Dijon 1 łyżeczka miodu naturalnego zioła do drobiu Sałatka jarzynowa 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 średniego selera naciowego 3 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1/4 pora (biała część) 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowanego 1 łyżeczka musztardy stołowej lub delikatesowej Sposób przygotowania: Skrzydło z indyka dokładnie umyć(...)godzinę w 180 stopniach. Warzywa na sałatkę dokładnie wyszorować i umyć. Gotować do miękkości. Następnie wszystkie ugotowane warzywa i jajka ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pora również kroimy w drobną kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na dobę, aby "się przegryzła". Smacznego
Truskawkowa Fiestasmakuje pod każdą postacią. Nie ma natomiast ziemniaków, bo za nimi nie przepadam. Składniki: 3 marchewki połowa selera korzeniowego pietruszka korzeniowa pół puszki kukurydzy (lub groszku zielonego) 3 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane na twardo mała czerwona cebula (może być też kawałek pora) 3 młode liście jarmużu (u mnie fioletowy(...)zielony) 2 łyżki majonezu łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej sól, pieprz liście cykorii belgijskiej kiełki do dekoracji Liście jarmużu zanurzyć na ok. pół minuty we wrzątku. Odłożyć do ostygnięcia. Ogórki pokroić w kostkę i odłożyć na durszlaku, by odciekł z nich sok. Odsączyć również kukurydzę. Warzywa i jajka pokroić w kostkę. Jej wielkość jest kwestią gustu. Połączyć wszystkie składniki
Weekendy w domu i ogrodzieZapraszam :) Składniki : Około 7 ziemniaków 1 słoik Mieszanki warzyw ORZECH 1 słoiczek majonezu kawałek pora 7 średnich ogórków kiszonych 7 jajek 1 puszka kukurydzy 3 marchewki(...)łyżeczki płaskie musztardy 3 łyżki szczypiorku suszonego 1 słoiczek selera sól , pieprz do smaku. Wykonanie : Ziemniaki i marchew umyć i ugotować, nie rozgotować. Jajka ugotować na twardo. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Jajka pokroić w kostkę . Por drobno pokroić. Seler odcedzić z zalewy i drobno pokroić . Zimne ziemniaki i marchew obrać
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki: 500 g świeżych małych pieczarek 50 g masła 150 g twardego sera żółtego 150 g twardych ogórków kiszonych 100 g białej części pora 220 g kukurydzy z puszki 4 jaja 1 pęczek zielonej cebulki 1 słoiczek majonezu sól, pieprz wykonanie: Pieczarki myjemy, odsączamy, odcinamy trzonki, kroimy na połówki, natomiast kapelusze na 4 części, oprószamy solą i pieprzem(...)smażymy na złoty kolor, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy na plasterki a następnie na ćwiartki. Ser żółty oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Zieloną cebulkę drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy razem. Dodajemy majonez doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniasałatka w sam raz na świateczny stół. Albo na lekki, postny obiad. Wesołych i smacznych Świat! :) Składniki na 10-12 porcji: 5 sporych zmieniaków 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych 300 g śledzi marynowanych z cebulą (używam samych śledzi, zalewę z cebulą zostawiam, wolę użyć surowej cebuli) 1 cebula(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu świeży koperek sól, pieprz, papryka ostra świeży szczypiorek Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, śledzie również kroimy w dosyć grubą kostkę. Cebulę obieramy i też kroimy w kostkę, ale dosyć drobno. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy i również
Zawsze głodna!obiad na wynos. Dziś przedstawiam ryżową sałatkę curry. Jest smaczna i sycąca, prosta w przygotowaniu, niedroga - same superlatywy! 2 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 6 dużych ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 6 gałązek natki pietruszki majonez przyprawa curry, u mnie od Skworcu olej(...)sól, pieprz 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Filety kroimy w drobną kostkę, obsypujemy bardzo obficie przyprawą curry. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. 3. Ogórki kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 4. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy
Szefowa kuchniukrywać, że są także o wiele tańsze w przygotowaniu. Choć zrazy wołowe uwielbiam, to i drobiowym nie można niczego odmówić. Dobrze natarte musztardą z akcentem z ogórka, kiełbasy, papryki, cebuli i suszonych pomidorów - rozpływają się w ustach! W tym roku, obok zrazów wołowych, zagoszczą na naszym świątecznym stole. Jeśli przygotowuję zrazy z obydwóch rodzajów mięsa, gotuję je w jednym garnku(...)wyciągam szybciej, bo nie potrzebują tyle czasu co wołowina. Zobacz również przepis na -----> ZRAZY WOŁOWE , KURCZAKA Zrazy drobiowe - przepis: Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 1 średniej wielkości ogórek kiszony 4 paski czerwonej papryki suszone pomidory kawałek kiełbasy 2 małe cebule sól, pieprz przyprawa typu vegeta lub kostka rosołowa musztarda np. miodowa wykałaczki mąka do oprószenia olej do smażenia
Moje Qulinariatortilla (lub 2 jeśli robimy małe babeczki) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1 słoik Mieszanki marchew, groszek, kukurydza (460g) Orzech 1-2 ogórki konserwowe z chilli Orzech 1 ugotowany ziemniak (użyłam ziemniaka z obiadu) 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 pomidorki koktajlowe szczypiorek sól, pieprz do smaku(...)mają się zrobić sztywne, ale trzeb uważać, gdyż jeśli będą się piekły za długo to mogę się później kruszyć). 2. Przygotować sałatkę: mieszankę warzywną odsączyć z zalewy na sitku. Ogórki i ziemniaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać majonez i musztardę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. 3. Sałatkę wyłożyć do miseczek. Ozdobić posiekanym
