pieczemy jeszcze ok. 70 minut. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik i studzimy blaty w piekarniku przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 250 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić razem z mascarpone na krem, na koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować całość. Dodatkowo: 2 średnie ananasy
Plate of Joygorącej wodzie, zostawić do wystygnięcia, a następnie dodać sok z cytryny, alkohol i espresso. Przygotowanie kremu Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miseczki i wlej 3 łyżki śmietany kremówki. Rozpuść w kąpieli wodnej.Odstaw do przestygnięcia np. w zimnej wodzie. Rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w ¼ szklanki gorącej wody Ubij śmietanę na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1kg sera trzykrotnie mielonego 3 łyżki mąki pszennej 530g mleka skondensowanego słodzonego 6 jajek limonka cukier wanilinowy 200g śmietany 12% 200g cukru pudru 1 łyżka kakao 200ml śmietany kremówki 30% 100g masła 250g czekolady Sposób przygotowania: Do miski włożyć ser, mąkę,mleko skondensowane, sok z limonki i cukier wanilinowy.Wszystko dokłądnie wymieszać.Dodać pianę z 3 białek-delikatnie
Wielki apetytpuszyste i bardzo smaczne, więc nie zastanawiajcie się zbyt długo. Składniki: 500 ml mleka ( u mnie sojowe Alpro) 125 g drobnego cukru laska wanilii 6 żółtek 100 ml śmietany kremówki (min. 30 %) Sposób przygotowania: Do garnka wlać mleko, dodać połowę cukru i przeciętą wzdłuż laskę wanilii (dodajmy również wyskrobany środek z wanillii, wówczas nasze lody będą naprawdę wyjątkowe)- zagotować
Wielki apetytmleka 0,5 szkl maślanki 2 łyżki kakao 1 -2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem: 250 śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 banan kilka kropel soku z cytryny Składniki suche wymieszać w jednej misce
Moje domowe kucharzenieWkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej, aby spód stwardniał. MASA SEROWA : 1 kg sera półtłustego (zmielonego trzykrotnie) 4 jajka 400 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 1 - 1,5 szklanki cukru (w zależności czy wolimy bardzo słodkie wypieki, czy raczej mniej) 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki
JedzeniomaniaDodajemy je do 3/4 masy, miksujemy na wolnych obrotach tylko do czasu połączenia składników. W rondelku rozpuszczamy 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech z 1 łyżeczką śmietanki kremówki 30%. Czekoladę delikatnie łączymy z 1/3 masy naszego ciasta. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tortownicy przekładamy ciasto orzechowe, następnie dowolnie (tworząc "esy-floresy") umieszczamy część czekoladową. Śliwki obieramy, usuwamy pestki
Słodkie okruszkikurczaka opakowanie mrożonego szpinaku kilka ziemniaków sól, pieprz szczypta estragonu i kminku 3-4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny ok 2 łyżki masła Sos: 500 ml śmietanki kremówki ok 150 g sera Gruyere ok 50 g sera Ementaler + Gouda szczypta mąki ziemniaczanej ok 50 g sera pleśniowego pęczek szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z szczyptą
Gaździnka warzywypróbowania mojej. Mniam! A'la Malakoff truskawkowy Składniki: 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kremówki, 5 łyżek cukru, aromat waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny, około 30 podłużnych biszkoptów, słoik dżemu truskawkowego, garść orzechów włoskich, garść orzechów nerkowca, garść płatków migdałów, sok z 1/2 cytryny
paapilotkaabrzoskwiniami. W czerwcu polecam Wam wersję truskawkową (od kilku lat jest na blogu ). Składniki: biszkopt (np ten ) 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki (jasne) 500 ml śmietany kremówki 3 - 4 łyżki cukru Wykonanie: Ostudzony biszkopt przekroić na pół i ułożyć w tortownicy. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić, aż będą przestudzone i delikatnie zaczną
Sto kolorów kuchniczerwonej papryce, czarnym pieprzu, soli i zielonej herbacie. Następnie podsmażyłam je na patelni. Na osobnej patelni podsmażyłam szparagi, na oliwie z oliwek- 2 minutki z każdej strony. Kurczaka zalałam kremówką, podgrzałam do zgęstnienia. Przyprawiłam solą i pieprzem. Następnie dodałam pokrojone szparagi. Makaron polałam sosem, posypałam pestkami dyni i czerwonym pieprzem. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
Aga w kuchnitego wyjdzie, czy w ogóle coś wyjdzie. Ale zaczęły za mną chodzić, dopominać się, żebym je wypróbowała, żebym zaryzykowała. Na balkonie wyrosła mi piękna mięta, a w lodówce była kremówka i arbuz. Pomysł był jednoznaczny i oczywisty. Bezy, bezy z miętą i to świeżą miętą, nie wiedziałam, czy mięta nie jest za mokra, czy za bardzo nie zmieni smaku
dom-agi.plkakao 6-8 jaj 125 g masła lub margaryny 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody Karmel: 1/2 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki wody 3 łyżki śmietanki kremówki 60 g masła - ok 1/4 kostki Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło i ucieram przez chwilę do połączenia składników. Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaję porcjami
Ciasteczkowy PotwórZapraszam :) Składniki : 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia owoce, mus truskawkowy śmietana kremówka 250 ml 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, dodać olej , mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową
Sama słodycz i szczypta chililitry zupy. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Słodką śmietankę UHT można zastąpić śmietanką o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówką). Zupę należy dobrze popieprzyć, aby nie była mdła. Zupę można zagęścić, dodając do śmietanki 2 - 3 łyżki mąki pszennej oraz chochlę gorącej zupy. Dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Źródło przepisu
Gospodyni Miejska