Pasta jajeczna z tuńczykiem... Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera. Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli. W towarzystwie dostojnego tuńczyka. Doprawione majonezem i musztardą. Pyszna pasta kanapkowa. Polecam! Składniki: 4 jaja; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 100 g żółtego sera (u mnie gouda); 1 duży, kiszony ogórek; 1 mała cebula(...)wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki pasty wymieszać ze sobą. Dodać majonez i musztardę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Dobrze wymieszać
Gospodyni Miejskasarepskiej 5 grzybków marynowanych w naturalnej zalewie 10 mini ogórków konserwowych Sól Pieprz W misce dokładnie mieszamy ze sobą majonez, śmietanę, chrzan, musztardę. Koperek, marynowane grzybki i mini ogórki konserwowe siekamy bardzo drobno. Dodajemy do masy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Taki sos idealnie sprawdzi się do jajek jak i różnego rodzaju mięs np. grillowanych
VioletoweKucharzeniemałej cebuli 1 - 2 łyżki majonezu odrobina soli, pieprz Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo. Tuńczyka i groszek bardzo dokładnie odsączamy. Cebulę jak również jajko siekamy bardzo, bardzo drobno. Ogórka też kroimy w drobniutką kosteczkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Solimy jeśli sól lubimy ;) Jako, że większość składników zawiera sól jest to właściwie zbędne. Na koniec pieprzymy i dodajemy majonez. Ponownie(...)delikatnie mieszamy i gotowe. Pasta jest prosta i szybka w przygotowaniu , a przede wszystkim pyszna . W zależności od upodobań można ją przygotować w bardziej łagodnej formie (dwa jajka, mniej ogórka, cebuli i pieprzu). Ja lubię opcję wyrazistą, więc dodaję jedno jajko i nie żałuję pozostałych składników (oprócz soli) Doskonale komponuje się z ciemnym pieczywem
Kuchnia po mojemuwzględu na właściwości warto regularnie spożywać - szczególnie w okresie zimowym kiedy trudno o świeże warzywa. Składniki (na niewielką miskę): 20 dag kapusty kiszonej z marchwią 1/2 marchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka(...)kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy cienko w kostkę, a paprykę w cieniutkie pióra. Oliwę mieszamy z utartymi w moździerzu ziołami i octem. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut i gotowe. Im więcej cebuli i pieprzu dodamy
Kuchnia po mojemuPotrzebujemy: Optycznie, mniej więcej taką samą ilość dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, weselnej, głogowskiej, żywieckiej lub innej, którą lubimy) i ogórków kiszonych kilka łyżek majonezu dekoracyjnego Kiełbasę i ogórki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem. Gotowe
Praktyczna plłososia (najlepiej pacyficzny) 2 ogórki konserwowe 1/2 papryki konserwowej grzybki marynowane drobno posiekany szczypiorek 1 łyżeczka tartego chrzanu 1-2 łyżki majonezu grubo mielony pieprz WYKONANIE: łososia, ogórki, grzybki, paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy chrzan, majonez, pieprz-mieszamy, wkładamy do porcelanowych łyżek, dekorujemy i przekąska gotowa
Kuchnia Beatykolei jak już są miękkie,ale nie rozgotowane - najpierw ziemniaki a następnie marchew, pietruszkę i seler. Składniki: 3 pietruszki 4 marchewki 1 seler 4 ziemniaki 3 - 4 jajka ogórki kiszone (według uznania u mnie(...)puszka groszku majonez musztarda sól pieprz Wykonanie: Warzywa ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, groszek odcedzić od wody. Warzywa, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę. Do warzyw dodać groszek i wszystko wymieszać. Do warzyw dodać majonez, 2 - 3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz a następnie wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby
Mama Gotujedzień głodowałam by zjeść potrójną porcje :D Sałatowy mix z zielonymi winogronami i serem z pleśnią SKŁADNIKI: gotowy mix sałat ser z pleśnią zielone winogrona 2 korniszone mini ogórki z chilli kilkanaście czarnych oliwek korniszona papryczka chilli mała cebula pomidor sól, pieprz(...)słonecznik oliwa z oliwek smakowa, krem balsamiczny jako dodatek : pieczywo chrupkie Wszystkie świeże składniki dokładnie opłukać. Mix sałat umieścić w dużej misce, po kolei dodać pozostałe składniki. Pomidory, cebulę, ogórki i papryczkę pokroić, natomiast oliwki i winogrona pozostawić w całości. Uprażyć słonecznik, również dodać do miski. Wszystko razem wymieszać i doprawić wg uznania i smaku. Już na talerzu
