naszych Milusińskich. Dzisiaj wersja bardzo prostych orkiszowych ciastek maślanych, u mnie z podwójnej porcji, w trzech smakach: czekoladowe, waniliowe i waniliowo-czekoladowe, wszystkie równie smaczne. Z podanych składników wyszły mi dwie blaszki ciastek- 40sztuk. Składniki ciasta jasnego: - 120g zimnego masła - 170g mąki orkiszowej typ750 - 3-4 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1 łyżka mleka ryżowego(...)ciasto. Dodać 2 łyżki mleka ryżowego lub zimnej wody tak, by składniki połączyły się i utworzyły gładkie, kruche ciasto. Z ciasta odrywać kawałki, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce. Ja zrobiłam w trzech smakach: czekoladowym, czekoladowo-waniliowym i waniliowym. Wyszło mi 40 ciastek, po 20 na każdą blaszkę. Następnie kulki rozgnieść widelcem, uzyskamy piękny wzorek
Smaczne Zdroweprzygotowaniu! Co więcej, ciasto na rogaliki nie zawiera cukru ani jajek. Słodyczy dostarcza nadzienie, ja wykorzystałam marmoladę, możecie również dodać mus jabłkowy , krem czekoladowy lub masę makową. Zapomniałabym o najważniejszym, rogaliki są przepyszne, w skrócie kruche ciasto sprawia, że ciężko poprzestać na jednym. Gorąco polecam! Przepis na kruche rogaliki z nadzieniem Składniki kostka masła (200 g) 3½ szklanki mąki
WegePrzepisTrufle czekoladowe na patyczkach to bardzo fajna alternatywa dla cukierków, ciastek, czy innych kupnych słodkości. U mnie w domu przeważają domowe ciasta, desery i inne wypieki. Trufle to tak naprawdę małe kuleczki z ganasz czekoladowego oblane czekoladą i obsypane orzechami. Są naprawdę słodkie, więc jedna trufelka zaspokoi nasze potrzeby przy pysznej kawie. Idealne na małe imprezy, urodziny, eventy. Dla dzieci
Kuchnia PaulettesPRZEPISY NA CIASTA WIELKANOCNE Przygotowałam specjalnie dla Was zestawienie ciast na Święta Wielkanocne, same sprawdzone i najlepsze przepisy na ciasta, takie, które zawsze się udają! Życzę wspaniałych wypieków i smacznego! PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ PRZEPIS NA RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE PRZEPIS NA DROŻDŻOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ PRZEPIS NA BEZGLUTENOWA BABKA WIELKANOCNA PRZEPIS NA CIASTO Z CHAŁWĄ I MIODEM PRZEPIS
SMYKWKUCHNIjednocześnie zapyla roślinę. Z kwiatów powstaną spore owoce, niczym piłka od rugby, w których kryją się owalne ziarna kakaowe, koszmarnie gorzkie po przegryzieniu. Ciasto bardzo mi posmakowało. Jest wilgotne, delikatne i bardzo alkoholowe. Odstąpiłam od polewy czekoladowej – odłożoną masę kakaową przetworzyła na czekoladę pitną na gorąco. W to miejsce popełniłam lukier na bazie ponczu do nasączenia ciasta. CIASTO COMBER
W kuchni Karmel-itkikremu czekoladowego. Delikatnie wystudzić. Jaja roztrzepać rózgą, dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać. Dalej używając rózgi dodać krem czekoladowy. Mieszać do połączenia składników. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do nagrzanego do 160 o C piekarnika wstawiamy formę (30x23cm) z ciastem i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Wykonanie kremu. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem
Słodki Zakątekjuż wypróbowałam. Przyznam, że smakuje dość ciekawie i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. Ciasta idealne na Wielkanoc Mazurki: Mazurek kajmakowy – przepis tu-klik To mój ulubiony mazurek. Jego słodycz przełamuję konfiturą pomarańczową. Jest obłędny w smaku! Mazurek paryski z polewą czekoladową – przepis z bloga Wielopokoleniowo Ciekawie wygląda także mazurek paryski. Ten z polewą czekoladową to niebo(...)miałam okazję jeść. Ponadto warto wspomnieć że polana lukrem smakuje wybornie. Babka poziomkowo – czekoladowa – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Babka poziomkowo- czekoladowa. Przyznacie że brzmi pysznie? Aż czuję zapach tych maleńkich aromatycznych owoców. Inne ciekawe ciasta na Wielkanoc Ciasteczka maślane dla zajączka – przepis z bloga ZarazWracam Myślę że najbardziej ucieszą się z nich dzieci. Ale nie tylko