Kto ugości moich gości?zapraszamy na pyszną sałatkę :) Jarzynowa polanka z pieczarkami SKŁADNIKI: (na 2-3 polanki) 2 marchewki 1/2 pietruszki 1 duży ziemniak 2 jajka 1 - 2 ogórki konserwowe 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 - 4 łyżki groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz(...)natka pietruszki pieczarki marynowane – małe PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę – gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę i groszek – mieszamy. Następnie dodajemy majonez, chrzan, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. W obręczach lub tortownicy układamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinadzieniem ogórkowym. Roladki to ciekawa alternatywa dla powszechnego i bardzo lubionego kotleta schabowego. Spróbujcie koniecznie i napiszcie czy smakowało! Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym Składniki: 1/2 kg schabu, 4 ogórki korniszony, 2 papryki konserwowe, sól, pieprz, papryka ostra, olej, woda, kostka bulionowa, łyżka mąki pszennej, łyżka śmietany 18%, musztarda stołowa. Wykonanie: Schab dokładnie umyć i osuszyć za pomocą papierowych(...)rozbić. Kotlety delikatnie posypujemy z obu stron solą, pieprzem i papryką ostrą. Jedną ze stron kotleta smarujemy cienką warstwą musztardy stołowej. Na musztardę kładziemy pokrojone w cienkie plasterki ogórki oraz paprykę i zawijamy roladki. Roladki podsmażamy z obu stron i przekładamy do garnka z gorącym wywarem z kostki bulionowej (wywaru powinno być tyle, aby przykrył roladki). Gotujemy około
paapilotkaasurówki zwyczajnie nic się nie klei. Polecam, bo jest przepyszna. Składniki: 1 czerwona słodka papryka 1/2 średniego selera 1 średnia pietruszka 1 marchewka 3 średnie kiszone ogórki 2 soczyste jabłka 10 centymetrów jasnego pora kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę sól i pieprz do smaku(...)łyżeczki cukru 3-4 łyżki oleju sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Warzywa korzeniowe i jabłka obrać i zterzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starte odciśnięte z soku ogórki i pokrojoną w paseczki paprykę oraz poara. Wszystko połączyć, doprawić solą, pieprzem, olejem, cukrem i sokiem z cytryny. Na końcu dodać bazylię, wszystko jeszcze raz wymieszać
Gosia gotujerobię ją często i na stałe zagościła w menu imprezowym. POLECAM:-) Składniki: 1 kg filetów z ryby (np. Dorsz, Morszczuk itp.) 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 2 duże cebule Składniki ciasto naleśnikowe: 1 szkl. mąki 1/2 szkl. wody 1 łyżka wegety lub soli 1 jajko Składniki sos: 1 szkl. wody 1/2 szkl oleju (ja daję(...)Wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie połączyć ze sobą. Rybę posolić, następnie obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Pokroić usmażoną rybę na mniejsze kawałki (ok. 5 cm) Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę, Wszystko razem wymieszać. W szklanym naczyniu układać warstwami: rybę, marynaty z cebulą, i znów rybę itd, aż do wykończenia składników. Sos: wszystkie składniki
IMPRESJA SMAKUskładniki: 100 g zielonej soczewicy 3 jaja 1 puszka groszku konserwowego 200 g ogórków konserwowych 400 g marchewki 400 g ziemniaków 200 g selera 100 g pietruszki 100 g pora 1 pęczek szczypiorku 1 słoik majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz wykonanie: Soczewicę płuczemy, zalewamy zimnej wody i odstawiamy na 2 godz. do namoczenia, po czym wsypujemy szczyptę soli(...)pietruszkę szorujemy, wkładamy do garnka zalewamy wrzątkiem dodajemy 1/2 łyżki soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy w półplasterki. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy na drobno. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia dodajemy musztardę, majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Domowy Smak JedzeniaNiespotykany często duet: ogórek i pieczarka doskonale się komponują smakowo i kolorystycznie, przy pomocy serka i jajek w efektowne dietetyczne danie, dla dbających o linię, przekąska, godna polecenia... Składniki: 1 ogórek gruntowy 10 pieczarek 2 jajka 1/2 cytryny 1/2 opakowania serka homogenizowanego sól świeżo zmielony pieprz do smaku garść kiełków rzodkiewki pęczek szczypiorku Wykonanie: Jajka gotujemy(...)twardo studzimy obieramy ze skorupek. Pieczarki czyścimy, obgotowujemy w osolonej wodzie z łyżką cytryny.Z przestudzonych pieczarek odcinamy trzonki. Ogórek myjemy kroimy w grubsze plastry układamy na półmisku. Obrane jajka, trzony pieczarek oraz szczypiorek kroimy w drobniutką kosteczkę. Mieszamy w misce wszystkie pokrojone składniki ze serkiem oraz kiełkami, przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Nadziewamy kapelusze
kgwjanczewoogórków konserwowych 1 mały groszek konserwowy 1 mała cebula biała 1 słoiczek majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka świeżo startego chrzanu sól, pieprz 5 jajek wykonanie: Pieczarki, ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy groszek, majonez, starty chrzan oraz musztardę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ostawiamy w chłodne miejsce, aby składniki się „przeżarły
Domowy Smak Jedzenia