MarciochaKucharzyDziś po prostu Zrazy wołowe w sosie własnym z kaszą SKŁADNIKI: 4 kotlety wołowe musztarda ogórki pikantne korniszone cebula ząbek czosnku zasmażka (mąka+ masło) 2 torebki kaszy sól, pieprz, olej Nie jest to takie trudne jakby się wydawało(...)Umyte i osuszone kotlety należy porządnie utłuc, by były grubości ok 0,5 cm. Posmarować musztardą z jednej strony i na nią nałożyć farsz z pokrojonych w kostkę ogórków i cebuli. Oprószyć jeszcze solą i pieprzem. Zawinąć jak krokiety. Zrazy można przebić wykałaczką lub związać nitką by się nie rozleciały. Na początek obsmażyć zrazy z każdej strony
MarciochaKucharzyIdealne danie na upalne dni Letni chłodnik z botwinki SKŁADNIKI: pęczek botwinki z buraczkami 2 ogórki gruntowe posiekany świezy koperek szczypiorek 2 jajka ugotowane na twardo 2-3 zabki czosnku 500 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, lubczyk Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka(...)zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jogurtem, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, doprawić do smaku. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami lub ćwiartkami jajka na twardo. Smacznego
MarciochaKucharzytakie jesienne dni jak dziś trzeba dobrze zjeść :) Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków kawałek szynki lub boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku ogórki chilli sól, pieprz, majeranek(...)olej 2 jajka, tarty żółty ser, szczypiorek sos jogurtowy Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Doprawić, dodać czosnek i pokrojone ogórki. Pozostawić na patelni by smaki się przeżarły. Ziemniaki podgotować w mundurkach. Nie obierać. Wydrążyć środek pozostawiając ok 1 cm ścianki. Nałożyć farsz mięsny. Do dwóch ziemniaków wbić jajko
MarciochaKucharzyskładniki * 1 duży słoik marynowanych pieczarek * 1 puszka groszku konserwowego * 1/2 słoika selera konserwowego * 1-2 cebulki szalotki * 4-5 ogórków konserwowych * majonez Sposób(...)wykonania Pieczarki odcedzić z zalewy, pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Groszek i selera odcedzić z zalewy i dodać do pieczarek. Cebulkę szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę, ogórki konserwowe pokroić w grubszą kostkę i dodać do miski. Dodać 5-6 łyżek majonezu, wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia
Mix smakudodaję. Rolada serowa podana na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: 400 g sera żółtego w kawałku (hermetycznie pakowany) 100 g serka topionego z słonecznikiem 2 ogórki konserwowe(...)jajko ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka majonezu kawałek czerwonej papryki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz: serek topiony przełożyć do miseczki dodać majonez i rozetrzeć. Ogórki, jajko i paprykę pokroić w drobną kostkę i razem z szczypiorkiem dodać do serka.Wymieszać i doprawić do smaku. Ser w foli włożyć do wody i na średnim
Ala piecze i gotujekiszonych 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. 2. Ziemniaki obieramy. Ziemniaki, jajka i ogórki kroimy w kostkę. 3. Składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, musztardę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnimasłem, ziołami i koperkiem, do tego dołożyłam plastry wędzonego łososia, ogórka kwaszonego, cebulę czerwoną i sos śmietankowo - majonezowy. Nawet nieźle wyszło. Można ją potraktować jako obiad, bo jest bardzo sycąca. Składniki: 5-7 ziemniaków 180 g wędzonego łososia ( 1 opakowanie) 4-5 ogórków kwaszonych 1 czerwona cebula łyżka ziół prowansalskich(...)cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić wodę, dodać masło, zioła, koperek. Stłuc tłuczkiem. Odczekać ok. 15 do przestygnięcie, następnie dodać plastry łososia, ogórka pokrojonego w krążki oraz cebulę w talarki. Doprawić do smaku.Wymieszać składniki na sos, polać przygotowaną sałatkę.Smacznego
pieprzny smaczek