ArbuziakiKruchy, kakaowy spód, wypełniony cienką warstwą konfitur z malin oraz delikatnym, jak mgiełka musem czekoladowym. A to wszystko dodatkowo zwieńczone dużą ilością świeżych owoców leśnych, które idealnie przełamują smak ciemnej czekolady. Serdecznie polecam. Przepis wart wypróbowania. Składniki na kakaowe kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szczypta soli(...)masła (schłodzonego) 2 żółtka (rozmiar L) Mus czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej (64%) 1 jajko (rozmiar L) 25 g drobnego cukru do wypieków 25 g masła 70 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) szczypta soli Konfitura malinowa: 125 g malin 2 łyżki cukru Do dekoracji: 125 g malin 125 g jeżyn kilka borówek amerykańskich listki mięty cukier puder (opcjonalnie) Mąkę razem
Świat Ciastabiałego twarożku śmietana kremówka 3-4 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub aromat waniliowy + owoce i krem czekoladowy do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy jajka, olej i połowę ilości mleka. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze, potem będzie można je rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji. Kiedy w cieście nie ma już grudek dodajemy
Ciastkozercykalkulatorami w rękach, znów sprzedawały efekty swej radosnej twórczości. Cel szczytny, inicjatywa cenna, pomoc rodzicielska nieunikniona. O tym, że ciasto jest obiecanym towarem na stragan mojej córki, poinformowano mnie dzień wcześniej, wieczorem. Więc improwizacja. Założenie początkowe: szybko, pewnie i czekoladowo ( czekolada sprawdza się tam, gdzie krążą dzieci ). Weryfikacja planów : nerwowo, pracochłonnie, niepewnie do samego finału. Przepis skonstruowany naprędce, po otwarciu(...)karmelowe wnętrze batoników zupełnie się rozpuści. Masę studzimy, wylewamy na biszkopciki, równo rozprowadzamy. Ciasto należy przechowywać w lodówce, by polewa pozostała ścięta. Kroimy ostrym, zamoczonym we wrzątku nożem. Wielbiciele czekolady będą wracali do tego przepisu, bo największym atutem wypieku jest solidna porcja polewy czekoladowej. Ja również wykonam je ponownie - spokojniej, z wprowadzonymi modyfikacjami, które powyżej również zaproponowałam
Kronika Piekarnikasezamu i ziaren słonecznika. Natomiast masa jest klasyczna, wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości. Przepis idealny dla osób, które(...)lodówce min. 2 godz. Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy cukier z wanilią i miksujemy na jednolitą masę. Na spodzie rozsmarowujemy konfiturę malinową, a na nią wykładamy masę czekoladową. Dekorujemy orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 2 godz. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenysezamu i ziaren słonecznika. Natomiast masa jest klasyczna, wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości. Przepis idealny dla osób, które(...)lodówce min. 2 godz. Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy cukier z wanilią i miksujemy na jednolitą masę. Na spodzie rozsmarowujemy konfiturę malinową, a na nią wykładamy masę czekoladową. Dekorujemy orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 2 godz. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenywypiekami jej do twarzy". Mam nadzieję, że zdjęcie spełnia warunki: jest słodko, śmiesznie i z wypiekami do twarzy ( na twarzy i się znalazły). http://owsiankaikawa.blogspot.no/2015/11/z-wypiekami-mi-do-twarzy-konkurs.html kruche ciasto: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczysczonej masa jabłkowa: 1 kg jabłek szklanka cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki(...)galaretka pomarańczowa masa z kaszy manny: 1/2 l mleka 25 dag masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy
Pobite gary Barbary