deserów i ciast. Słodkawy z lekką, gorzkawą nutą. Moim zdaniem przepis warty Waszej uwagi. Do przygotowania śmietanowego kremu rabarbarowego potrzebujemy: - 2 pęczki rabarbaru - 2 łyżki masła - 2 kubeczki śmietany kremówki - 1.5 filiżanki cukru Rabrbar obieramy, myjemy i kroimy na kwałaki - całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę smażymy (ok 10-15 minut). Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy
Szybko Tanio Smacznieokoło 5-6 cm- można również zrobić mniejsze batoniki wielkości trufelki by były bardziej podzielne wtedy wyjdzie ich znacznie więcej) 200 g wiórków kokosowych 70 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 30 g masła 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady Czekolada-polewa: 250 g czekolady mlecznej
KreatywnePinypieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta. Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego
Smaczne Zdroweskładniki: 500 g mrożonych truskawek 170 g śmietany kremówki 30% 65 g cukru pudru wykonanie: Zamrożone truskawki miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach przy pomocy np. malaksera lub blendera z opcją kruszenia lodu lub Thermomixa. Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia się składników. Podajemy od razu
Domowy Smak Jedzeniamusi on być śniadaniem, doskonale się sprawdzi jako deser. Spróbujcie. Składniki: 150 g serka homogenizowanego waniliowego (może być również naturalny) garść dojrzałych truskawek 1/4 szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie możecie ją zastąpić gęstym jogurtem naturalnym - zwiększcie wówczas jego ilość) 1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina wody do rozrobienia Przygotowanie: Serek umieszczamy w misce i lekko mieszamy, aby stał się bardziej puszysty
Słodkie okruszkidostrzegacie zmiany i to na lepsze, robie co mogie, że tak powiem :):):) Osobiście nie jestem miłośniczką serników na zimno ale mimo to się skusiłam. Zaufałam kremówce z mascarpone i świeżym owocom. Oj pyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi z bloga Sio smutki . Proporcje dotyczą tortownicy 20-21 cm. Torcik
Dzieje kuchennej WiewióryGalaretka z malinami: 600 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 1,5 l wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze pokojowej
Świat Ciastałyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka suszonej żurawiny 6 dużych dojrzałych bananów Wiórki kokosowe Tłuszcz o posmarowania blachy Składniki na krem bananowy: 4 banany ½ litra śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietany fix ( usztywniacz do śmietany) Wykonanie kremu bananowego: Banany rozgniatamy widelcem, a schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixami, mieszamy dokładnie
Tradycyjna KuchniaSmaczny i szybki krem bananowy do deserów, ciast i tortów. Składniki: 3 banany 1 łyżka soku z cytryny ½ litra śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania usztywniacza śmietany- fix Wykonanie: Banany skropić kwaskiem, a schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i fixami. Poduszone drobno banany dodać do kremu. Wymieszać
Tradycyjna Kuchnianasz mózg do wydajniejszego działania. To wszystko za sprawą ukrytego w nich boru. (źródło: http://www.tesco.pl/smaczna-strona) Składniki: 4 gruszki 10 dag cukru ½ litra wody 120 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 słoiczek borówek Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem, włożyć umyte, pokrojone na pół i wydrążone gruszki. Ugotować na półtwardo i i wystudzić w syropie. Następnie wyjąć
Tradycyjna Kuchniacukier 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z pomarańczy tłuszcz do formy bułka tarta do formy Składniki na krem: ½ kg truskawek 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem. Białka ubić, dodać do żółtek. Wymieszać z mąkami i wyrobić
Tradycyjna KuchniaPyszny, orzeźwiający deser z winem dla dorosłych. Mmmmm pycha! Składniki: 250 ml białego wytrawnego wina, 25 dag truskawek, 15 dag cukru pudru, 150 ml śmietanki kremówki, 1 łyżka żelatyny, Wykonanie: Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, rozpuścić na parze i przestudzić. Truskawki umyć i rozbić w blenderze. Wino zagotować i wymieszać z żelatyną. Śmietankę ubić, dodać cukier, wlać tężejące wino
Tradycyjna KuchniaŚwietny pomysł na szybki i łatwy przepis na deser. Polecam! Składniki: 2 grejpfruty 1 kieliszek likieru 3 łyżki cukru 25 dag serka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietanki kremówki wiśnie z likieru lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Grejpfruty umyć i obsuszyć, następnie ściąć górę owoców. Wykroić miąższ i drobno posiekać, posypać cukrem i polać likierem. Śmietankę ubić na sztywno( trochę
Tradycyjna KuchniaKolejny przepis na carbonara, tym razem urozmaicony zielonym groszkiem. Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 10 dag wędzonego boczku ½ litra śmietanki kremówki 5 dag sera żółtego (parmezan) 2 żółtka 1 łyżka masła ½ puszki groszku konserwowego sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie- odstawić. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Żółtka rozbić w śmietance, dodać starty
Tradycyjna Kuchniabrokuł mrożonych lub świeżych 1 łyżka masła 10 dag wędzonego łososia 1 ½ litra rosołu( może być z kostki) 1 ząbek czosnku 3 łyżki migdałów siekanych ½ szklanki śmietanki kremówki sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Brokuły podsmażyć na maśle z czosnkiem, następnie zalać rosołem i gotować około 10 minut. Wyjąć z rosołu kilka różyczek brokuł
Tradycyjna Kuchnia