wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek Piec w temperaturze 190-200 o C przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera
Czerwień i błękitpopieprzyć i skropić olejem. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia dodać pulpety i piec około 10 minut. Sos serowy 300 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera typu gouda sól pieprz Śmietanę wlać do rondelka i podgrzać, a następnie dodać starty na tarce ser i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu. Kiedy
O kuchni z uczuciemcytrynowy 1 jajko starta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny 100 g cukru trzcinowego 2-3 łyżki mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 30% Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy w naczyniu miksującym, gruszki obieramy, usuwamy z nich nasiona i blendujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko,jajko i miód. Wszystko ładnie
Niezły Młynekblacha - 25/35 Składniki: * gotowy blat biszkoptowy (ja upiekłam sama: 4 jajka, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia) * 5 jaj * 25 dag serka homogenizowanego - waniliowego * 250 ml śmietany kremówki * cukier waniliowy * 5 łyżek żelatyny * 2 opakowania fix-u do śmietany * 1/2 szklanki ajerkoniaku ( nie miałam - dodałam pół kieliszka wódki) * szklanka naparu z 5 łyżeczek kawy cappuccino o smaku brandy
sierotka maRysia w kuchnijajka + 1 żółtko * 75g brązowego cukru - dałam zwykłego * 1 łyżeczka zmielonego cynamonu * 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej * 0,5 łyżeczki zmielonych goździków * 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru * 250 ml kremówki Do dzieła!!! Składniki na masę zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wykładamy ciastem blachę. Dynię gotujemy w małej ilości wody. Studzimy. Przeciskamy przez praskę (ja zmieliłam blenderem). Śmietanę
sierotka maRysia w kuchnimnie Goplana) 1 tabliczka czekolady mlecznej (Milka) 3 jajka 2 i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii 10 łyżek śmietanki kremówki 3 łyżki gorzkiego kakao 3 białka + 1/2 szklanki cukru Kruchy spód według tego przepisu Do działa!!! Zagniatamy kruche ciasto i wykładamy nim spód formy. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, następnie studzimy
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: Spód: 300 g kokosanek 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy 100 g masła Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 i 1/3 szklanki cukru 150 ml śmietanki kremówki skórka starta z 1/2 pomarańczy łyżeczka esencji waniliowej 1/3 szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty) 5 jaj 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki cukru
sierotka maRysia w kuchniśledzie a jadł, jadł i chyba jeszcze by mógł jeść Śmietanowe ciasto z truskawkami Składniki 100 g roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe) 1/2 szklanki ubitej śmietany kremówki 1/2 szklanki brązowego cukru (ja dodałam 1/3 szklanki, można użyć białego) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka starta z połowy cytryny łyżeczka esencji
sierotka maRysia w kuchnipowiecie na taką śmieszną, słodką propozycję na Halloveen ? Składniki : 50 dag puree z dyni 200 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cukru, ja dałam cukier puder wg smaku, bo puree było już słodkie kruche ciasteczka kakaowe słodkie pianki na oczy gorzka czekolada na oczy Przygotowanie : Dynię upiec i zmiksować na puree, dodać cynamon i cukier - wymieszać i wstawić
Proste Potrawycukru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki kakao 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Masa z mascarpone: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: żelki robaki Babeczki: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych
Czerwona Porzeczkasoli 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki cukier waniliowy łyżka białego octu winnego 2/3 łyżeczki sody Masa z mascarpone: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: czekolada W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania
Czerwona Porzeczkaprzy tradycyjnym risotto . Kasza będzie stawać się miękka nawet 30 minut dlatego w razie potrzeby możemy dolewać gorącej wody. Kiedy kasza jest al dente, wlewamy 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%. Na ostatnie kilka minut wlewamy wcześniej zmiksowany w 100 ml wody średni pęczek szczypiorku (tylko zielona część), dorzucamy łyżkę masła, solimy i porządnie doprawiamy czarnym pieprzem. Wyłączamy
Right Behind The Kitchenkremowym sosie ze świeżych kurek Garść oczyszczonych kurek smażymy na maśle i oliwie (proporcje pół na pół). Po paru minutach solimy i pieprzymy, dolewamy ok. 100 ml rzadkiej śmietanki kremówki (30%). Czekamy kolejne parę minut na wolnym ogniu aby sos zgęstniał. W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy w poprzek na kilku centymetrowe kawałki. Smażymy na bardzo gorącej patelni podlanej delikatnie
Right Behind The Kitchenprzygotowane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno . Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka. Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy cukier puder oraz rozpuszczalną kawę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Wanilia i Kardamongałki muszkatołowej. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 brokuła 1 mała cukinia 1/5 opakowania makaronu (ja użyłam malutkich różyczek) bądź penne 100 g serka homogenizowanego śmietankowego 250 ml śmietany kremówki gałka muszkatołowa biały pieprz sól 1 ząbek czosnku Wykonanie: Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki, ugotować. W międzyczasie doprawić pierś z kurczaka solą i pieprzem i pokroić w małą kostkę
Ania i Marcin gotują