mecz, popijam parującą czekoladę i jest dobrze! :) Składniki: na 1 lub 2 małe porcje 100 g ciemnej czekolady o min 70 % zawartości kakao 100 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki łyżka dobrego, gorzkiego kakao laska wanilii lub cukier waniliowy W rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietanę z mlekiem. Jak się ociepli dodajemy czekoladę, kakao i cukier waniliowy lub ziarna
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przyznam szczerze: robiłam ją pierwszy raz. I wyszła! Jedyna rzecz do poprawy: sprawienie, zeby nie wszystkie ziarna wanilii opadły na dno ;) Składniki (na 4-6 porcji): 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 3,2% 80 g cukru 3 łyżeczki żelatyny w proszki 1 laska wanilii 2 łyżki likieru kokosowego Dodatki: wedle gustu Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szklanki jogurtu naturalnego gęstego wymieszana z 1/2 szklanki wody 120 g masła 150 g cukru białego 200 g cukru muscovado jasnego 2 jajka 200 lub 400 ml śmietany kremówki * W naczyniu dokładnie wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Powoli dodawać cukier, na przemian biały i muscovado. Dodać po kolei jajka cały czas ucierając
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szklanki mąki pszennej 200g miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy wszystkie sypkie produkty: mąkę z sodą, cynamonem, kakao i przyprawą do piernika. Maso ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodajemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!łatwiznę i zrobić z tłustego twarogu. Składniki: 800 g tłustego twarogu (zmielonego trzykrotnie - ja to robię blenderem :D) kostka masła 200 g miodu 3 żółtka laska wanilii 250 ml kremówki skórka starta z 1 cytryny skórka pomarańczowa kruszone orzechy, migdały, pokrojone w kostkę morele, rodzynki - wedle uznania, około szklanki W rondelku podgrzewamy i ucieramy żółtka z miodem i śmietaną mieszając
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wybornie! Nie wierzę, że jest osoba, która byłaby w stanie zepsuć ten deser ;) Spróbujcie koniecznie :) Składniki (dla 2 osób): 2 duże bezy lub 4-5 małych 200 ml śmietany kremówki garść owoców: u mnie jagody i poziomki Śmietanę ubijamy. Polecam bez dodawania dodatkowego cukru - bezy same w sobie są na tyle słodkie, że dodanie jeszcze cukru do śmietany sprawi
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie 5 jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml śmietany kremówki - 30 lub 36% 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 g owoców: u mnie jagody Kruche ciasto: Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: Tarta: 120 g masła 250 g mąki 2 czubate łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 2 szklanki musu z dyni 150 g cukru 200 ml śmietany kremówki 3 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu Beza: 3 białka 150 gram drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 łyżka octu winnego lib jabłkowego 1 czubata łyżka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciastek maślanych 80 g masła Masa serowa: 1 kg sera sernikowego lub półtłustego potrójnie mielonego 120 g (ok. 1/2 szklanki) cukru 3 duże jajka 200 ml śmietany kremówki 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (ja dałam troooochę więcej ;)) 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: ok. 200 ml jagód Ciastka maślane bardzo drobno kruszymy. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!idealny na taką pluchę i szarość, jaka panuje za oknem. Przepis pochodzi ze strony Kukbuka , zmieniłam jedynie szczegóły. Składniki: 700 g ziemniaków 2 główki czosnku 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki masła 2 szalotki 1 litr bulionu wołowego 4 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek Czosnek (cały, w łupinie, kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pokrojone w drobną kostkę 100 g sera - np. gruyere, grana padano lub sera z pleśnią np. Lazur starte na tarce lub pokrojone w drobną kostkę 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa bazylia Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie zrumieniona - zalewamy ją bulionem warzywnym
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!byłoby, to możliwe. Torcik dedykuję Ewie, która obchodzi 2 urodziny swojej blogowej przygody. Składniki: Masa lodowa: 400 g mleka skondensowanego słodzonego w puszce 1 szklanka mleka 1 3/4 szklanki kremówki 3 połówki brzoskwiń w lekkim syropie Posypka kakaowa: 1 szklanka niesłodzonego (dobrego) kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu 5 kostek gorzkiej czekolady (tartej na drobnych oczkach) Inne
Słodkie okruszkijabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie
Smaczne Zdroweokoło 40 minut. Kolejny raz robiąc ciasto, aby zakłócić smak kaszy, dodałabym powideł lub dżemu. Po wystygnięciu ciasta, przygotowuję polewę, w książce podany jest przepis na polewę na bazie kremówki i masła, ja ograniczyłam się do czekolady. Czekoladę rozpuszczam w rondelku na parze, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Polewam ciasto, posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i zostawiam do wystygnięcia
Pause Gotowanie!trawy cytrynowej drobno posiekanej 1 łyżka masła 2 duże szalotki, obrane i drobniutko posiekane 200ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500ml bulionu drobiowego lub rybnego 200ml śmietany kremówki sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowanie sosu: W szerokim rondlu podgrzej masło. Dodaj szalotki i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut, aż szalotki zmiękną ale się nie zarumienią. Wlej
Moja Delicja