ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:617/1509)

Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem 529

pionowych pasków? Pieczemy dwie blachy ciasta – jedno zwykłe, drugie z dodatkiem kakao. Po upieczeniu, ciasto kroimy i smarujemy kremem, na przemian w blaszce układając ciasto kakaowe i białe. Górę wykańczamy polewą czekoladową. Ja pozwoliłam sobie na dodatek płatków migdałowych. Przy okazji, kilka słów o kremie. Nie specjalnie przepadałam kiedykolwiek za tego typu kremem – ciężkim, mdławym. Po prawdzie też

Mieszam w Garnku
Tarta pomarańczowo-czekoladowa z galaretką 169

Mieszamy łyżką, a następnie miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Wykładamy na stwardniały spód czekoladowy. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pączki z dziurką w polewie czekoladowej 6

amerykańskie słodycze, zapraszam do kolejnego akapitu. Przepis na pączki z dziurką, w polewie czekoladowej  Tutaj podaję Ci przepis na pączki z dziurką, które oblewam polewą z czekolady i wiórkami czekoladowymi. Niżej znajdziesz jeszcze inne warianty smacznej glazury.  Składniki (na 20 sztuk pączków z dziurką) : Ciasto: 500 g mąki pszennej typu 480 albo 500 7 g drożdży instant(...)małym ogniu.  Do mąki i soli dodaj wyrośnięty zaczyn, przestudzone mleko i jajka. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite, gładkie i elastyczne.  Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm. Szklanką wykrawaj kółka, a kieliszkiem wycinaj w nich dziurki

Rozdomowiona
Szybka babka z orzechami 179

czekoladowa babka Majonezowa babka Babka w łaty – klasyczna dwukolorowa babka Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka niepełna szklanka cukru (tak do 4/5 wysokości) 3/4 szklanki oleju 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (zamiennie aromat waniliowy lub cukier wanilinowy) 1 polewa czekoladowa Helio dodatkowo: czekoladowe chrupki(...)grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika około 50-60 minut. Zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z foremki i polewamy polewą czekoladową (ja dodatkowo polewę posypałam czekoladowymi chrupkami, można też posypać całość kawałkami orzechów). Smacznego

Słodkie okruszki
Brownie z truskawkami 149

być mokre, wilgotne, ale nie ciągnące się. Brownie nie są suche w środku jak nasze biszkopty, są one wilgotne w środku i bardzo przyjemnie czekoladowe. Jeśli jednak po 20 minutach zobaczycie iż ciasto jest jeszcze lejące- szczególnie przy owocach, które puszczają swój naturalny sok podczas pieczenia- bez obaw zostawcie brownie jeszcze na jakiś czas w piekarniku nie zmniejszając temperatury

KreatywnePiny
Krówkowy miodownik 219

kilku miodowych blatów, przełożonych kremem na bazie masy krówkowej. To jedno z tych ciast, które wymaga cierpliwości i wyrzeczeń, bo jeśli tylko uda nam się nie zjeść całego ciasta w ciągu pierwszych dwóch dni, poznamy jego wyjątkowy smak ;) A to wszystko dlatego, że miodowe blaty na początku są twarde, jednak dzięki masie krówkowej po kilku dniach robią się cudownie miękkie(...)blacie rozprowadzamy 1/5 masy i przykrywamy kolejnym blatem i tak aż do końca. Ostatni blat również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami oraz groszkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki na conajmniej 24h aby blaty zmiękły. Ciasto najlepiej smakuje na 2, 3 dzień. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 192

żeby mieć dla bloga więcej czasu. Bo przecież ja to po prostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał(...)jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na masę czekoladową, lekko przemieszać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Wystudzić w piekarniku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka czekoladowa 47

Szybka, smaczna babka czekoladowa Składniki na formę o średnicy 22 cm: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju np. słonecznikowego ½ szklanki wrzącej wody 1½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (dałam kilka kropel) Sposób przygotowania: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Całe jajka zmiksować na puszystą masę(...)całość krótko zmiksować do połączenia się składników, dodać ekstrakt migdałowy. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, wlać ciasto, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180ºC, piec 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z formy, przestudzić i polukrować. Artykuł Babka czekoladowa pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Pomysł na szybkie słodkości. 221

ciasto francuskie. I tak oto z minimalnych składników upiekłam pyszne szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Spróbujcie. Składniki: (na 4 większe ciastka) 1 budyń o smaku czekoladowym na 500 ml 13/4 szklanki mleka + mleko do posmarowania ciasta (około 2 łyżek) 2 łyżki cukru 1 płat ciasta francuskiego XXL cukier puder do prószenia Przygotowanie: W garnku z grubszym dnem (u mnie specjalny(...)mieszając. Budyń powinien być dość gęsty. Ciasto francuskie (u mnie duże XXL) dzielimy na 4 pasy tej samej szerokości, a następnie każdy pas na pół. W czterech prostokątach robimy po 3 nacięcia (na środku). Pozostałe 4 prostokąty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy na środek gęsty budyń czekoladowy (u mnie 2 łyżki). Brzegi prostokątów z budyniem

Słodkie okruszki
Ciasto Coca-Cola (z galaretką) 432

zobaczyłam na sklepowej półce galaretkę o smaku Coli, wiedziałam, że przygotuję z niej właśnie tego rodzaju deser/ciasto;) Ciasto, które w swym składzie posiada aż 3 elementy z dodatkiem/posmakiem coli. Może do najzdrowszych nie należy, ale jest smaczne, więc …. whatever Biszkopt: 4 jajka 200 g cukru 200 g mąki 125 ml Coca Coli 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)smaku Polewa budyniowa: 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru 400 ml Coca Coli 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: 3 op. galaretki o smku Cola Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum. Dodajemy mąkę przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewamy coca colę. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem

Smaki Na Talerzu
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami i masą krówkową 169

czekanie aż rożki się upieką. Nie są przesadnie słodkie, ale zaspokajają apetyty na słodycze. Z podanej porcji wyjdzie nam 6 dużych rożków. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko 4 łyżki masy krówkowej, u mnie czekoladowa 1 jajko do smarowania 1. Jabłka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z masą krówkową. 2. Ciasto francuskie kroimy na 6 dużych kwadratów. Na środek każdego

Szefowa kuchni
Rogaliki nadziewane czekoladą 179

łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: jajko rozbełtane z mlekiem (kilka łyżek) 4-5 łyżek cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowego Nutella lub inny krem czekoladowy W naczyniu, w którym będziemy wyrabiać ciasto, rozmieszać drożdże z odrobiną wody i szczyptą cukru. Odstawić na 5 minut.Dodać lekko podgrzaną maślankę i 2 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Gdy składniki się połączą odstawić

Praktyczna pl
Długo oczekiwany sernik na czekoladowym spodzie 198

sprawiało mi takiej przyjemności, pochłonęłam duży kawałek zanim jeszcze biedak zdążył ochłonąć. Według mnie wyszedł idealnie, delikatny z posmakiem twarogu, dobrze komponował się z czekoladowym spodem. Polecam przyprawę do sernika, świetnie dodaje aromat ciasto, nie trzeba bo dosładzać ani dodawać żadnych rodzynek czy skórek z pomarańczy, smakuje po prostu idealnie:) Mój naczelny łasuch skomentował tak, że ręce opadły

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową 178

dekoracja: 250 g serka mascarpone 100 g chałwy, najlepiej waniliowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy instant czekoladowe jajka, ciasteczka Mąkę przesiać do miski z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, jajko i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę(...)wystudzić. Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać. Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania