ogórki - 26028 przepisów (strona:690/1736)

Szwajcarska sałatka ziemniaczana 314

pietruszki 2 łyżki prażonej cebulki Przygotowanie   Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie. Obrałem cebule i pokroiłem w krążki. Kiełbasę i ser pokroiłem w słupki, a ogórki w cienkie plasterki. W rondelku podgrzałem bulion warzywny . Ugotowane ziemniaki po odcedzeniu zalałem zimną wodą i obrałem(...)łupinek. Pokroiłem w plasterki i polałem gorącym bulionem. Odstawiłem do przestygnięcia, a potem odsączyłem. Ocet przyprawiłem solą, pieprzem i cukrem, utarłem z olejem. Do ziemniaków dodałem kiełbasę, cebule, ogórki i ser, delikatnie wymieszałem. Polałem sosem, odstawiłem na 20 minut. Posypałem natką i prażoną cebulką

R'n'G Kitchen
Chłodnik z botwinki 173

Prosty i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki ,danie kuchni kresowej ,idealnie sprawdza się w upalne dni. Składniki 1 l kefiru 250 ml śmietany 18% 2 duże ogórki gruntowe 2 jajka sok z 1/2 cytryny pęczek koperku pęczek botwiny sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Botwinę płuczemy i siekamy (bez buraczków). Wrzucamy do wrzątku ,dodajemy sok z cytryny i gotujemy do jej miękkości. Ostudzamy. Kefir mieszamy ze śmietaną ,dodajemy pieprz ,sól i posiekany koperek. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kefiru razem z ostudzoną botwinką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Chłodnik z marynowanych buraczków. 107

Potrzebujemy: 1/2 litrowego słoika buraczków marynowanych, około 200 g 2 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewki 400 g jogurtu naturalnego sól, pieprz gotowane jaja wedle uznania Buraczki bez marynaty, obrane ogórki i rzodkiewki miksujemy blenderem na gładko.  Następnie dodajemy jogurt naturalny i całość razem mieszamy.  Doprawiamy solą i pieprzem.  Podajemy z jajkami gotowanymi na twardo, obficie posypujemy

MamaOskarka
Pasta jajeczna. 557

majonez WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, następnie obrane zmiksować na gładką masę, paprykę, ogórek, por, szczypiorek, szynkę, pieczarki  drobno pokroić, do masy dodać pokrojone warzywa oraz majonez, dokładnie wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem i do lodówki.  Pamiętajcie, aby odsączyć ogórki i pieczarki inaczej pasta będzie zbyt luźna

Kuchnia Beaty
Surówka z ogórków małosolnych i kalafiora 218

Smaczna, szybka surówka do obiadu. Składniki: 4 ogórki małosolne, 4 łyżki utartego surowego kalafiora, 2 łyżki oleju, zielenina. Wykonanie: Ogórki opłukać, pokroić w kostkę, dodać starty kalafior, polać olejem i posypać zielenina. Surówkę możemy także podać z majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym

Tradycyjna Kuchnia
Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem ogórkowym i puree ziemniaczano-chrzanowym 109

moja propozycja na weekendowy obiad. Kawałek soczystego mięsa, świeże warzywa i pyszne, niebanalne puree. Nic dodać, nic ująć. Tylko wcinać :) Składniki: 250 gram polędwiczki wieprzowej sól, pieprz 2 ogórki konserwowe 1/2 lampki białego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/2 kg młodych ziemniaków 1-2 łyżki tartego chrzanu koperek 6-7 młodych marchewek 150 gram zielonej(...)praskę, mieszamy aż do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. Szalotkę i czosnek kroimy bardzo drobno. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażmy szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy posiekane bardzo drobno ogórki. Dusimy 2 minuty, wlewamy wino i gotujemy minutę. Następnie dodajemy bulion, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy sos aż odparuje i zostanie jedynie 1/3. Sos musi być odpowiednio gęsty

Mango Papaja
Mizeria z ogórków na zimę z odrobiną selera. 83

Składniki : 2 kg ogórków 1 kg cebuli 15-20 dkg selera Zalewa : około 7 szklanek wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 7-8 łyżek cukru 4-5  listków laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy(...)ziarenek czarnego pieprzu 2 łyżki kurkumy Sposób wykonania :   O górki bez obierania pokrój w cienkie talarki. Cebulę obierz, opłucz, posiekaj w cienkie paski, wymieszaj razem z ogórkami, posól i odstaw na 2-3 godziny. Składniki na zalewę razem zagotuj. Warzywa odcedź, zalej gorącą zalewą , gotuj przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wsyp pokrojony w cienkie paski ( możesz

Przepisy i porady kulinarne
Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem 162

Pyszny chłodniczek w sam raz na upalne dni ze świeżych warzyw-rzodkiewki i ogórka. Do tego dużo koperku i kwiaty ogórecznika. składniki: 1 średni długi ogórek 300 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego koperku 0,5 l kefiru sól czosnkowa Kociołek Smaków do smaku kwiaty ogórecznika do dekoracji Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Soku, który(...)puści ogórek nie odlewać.  Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub ewentualnie pokroić w drobną kosteczkę. Dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać i dodać kefir, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić solą czosnkową. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki aby smaki się przegryzły. Chłodnik podawać przybrany kwiatkami ogórecznika. Polecam też: Chłodnik z botwiną Chłodnik ogórkowy z nasturcją

Monia miesza i gotuje
Chłodnik z botwiny 159

Składniki: - 2 pęczki botwiny - 1 pęczek dymki - 1 pęczek rzodkiewek - 3 ogórki - 1 litr maślanki - 1 pęczek kopru -  jajka ugotowane na twardo - ocet winny - sól, pieprz Sposób wykonania: Buraczki z botwiny obieramy i kroimy w kostkę a łodygi na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy(...)przykrycia wodą. Solimy i gotujemy botwinę do miękkości. Gdy będzie już gotowa dodajemy do niej około 3 łyżek octu winnego. Całość studzimy. Dolewamy maślankę i dodajemy poszatkowaną dymkę, koper, ogórki (obrane) pokrojone w kostkę i rzodkiewkę pokrojoną na małe kawałki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość schładzamy w lodówce. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym

Qchnia po prostu
Chłodnik z botwinki 209

młodej botwinki lub 1 duży burak  500ml bulionu warzywnego lub wody 250-300 ml kefiru 1,5% 1 łyżka domu z cytryny  1 łyżeczka octu winnego 2 ogórki zielone gruntowe  6 rzodkiewek  Pęczek koperku  Pęczek szczypiorku z dymką 1 ząbek czosnku wg uznania  Sól  Pieprz  PRZYGOTOWANIE:  Buraki i botwinkę myjemy(...)gotującego się bulionu lub wody dodajemy botwinę z burakami, gotujemy 5-10 min i dodajemy ocet i sok z cytryny, gotujemy następne 5 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.  Ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek siekamy w drobną kostkę.  Do wywaru dodajemy kefir, warzywa, czosnek według uznania, sól i pieprz.  Odstawiamy na noc do lodówki.  Najlepiej smakuje

Zainspiruj się kuchnią
Melonowe letnie orzeźwienie 113

zielonego melona (jeśli chcemy aby zupa chłodziła się krócej włóżmy melona do lodówki na noc) 1 szklanka mleka kokosowego 2-3 małe zielone ogórki 2 limonki 10 g świeżej mięty (50 listków) szczypta soli Przygotowanie (20 minut): - mięte miksujemy dokładnie z mlekiem kokosowym - melona kroimy na pół(...)usuwamy cześć z pestkami, następnie wybieramy miąższ i miksujemy z mlekiem kokosowym - do zupy dodajemy sok wyciśnięty z 1 i 1/2 limonki oraz sól - ogórki kroimy w kosteczkę i dodajemy do chłodnika, miksując wszystko po raz ostatni  - zupę wkładamy do lodówki do schłodzenia ( co najmniej 30 minut) - na koniec ozdabiamy plasterkami

Pora na pora i pomidora
Tabbouleh sałatka arabska 333

sałatki dodajemy surową kaszkę kuskus, ponieważ wyciągnie ona cały sok z innych składników. Zobaczycie jak pięknie napęcznieje. Sałatka bardzo orzeźwiająca i lekka. Składniki: 800 g pomidorów 800 g ogórków 1,5 szklanki oleju 1 duża cebula 1 garść posiekanej(...)natki pietruszki 1 garść posiekanego estragonu 10 listków mięty 300 g kaszy kuskus sok z 2 cytryn sól pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. wszystko razem wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki, olej, estragon,posiekaną miętę i wyciśnięty sok z cytryn. Wszystko wymieszać. Na koniec

O kuchni z uczuciem
Chłodnik z botwinki 186

weekendami w Kazimierzu Dolnym i knajpką "U Fryzjera" - chłodnik w tym miejscu to zawsze obowiązkowy punkt programu:) Mój chłodnik jest gęsty, kremowy, z dużą ilością koperku, rzodkiewki i ogórka. Idealną konsystencje zapewnia mu zsiadłe mleko, choć zdarzało mi się robić go na jogurcie, czy kefirze. Zbliżają się naprawdę gorące dni, więc jeśli ktoś jeszcze nie robił w tym roku chłodnika(...)już za kilka dni nadarzy się ku temu okazja :)     Składniki: 0,5 litra zsiadłego mleka pęczek botwinki z młodymi buraczkami łyżeczka soku z cytryny 1 ogórek pęczek rzodkiewek 0,5 szklanki posiekanego szczypiorku 0,5 szklanki posiekanego koperku sól, pieprz, cukier   Przygotowanie: Umytą i osuszoną botwinkę pozbawić nadmiaru liści, pokroić na 3 cm kawałki, buraczki obrać

Kulinarne Inspiracje
Grillowana jagnięcina oraz miętowe tzatziki z dodatkiem fety 167

jałowca listki świeżej mięty listki świeżej szałwi kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki oliwy z oliwek tzatziki 400 ml jogurtu greckiego 50 g fety dwa ogórki gruntowe świeża mięta świeży tymianek pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jagnięcinę należy zamarynować 1-2 doby przed podaniem. Ząbek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Rozgnieść ziarna jałowca. Miętę(...)grill elektryczny lub patelnię i smażyć z każdej strony po 3-5 min w zależności od grubości mięsa i preferowanego stopnia wysmażenia. Odłożyć mięso na kilka minut aby odpoczęło. Ogórki gruntowe obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Odcisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zioła posiekać. Dodać jogurt naturalny i pokruszoną fetę. Całość wymieszać i doprawić pieprzem

DefinicjaSmaku
Sałatka żydowska 533

kiszonych 1 mała cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować z mundurkach Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki, jajka, cebulę,ogórki pokroić w kostkę, dodać szczypiorek,majonez,musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. sałatka żydowska

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania