ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:626/892)

Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami 153

zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki na warstwę śmietanową: - 400 mililitrów śmietany kremówki (36%) - 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Warto ją usztywnić np. żelatyną lub specjalnymi usztywniaczami do śmietany. Składniki do układania

Życie zamknięte w smaku
Krem bananowy z sosem karmelowym i cynamonem + wywiad 157

udostępniam, jeżeli macie ochotę - posłuchajcie :) WYWIAD DO ODSŁUCHANIA KREM BANANOWY Z SOSEM KARMELOWYM I CYNAMONEM Składniki: - 100 gram cukru, najlepiej brązowego - 45 gram masła - 550 mililitrów śmietanki kremówki - 4 banany - pół cytryny - cynamon Przygotowanie: Cukier, masło oraz 150 mililitrów śmietanki podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Gotujemy przez około dwie minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałą część śmietany przelewamy

Życie zamknięte w smaku
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 161

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Rozcinamy na dwie części po ostudzeniu. Składniki na krem czekoladowy: - 250 mililitrów śmietanki kremówki - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie kremu czekoladowego: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę (można dodać też

Życie zamknięte w smaku
Pavlova z truskawkami, rabarbarem i miętą 172

czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej przez około 1 godzinę i 30 minut. Studzimy powoli, w uchylonym tylko piekarniku. Składniki na masę kremową: - 500 mililitrów śmietany kremówki - 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie: żelatyna lub śmietan-fix Przygotowanie masy kremowej: Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Przy wyborze śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Masę

Życie zamknięte w smaku
Ciasto z musem z soku owocowego i śmietankową pianką (+jak przygotować kiwi, żeby galaretka się ścięła) 165

niego mieszankę sokowo-budyniową. Szybko mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając. Składniki na masę śmietanową: - 500 mililitrów śmietanki kremówki 30% - 2 galaretki agrestowe (lub inne, dowolne) - 20 gram cukru pudru Przygotowanie masy śmietanowej:  W 250 mililitrach wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki. Przestudzamy je. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem

Życie zamknięte w smaku
Pavlova zimowa z pomarańczami, klementynkami, żurawiną i miętą 120

czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej przez około 1 godzinę i 30 minut. Studzimy powoli, w uchylonym tylko piekarniku. Składniki na masę kremową: - 500 mililitrów śmietany kremówki - 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie: żelatyna lub śmietan-fix Przygotowanie masy kremowej: Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Przy wyborze śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Masę

Życie zamknięte w smaku
Sernik z karmelowym syropem 150

przez około 2 godziny. Przez połowę czasu z parą wodną. Studzimy w uchylonym piekarniku.  Składniki na syrop karmelowy: - 150 gram brązowego cukru - 50 gram masła - 150 mililitrów śmietanki kremówki 36% Przygotowanie syropu karmelowego: Cukier, masło oraz śmietankę podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Gotujemy przez około dwie - trzy minuty i odstawiamy do przestygnięcia. Wylewamy syrop na przestudzony sernik. Całość

Życie zamknięte w smaku
Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą 232

zagotowaniu dodajemy 1/3 szklanki wody zmieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszamy do zgęstnienia. Wylewamy krem na ciasto i zostawiamy do ostudzenia. Składniki do warstwy śmietanowej: - 750 mililitrów śmietanki kremówki - 2-3 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna - 3-4 łyżki cukru pudru - listki świeżej mięty - syrop cukrowy Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietankę ubijamy i słodzimy pod koniec ubijania. Przy użyciu śmietan

Życie zamknięte w smaku
pyszna domowa kremówka 353

składniki na ciasto: 2 szkl mąki 250 g margaryny 1/2 szkl kwaśnej śmietany wykonanie : Mąkę siekamy z zimną margaryną, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy na

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno Z galaretką Kiwi 918

Produkty Potrzebne: Kiwi- 4 sztuki galaretka kiwi- 2 opakowania po 77gr żelatyna-fix- opakowanie słodki twaróg- 1Kilogram  herbata- 1Szklanka biszkopty- 1Paczka 120gram śmietana kremówka-400Mililitrów (30% lub 36%) cukier puder-3/4Szklanki sok z cytryny- około 2 łyżek   Sposób przyrządzenia: 1.Na tortownicy kładziemy biszkopty i na nie polewamy łyżeczką na biszkopta  herbatę. 2. Gotujemy wodę, rozpuszczamy żelatynę

pichciszto
Smarowidło orzechowe z cynamonem 166

chleb tym prozdrowotnym smarowidłem. Serdecznie polecam i zachęcam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: kilka minut + 2-3 godziny schładzania Składniki: 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (najlepiej wcześniej wyjętego z lodówki) 2 łyżki oleju z orzechów włoskich 3 łyżki orzechów laskowych łyżeczka mielonego cynamonu łyżka cukru brzozowego Przygotowanie: 1/ Miksujemy wszystkie

Kuchnia PROzdrowotna
Wielka mini przyjemność 138

biszkoptów Składniki (na masę sernikową): 250 gramów sera Ricotta 50 gramów cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 żółtko 150 ml śmietany kremówki Do tego wybrane owoce - u mnie maliny i borówki, a Wy wybierzcie sami! Wykonanie: Formę do muffinek wyłóż papilotkami.  Jeśli chcesz zrobić spód z ciasteczek - rozpuść masło a ciasteczka

Garniec Magalie
Tort czekoladowy z solonym karmelem podany ze stoutem 118

mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, aż masa osiągnie konsystencję syropu - ma być szklista i bursztynowego koloru. Do otrzymanego karmelu dodać kremówkę i energicznie mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotować kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić. Wystudzoną masę czekoladową zmiksować z masłem, schłodzić

Domowa cukiernia Ewy
Lody kokosowe (bez jajek i maszyny) 140

się bardzo gęsta śmietanka kokosowa. Z jednej puszki wychodzi około 200 g śmietanki. Śmietankę należy delikatnie wyjąć, wrzucić do garnka lub miski i ubić na sztywno jak normalną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie powoli wlewać mleko skondensowane i olej kokosowy. Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć i zamrozić. Po około 3 godzinach, gdy lody zgęstnieją

maniapieczenia
Lody Czekoladowe Domowe 177

godzin, mi udało się zjeść jedną porcję, resztę pochłonął mój syn. Co to oznacza? Były pyszne!  Źródło: Moje Wypieki . Składniki na ok. 700 ml lodów: 300 ml śmietany kremówki 300 ml mleka 4 żółtka 80 g cukru 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 60 g dobrej jakości mlecznej czekolady 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki (ja użyłam domowego ekstraktu

Blondynka Gotuje