ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:601/1376)

Brownie z solonym karmelem 229

Dietetycznie nie będzie :)... Ciasto jest ciężkie, wilgotne i „zakalcowate” a przede wszystkim baaardzo czekoladowe. Solony karmel nieco przełamuje słodycz wypieku. Idealny z filiżanką espresso :) Przepis Nagelli Lowson z moimi modyfikacjami. Składniki: 280g masła 280g gorzkiej czekolady 4 jajka M lub 5 jajek L 260g cukru 170g mąki pszennej łyżeczka soli solony karmel: 180 g cukru 1 łyżka miodu(...)gorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Mąkę wymieszać z solą, następnie przesiać i odłożyć. Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, wyłączyć palnik i dodać czekoladę, wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić. W drugim naczyniu lekko roztrzepać całe jajka z cukrem. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, wymieszać i przelać do formy o wymiarach 25cm

Pyry na Gaz
Piernik 36

miodu, który długo zachowuje świeżość. Piernik z dużą ilością powideł śliwkowych, cynamonu oraz kakao jest niesamowicie aromatyczny. Domowy piernik udekorowany polewą czekoladową oraz ozdobiony posiekanymi orzechami, suszonymi owocami lub cukrowymi koralikami wygląda i smakuje obłędniej. To ciasto, które upieczesz w weekend i Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam po przepis na piernik bez miksera oraz kilka porad. SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej(...)bułką tartą. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piernikowe wylewam do formy, delikatnie wyrównuję. Formę keksową wkładam do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piernik piekę 45-50 minut. Po 40 minutach możesz sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć piernik z piekarnika. Przygotowanie polewy z kakao

Zasmakuj Kuchni
Sernik Migdałowy z Marcepanem 142

masła budyń waniliowy 2 cukry migdałowe  400 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu) 100 g płatków migdałowych Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/gorzkiej 100 ml śmietanki 30% łyżka wódki Sernik Migdałowy z Marcepanem - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się(...)sernika. Delikatnie dociskamy. Migdały podprażamy na suchej patelni, na bardzo małym ogniu - studzimy. Polewa czekoladowa: 100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę, wódkę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji.  Przygotowaną czekolada polewamy wierzch ciasta, wyrównujemy i po chwili posypujemy prażonymi migdałami. Moje posty

Słodka Strona
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 206

Kiedy padło hasło ciasto z gruszkami, w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych. Są niesamowicie wilgotne, ale nie zakalcowate, soczyste od gruszek, ze słodką, chrupiącą kruszonką i wyraźnym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Marlenka 241

pieczenia, na nim niewielkie obciążenie (np. zeszyt). Całość wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, najlepiej na 2-3 dni. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietany 30% Polewę przygotować i wyłożyć na wierzch ciasta przed samym podaniem, już po tych kilku dniach, gdy placek musi "przezimować" w lodówce ;) Kremówkę podgrzać, doprowadzając ją prawie do wrzenia, zdjąć

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Mleczna Kanapka 427

ciasto, które nie wszystkim będzie smakowało ;) Jest bardzo słodkie, z masą z mleka w proszku i czekoladową polewą. To taka słodkość to mocnej, czarnej kawy. Dzieciom jednak zasmakuje na pewno :) Elegancko wygląda na stole, świetnie się je kroi. Polecam.     Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)proszku i nadal ucierać, do gładkości. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części, przełożyć kremem.   Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 70 g masła   Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową polewą polać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce, wyjąć około 2 godziny przed planowanym podaniem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto meksykańskie 46

Znalezione w starych notatkach ciasto meksykańskie to wspaniale wilgotne, miękkie i wypełnione samymi pysznymi dodatkami ciasto, które można pokochać od pierwszego kawałka. Po prostu trzeba spróbować Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 1 ½ szklanki mąki tortowej ¾ szklanki cukru 250 g masła 4 jajka 7 łyżek wody 3 łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)połączenia składników. Na koniec dodaję ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do tortownicy (22 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie przygotowuję polewę czekoladową. Składniki: 100 g czekolady ciemnej 100 g śmietanki 30% 1 łyżka masła Śmietankę podgrzewam w rondelku

Słodki sentyment
Mocha Brownie Cookies 167

dziś ogromne wrażenie robią na mnie duże, okrągłe, mega czekoladowe ciastka sprzedawane w sklepach i na stoiskach z ciastami. Nie mogło zabraknąć ich również u mnie! Inspiracją był ten przepis i powiem Wam, że ciastka są wyborne! Charakteryzują się tym, że podczas pieczenia rozlewają się na boki. Pamiętajcie więc, by kładąc ciastka na blaszkę zachować duże odległości między nimi

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto ucierane z truskawkami. 92

Upiekłam to ciasto na weekend, ale zniknęło już w sobotę. Zwykłe ucierane,  a takie pyszne. Mięciutkie jak puszek. Zrobiłam z truskawkami, ponieważ trwa sezon  i trzeba korzystać, ale można tu użyć dowolnych owoców. Powiem więcej, nawet  bez owoców, to ciasto jest przepyszne. Czasami robię bez niczego, tylko z polewą  czekoladową, lub cukrem pudrem.  Zawsze smakuje

Agusiowe smakołyki
Czekoladowy poduszkowiec 138

oleju  * pół szklanki zimnej wody * 3 łyżki kakao  Masa serowa : * pół kg serka twarogowego  * pół szklanki cukru pudru  * budyń czekoladowy  * pół tabliczki mlecznej czekolady  *opcjonalnie biała czekolada do polania ciasta Przygotowanie :  Białka ubić z połową szklanki cukru. Żółtka ubić z drugą połową cukru. Dodać olej i całość przelać do białek. Przesiać mąkę, kakao

Magiczne Życie Marty
Ciasto z cukinią i ananasem 90

plastry ananasa z puszki rozdrobnione orzechy polewa czekoladowa Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni. Wszystkie produkty sypkie dokładnie wymieszać w misce. W 1/2 szklanki soku rozmieszać budyń, resztę zagotować w małym rondelku. Do gotującego się soku wlać rozmieszany budyń, gotować do zgęstnienia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Sypkie składniki ciasta wymieszać w misce.Jajka zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym(...)wylać ciasto, wyrównać. Pic około 45-50 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Do ubitej masy dodawać po łyżce budyniu. Opcjonalnie można pokroić 3-4 plastry ananasa w kostkę i dodać do kremu. Wymieszać łyżką. Blat ciasta posmarować kremem, przykryć drugim. Najlepiej to robić w kwadratowej tortownicy. Wierzch polać polewą czekoladową

gotuj ze mną
Drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką 122

sięgnięcia po puszysty kawałek drożdżowego ciasta. Niestety nie udało mi się zakupić węgierek, dlatego  ciasto zdobią śliwkowe mutanty. Przed dodaniem do ciasta śliwki skarmelizowałam z dodatkiem cynamonu, także lepiej smakowały niż wyglądają. Ponieważ śliwki i czekoladowy smak idealnie się uzupełniają pokusiłam się o przygotowanie kruszonki z kakao. Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienne babeczki z jeżami 230

 Ostatnio robiąc porządki w jednej z szafek znalazłam nieodpakowaną paczkę marcepanu - z niego właśnie powstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także

Ciastkozercy
Tartaletki z musem czekoladowym 135

przygotowanym z czekolady, rumu, wiśni i migdałów. Przepis na te tartaletki z musem czekoladowym jest wart polecenia.   Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie(...)podarowałam sobie ten etap. Odrywamy po kawałku ciasta i wyklejamy nim dokładnie foremki. Układamy foremki na blasze. Pieczemy tartaletki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Gorące foremki delikatnie odwracamy, tartaletki same wypadają. Układamy wszystkie tartaletki obok siebie i napełniamy musem czekoladowym. Mus przygotowujemy z mieszanki 25 ml śmietany 36 %, 50 ml rumu z wiśniami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię