ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:652/892)

Słodkie bułeczki z jabłkiem 153

ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką - u mnie zajmuje to mniej więcej półtorej godziny. Farsz: 1 duże lub 2 małe jabłka, szczypta cynamonu, 4 łyżeczki cukru, 6 łyżek śmietanki kremówki 30%, 5 łyżeczek płatków migdałowych, ew. garstka rodzynek 1 jajko, 2 łyżki mleka Jabłka pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto należy odgazować i podzielić

Plate of Joy
Kurczak, pesto i szparagi 254

Uwaga : uzależnia ;) Składniki: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka,  pęczek zielonych szparagów, kilka plasterków szynki długo dojrzewającej, sól, pieprz mąka,  oliwa z oliwek, pesto bazyliowe, świeża bazylia, śmietanka kremówka Szparagi oczyścić i odłamać łykowate końcówki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą.  Pierś kurczaka umyć i oczyścić, przekroić w poprzek na dwa cieńsze filety

Plate of Joy
Na obiad... smaki polskiego lata! 188

całymi pęczkami koperku i pietruszki. To wszystko w kremowym, śmietanowym sosie. Pyszne. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka,  2 duże marchewki, garść zielonego groszku, 2 garści bobu, śmietana kremówka - duże opakowanie, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, olej rzepakowy, sól, pieprz Marchewki oczyścić i pokroić w talarki. Wszystkie warzywa należy chwilkę podgotować, a później przelać zimną wodą.  Podgotowany

Plate of Joy
Babeczki z jagodami 189

soli, 100 g cukru, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 160 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 jajko, 3 łyżki oleju rzepakowego, 20 g śmietanki kremówki 30 % 100 g jagód, 3 łyżki cukru do podania : bita śmietana Jagody oczyścić i włożyć do rondelka. Zasypać cukrem i gotować na małym ogniu do czasu, aż lekko zaczną się

Plate of Joy
Torcik urodzinowy 237

stopni przez 60 minut - do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.  Krem: 400 g mascarpone, 100 g cukru pudru, 35 g kakao, 260 ml śmietany kremówki 30% Mascarpone zmiksować razem z kakao i cukrem pudrem, następnie dodać śmietankę i miksować do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. owoce : jeżyny, maliny Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Połowę kremu rozsmarować

Plate of Joy
Naleśniki. Woda różana, granat i cytrusy. 153

wystrzałowy granat. Składniki: ok. 10-12 sztuk średnicy 20 cm 1 jajko, szczypta soli, łyżeczka cukru, 110 g mąki pszennej typ 550 g, 235 g mleka, 30 g śmietanki kremówki, 2 łyżki oleju rzepakowego 1 pomarańcza, 1 grejpfrut, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka wody różanej, szczypta kardamonu, pistacje, granat twaróg, śmietanka, cukier Wszystkie składniki naleśników wymieszać ze sobą w misce

Plate of Joy
Muffinki brownie z malinami 108

masła, 185 g cukru, 3/4 łyżeczki cukru, 90 g mąki pszennej, 30 g mielonych migdałów, szczypta cynamonu, 2 duże jajka, 150 g malin (u mnie mrożone) śmietana kremówka 30%, cukier puder, maliny Czekoladę rozpuścić razem z masłem, lekko ostudzić. W misce umieścić wszystkie suche składniki, całość wymieszać. Dodać jajka i roztopioną czekoladę. Zmiksować całość przy pomocy miksera, do połączenia się

Plate of Joy
Racuszki z dynią z karmelowym sosem 128

godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Sos karmelowo - pomarańczowy: 2/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 3 duże łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 1/2 -3/4 soku pomarańczowego** Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia cukru.*** Gotować dalej na małym ogniu, aż karmel nabierze bursztynowej barwy, następnie ściągnąć garnuszek

Plate of Joy
Czekoladowo - czekoladowe profiterolki. 147

dodać stopniowo śmietanę i cukier puder, całość dokładnie i energicznie mieszając, aby uzyskać gęsty gładki krem. Polewa czekoladowa 50 g gorzkiej czekolady, 2-3 łyżki masła, kilka łyżek śmietanki kremówki, 30% 1 łyżka miodu Śmietankę i miód umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. W miseczce umieścić połamaną czekoladę oraz masło, gorącą śmietankę wlać do czekolady i całość energicznie wymieszać

Plate of Joy
Kakaowe placuszki a'la tort szwarcwaldzki 160

jajko, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,  niecałe 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo: 250 g mrożonych czereśni, 2-3 łyżki cukru, 3 łyżki wody + 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, śmietanka kremówka  + cukier puder W misce umieścić wszystkie składniki na placuszki i dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki lub miksera, do połączenia się składników. Smażyć placuszki na średnim ogniu, przewracać kiedy

Plate of Joy
Eton mess z truskawkami i czerwonymi porzeczkami 130

mess gościł na naszym stole w święta. Zamiast babek i mazurków postawiliśmy na coś lżejszego i delikatniejszego  - potrzebowaliśmy świeżości i owoców! Smakowało wspaniale!  Składniki: 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2 - 3 łyżki cukru pudru,  beziki, 250 g truskawek + do dekoracji, 100 g czerwonych porzeczek + do dekoracji Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać cukier

Plate of Joy
Orzeźwiający deser z marakują 139

bazie bitej śmietany i mascarpone z owocami. Jest przyjemnie, nie za słodko i świeżo dzięki owocom. Wszystkiego najlepszego dla  Mam :)  Składniki: (3 porcje) 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone,   2-3 łyżki cukru pudru, kilka bezików + do dekoracji, kilka truskawek, czerwona porzeczka, listki mięty lub melisy do dekoracji 1/4 szklanki pulpy z marakui, łyżka soku

Plate of Joy
Grzanka z bobem 148

już bobu nie ma polecam użyć mrożonego! :) Składniki: (dla 2 osób) 200 g bobu, 2 grzanki, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka oliwy, 1 ząbek czosnku, 6-8 łyżek śmietanki kremówki 30%, natka pietruszki, świeży tymianek, sól, pieprz Bób ugotować w osolonej wodzie - wystarczy gotować 4 minuty. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu obieramy bób ze skórki. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Plate of Joy
Tort czekoladowy z cytrusami 135

Ciasto w blaszce wykładamy na kratkę, a po przestudzeniu wyciągamy z formy i dalej pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem: 250 g mascarpone, 330 ml śmietanki kremówki 30 %, 100 g białej czekolady, 3-4 łyżki posiekanych klementynek w syropie Mascarpone ze śmietanką ubić na sztywną masę, na koniec dodać rozpuszczoną i wystudzoną białą czekoladę. Dokładnie wymieszać

Plate of Joy
Tarta z ricottą i świeżymi owocami 163

dopiekamy jeszcze 10 minut. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do przestudzenia.  Składniki na tartę: 500 g miękkiej ricotty, 100 g mascarpone, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 2 duże jajka, 100 g cukru pudru, ostarta skórka z 1 cytryny Wszystkie składniki tarty umieścić w misce i dokładnie zmiskować do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane nadzienie wylać

Plate of Joy