka dodatkowo: kakao podłużne biszkopty ok. 200 g nasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej z 60 ml likieru kawowego wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem
Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z czerwonego i zielonego Kubusia 364całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po pół kostki miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy czerwoną masę. Układamy herbatniki i wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, bo najlepsze jest na drugi dzień
Aga w kuchni
Tort kokosowo czekoladowo truskawkowy 491śmietanki 30% 25 dag mascarpone 15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę Dodatkowo: Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia) Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa Podłużne biszkopty Czekoladowe motyle Opłatkowe kwiatuszki Posypki cukrowe 4 truskawki do ozdoby Nasączenie: Woda + sok z limonki lub cytryny Biszkopty piekę dzień wcześniej
Takie tam pichcenie