ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:664/892)

Batoniki Bounty??? UWIELBIAM!!!!!!!!! poWeekendowe Łakocie odc.9 245

wiecie co??? udało mi się wczoraj wyczarować deser równie pyszny a może nawet pyszniejszy :) przepis na kokosowy środek znalazłam u uzależnionych w kuchni :)100 g wiórków kokosowych60 ml śmietany kremówki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos karmelowy z maslem i sola czyli Slodki Czwartek odc.64 217

Pyszności to niebywałe! Na kanapkę, jako polewa do ciasta czy nalesników, ale i do wyjadnia łyżeczką. Powstały dzięki dwóm czynnikom. Pierwszy to zalegająca w lodówce resztka śmietany kremówki, a druga to książka jaką sobie kupiłam tydzień temu. Jest nią "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo. Czekałam i czekałam, potem trochę odstraszała cena, a później była promocja w EMPIKu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 183

Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru

Bon Appetit Małgorzaty
Krem ze szparagów z mascarpone, białkami oraz pestkami dyni 174

żółtka i oddzielnie białka)1 średnia por (cała)1 duży ziemniak1 średnia cebulaOk. 100 gmasła lub 2 łyżki oliwy z oliwie5 łyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana kremówka) sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbirpestki dyni  Szparagi umyć, obrać obieraczką i drobno pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą

Bon Appetit Małgorzaty
Mrożona kawa bananowo - czekoladowa-wow !!!! 181

Kto jest kawoszem?  Ręka do góry!!! :DSkładniki na 5 porcji: 5 kubków kawy ( z kawy rozpuszczalnej albo z sypanej) - u mnie sypanadowolna ilość cukru ( wg

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z serem i malinami 392

ciasto z malinamiSkładniki na ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru4 jajka1 op. cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowo - śmietankowa:250 g śmietany kremówki 30 %200 g białego, półtłustego sera150 g jogurtu naturalnego250 g świeżych malin + do dekoracji8 łyżek cukru3 łyżki żelatynyPonadto:tłuszcz do formybułka tarta do obsypania formymaliny do dekoracjiBlacha: 30x40

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z borówkami dla leniwych 403

najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady :-p. Jak biszkopt przestygnie to przekrawamy wzdłuż na dwie warstwy.Składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki 30 albo 36 %1 galaretka truskawkowaopakowanie borówek amerykańskichOpis na pierwszy krem różowy:Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę i dodajemy do niej galaretkę. Krem różowy wylewamy na pierwszą warstwę

Bon Appetit Małgorzaty
Szybka tarta z borówkami 188

litr borówek amerykańskich2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi)kostka stopionego masła2 łyżki cukrupuszka schłodzonego mleka skondensowanego4 żółtkasok z 1 cytryny1 cukier waniliowy200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% Spód: rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy masło i cukier, i wyrabiamy masę. Masę wykładamy na dno tortownicy (u mnie naczynie

Bon Appetit Małgorzaty
Gumisiowy jabłecznik z żelkami! 426

Składniki na krem z jabłek:1,5 kg jabłek2 szklanki wody1 szklanka cukru2 budynie + 1 szklanka wody do budyniu  Ponadto:2 paczki miękkich żelków250 ml śmietanki kremówki 30% albo 36 % Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z dodatkiem 2 szklanek wody i 1 szklanki cukru i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy budynie. Budynie rozrabiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 205

ziemniaczana zapiekankaGdy brak pomysł na obiad, najczęściej robimy zapiekanki ziemniaczane. W taki własnie sposób narodził się ten przepis :)składniki:1 kg ziemniaków70

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii 170

Prosta zapiekanka, wymyślona na potrzeby zaspokojenia głodu :)Składniki:1 opakowanie makaronu np. kokardki (czy wstążki - już nie pamiętam ;)2 opakowania szpinaku mrożonego, koniecznie w liściachpół porapół

Bon Appetit Małgorzaty
Kawowy krem sułtański 205

krem sułtański jaki można było dostać w każdej restauracji, jest to przepis dla miłośników kawowych deserów no i procentów ;) Składniki na 4-5 porcji:0,5 l śmietany kremówki 30%2 łyżeczki kakaokilka małych bezkilka biszkopcików100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej4 łyżki rodzynek100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików100 ml likieru kawowego lub czekoladowego

Bon Appetit Małgorzaty
Bajaderka z dżemem wiśniowym 220

Torcik na zimno w kolorach miłości na walentynki :)Składniki:Masa piankowa:200 ml śmietanki kremówki 30 %2 opakowania wiśniowej galaretki z cukrem2 łyżki cukruMasa kakaowa:300 g herbatników100 g masła2 łyżki kakao5 łyżek cukru1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu wiśniowego100 ml rumu albo amarettoPianka:Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić.  Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Mazurek na andrucie (dla leniwych) 188

Dodaj napisJest to propozycja dla leniwych takich jak ja :-P w smaku jak tradycyjny, wielkanocny mazurek a jednak prosty w wykonaniu, ponieważ zrobiony jest na waflach

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 216

mąki2 liście laurowe1 litr bulionu (mój polski dodatek to bulion ugotowany na boczku)świeży tymianekoliwa z oliweksól, pieprz1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka (jako polski dodatek)100 ml śmietanki kremówki (jako polski dodatek, chciałam dodać serwatkę, ale nie udało mi się jej zrobić)5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiemugotowane na twardo jajka (ilość wg uznania)chlebek w którym

Bon Appetit Małgorzaty