**************************** I znów znany zapewne wielu scenariusz: otwierasz lodówkę, a tam straszą Cię swoją obecnością przejrzałe banany, które aż wołają, by je zjeść. Mam rację? Ile można
W kuchni Karmel-itkichce się z Wami podzielić bo wyszedł całkiem dobry:) Można go przygotowywać na wiele różnych sposobów oraz z różnymi dodatkami. Podstawa to spód ciasta, które ja zrobiłam z mąki orkiszowej a nadzienie oczywiście czekoladowe:) A w Waszych domach pieczenie mazurka na Wielkanoc? Wartości odżywcze na 100 g: 326 kcal(...)jednej części robimy spód rozwałkowując ciasto a z drugiej często ciasta wyklejamy boki (na przykład ro bimy rulon, który przyklejamy do spodu). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wylewamy na spód naszą czekoladową masę i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ozdabiamy wedle uznania
Health-Fit-Lifeciasto: 5 jajek 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 15 g przyprawy do piernika Delekta 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delekta 3/4 szkl. oleju rzepakowego 1/2 szkl. wody 3 łyżki kakao budyń: 3 szkl. mleka 300 g puree z dyni 2 budynie waniliowe na 3/4 l Delekta 100 g masła 4 łyżki cukru ponadto: polewa czekoladowa maczek(...)zagotować. W szklance mleka rozprowadzić budynie i 4 łyżki cukru,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gorącym budyniem przełożyć upieczone ciasto piernikowe. Odstawić do wystygnięcia po czym polać piernik polewą czekoladową i posypać maczkiem o smaku mango Delekta. Piernik odstawić na kilka godzin do schłodzenia by z łatwością pokroić go w kostkę. Przepis dodaję do akcji
Kolorowa kuchnia ElkiWielkanoc już za chwilę, a czego jak czego ale baby nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Dzisiaj proponuję wam pyszną czekoladową babkę z piękną błyszczącą czekoladową polewą, udekorowaną jak na Wielkanocną babę przystało jajkami. ciasto : 250 g mąki pszennej 200 g cukru 200 g masła
Polska Zupapoza pięknymi, kolorowymi, pisankami kojarzy nam się, to Święto? Oczywiście z zajączkiem wielkanocnym. Na świątecznym stole nie może go zabraknąć. U jednych widnieje w formie czekoladowej, a u mnie w postaci pysznego, waniliowego, puszystego ciasta. Raduje oczy i podniebienia, zwłaszcza dzieci :) A do tego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Spróbujcie sami. ... pięknie wygląda, a ten zapach podczas pieczenia
Słodkie okruszkiCiasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia. Białka utrzeć(...)kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki
BullioMIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ *i obłędnym likierem, smakuje jak pralinka ;-) SKŁADNIKI: CIASTO : - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 1 duża łyżka tłustej śmietany - 2 kopiaste łyżki cukru pudru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika. Ciastem wylepiamy foremkę na mazurka - lub średnią tortownicę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy(...)delikatnie i cierpliwie. Całość polewamy czekoladą i dekorujemy wedle uznania. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, albo całą noc w zależności kiedy przygotowujesz ciasto. Smacznego! Wypróbuj również przepis na BABKĘ WIELKANOCNĄ CYTRYNOWO -CZEKOLADOWĄ
SMYKWKUCHNICiasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią! Co najmniej
CzarnawisienkaBiałe ciasto kokosowe bez pieczenia Pyszne białe ciasto bez pieczenia, kokosowa góra lodowa. Szybkie, tanie ciasto, które cieszy nie tylko kubki smakowe, ale i oko. Jak zrobić ciasto z wiórkami kokosowymi? Nowe modne ciasta to na pewno góra lodowa, ta pieczona jak i bez pieczenia. Jasno – ciemne masy oraz czekoladowe wykończenie. Pijana śliwka, gdzie adwokat albo inny alkohol robi
Dieta moja pasjaCiasto na miarkę Szukacie przepisu na ciasto ekspresowe ? Polecam pyszne i proste ciasto na miarkę , czyli ciasto z kakao i czekoladą, do którego potrzebujecie kuchennej miarki (np. dzbanka) z podziałką na mililitry. Wszystkie składniki ciasta należy odmierzyć w miarce, a później szybko wymieszać łyżką lub trzepaczką - minimum zmywania i minimum pracy :) Ciasto mieszamy podobnie(...)muffinki, czyli tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki. Mimo że jest to ciasto bez jajek , wychodzi puszyste, miękkie i delikatne. Ciasto na miarkę nie jest bardzo słodkie, jeśli macie ochotę możecie je polukrować albo oblać polewą czekoladową. Na pewno Wam się uda, polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasta i desery :) Zobaczcie również mój przepis na błyskawiczne
Lekcje w kuchnipracy po ciemku, wracam po ciemku... Ciężko wtedy znaleźć motywację do czegokolwiek; siedzenie na kanapie pod kocem (albo dwoma), z kubkiem gorącej herbaty w zasięgu ręki i talerzykiem pachnącego ciasta na kolanach, wydaje się być szczytem możliwości. Gdy w końcu znalazłam chwilę na przejrzenie znajomych blogów, niemal wszędzie wyczytałam mniej lub bardziej zawoalowane przytyki pod adresem jesieni. Że brzydka(...)Powoli wlać masło, na końcu dodać sól. Wyrobić gładkie, nieco lepkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Przeciąć wzdłuż na trzy paski, każdy z nich posmarować kremem czekoladowym, a następnie zwinąć w rulon. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a w niej ułożyć ruloniki z ciasta w formie ślimaka
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakao (w zależności od tego jak bardzo czekoladowe chcecie spód do babeczek) * 200g masła * 2 żółtka * 1/3 szklanki cukru pudru * łyżka śmietany * 2 puszki masy kajmakowej lub toffee * 400 ml śmietany kremówki * 4 łyżki cukru pudru Do dużej miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier, masło, śmietanę i żółtka, czyli wszystkie składniki na ciasto. Całość mieszamy aż do połączenia się składników
Klasyka GotowaniaDrożdżówki z Nutellą. Po pierwsze dla wielbicieli czekolady. Po drugie zaś dla miłośników orzechów. Bo kto nie lubi słodkiego kremu orzechowo-czekoladowego? Mięciutkie, puszyste, po prostu wspaniałe. Do ich zrobienia wystarczy jeden mały słoiczek Nutelli. A jeszcze zostanie trochę kremu do podjadania w międzyczasie. To tak naprawdę prosty przepis na to, jak zaskoczyć domowników słodkim śniadaniem. Szybki przepis na Ucierana(...)wysokiej miski lub misy miksera. Dodaj drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Następnie dolej mleko i jajka a na końcu schłodzone nieco masło. Wyrabiaj dłońmi lub mikserem (z końcówką do ciasta drożdżowego) aż całość nie będzie gładka, miękka i elastyczna. Uformuj z ciasta kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką i na koniec odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-2 godz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g) 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić(...)kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki
Bullio