ogórki - 26028 przepisów (strona:702/1736)

Zrazy drobiowe 278

ukrywać, że są także o wiele tańsze w przygotowaniu. Choć zrazy wołowe uwielbiam, to i drobiowym nie można niczego odmówić. Dobrze natarte musztardą z akcentem z ogórka, kiełbasy, papryki, cebuli i suszonych pomidorów - rozpływają się w ustach! W tym roku, obok zrazów wołowych, zagoszczą na naszym świątecznym stole. Jeśli przygotowuję zrazy z obydwóch rodzajów mięsa, gotuję je w jednym garnku(...)wyciągam szybciej, bo nie potrzebują tyle czasu co wołowina. Zobacz również przepis na -----> ZRAZY WOŁOWE , KURCZAKA Zrazy drobiowe - przepis: Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 1 średniej wielkości ogórek kiszony 4 paski czerwonej papryki suszone pomidory kawałek kiełbasy 2 małe cebule sól, pieprz przyprawa typu vegeta lub kostka rosołowa musztarda np. miodowa wykałaczki mąka do oprószenia olej do smażenia

Moje Qulinaria
Sałatka jarzynowa w miseczkach z tortilli 169

tortilla (lub 2 jeśli robimy małe babeczki) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1 słoik Mieszanki marchew, groszek, kukurydza (460g) Orzech 1-2 ogórki konserwowe z chilli Orzech 1 ugotowany ziemniak (użyłam ziemniaka z obiadu) 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 pomidorki koktajlowe szczypiorek  sól, pieprz do smaku(...)mają się zrobić sztywne, ale trzeb uważać, gdyż jeśli będą się piekły za długo to mogę się później kruszyć). 2. Przygotować sałatkę: mieszankę warzywną odsączyć z zalewy na sitku. Ogórki i ziemniaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać majonez i musztardę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. 3. Sałatkę wyłożyć do miseczek. Ozdobić posiekanym

Kto ugości moich gości?
Wielkanocna sałatka - Jarzynowa polanka z pieczarkami 214

zapraszamy na pyszną sałatkę :)  Jarzynowa polanka z pieczarkami  SKŁADNIKI:  (na 2-3 polanki)  2 marchewki 1/2 pietruszki 1 duży ziemniak 2 jajka 1 - 2 ogórki konserwowe 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 - 4 łyżki groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz(...)natka pietruszki pieczarki marynowane – małe  PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę – gotujemy  w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę i groszek – mieszamy. Następnie dodajemy majonez, chrzan, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. W obręczach lub tortownicy układamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym 307

nadzieniem ogórkowym. Roladki to ciekawa alternatywa dla powszechnego i bardzo lubionego kotleta schabowego. Spróbujcie koniecznie i napiszcie czy smakowało! Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym Składniki: 1/2 kg schabu, 4 ogórki korniszony, 2 papryki konserwowe, sól, pieprz, papryka ostra, olej, woda, kostka bulionowa, łyżka mąki pszennej, łyżka śmietany 18%, musztarda stołowa. Wykonanie: Schab dokładnie umyć i osuszyć za pomocą papierowych(...)rozbić. Kotlety delikatnie posypujemy z obu stron solą, pieprzem i papryką ostrą. Jedną ze stron kotleta smarujemy cienką warstwą musztardy stołowej. Na musztardę kładziemy pokrojone w cienkie plasterki ogórki oraz paprykę i zawijamy roladki. Roladki podsmażamy z obu stron i przekładamy do garnka z gorącym wywarem z kostki bulionowej (wywaru powinno być tyle, aby przykrył roladki). Gotujemy około

paapilotkaa
Surówka wielowarzywna do obiadu 191

surówki zwyczajnie nic się nie klei. Polecam, bo jest przepyszna. Składniki: 1 czerwona słodka papryka 1/2 średniego selera 1 średnia pietruszka 1 marchewka 3 średnie kiszone ogórki  2 soczyste jabłka 10 centymetrów jasnego pora kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę sól i pieprz do smaku(...)łyżeczki cukru 3-4 łyżki oleju sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Warzywa korzeniowe i jabłka obrać i zterzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starte odciśnięte z soku ogórki i pokrojoną w paseczki paprykę oraz poara. Wszystko połączyć, doprawić solą, pieprzem, olejem,  cukrem i sokiem z cytryny.  Na końcu dodać bazylię, wszystko jeszcze raz wymieszać

Gosia gotuje
Ryba po japońsku - ryba w cieście z sosem pomidorowym z marynatami (przystawka na zimno) 345

robię ją często i na stałe zagościła w menu imprezowym. POLECAM:-) Składniki: 1 kg filetów z ryby (np. Dorsz, Morszczuk itp.) 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 2 duże cebule Składniki ciasto naleśnikowe: 1 szkl. mąki 1/2 szkl. wody 1 łyżka wegety lub soli 1 jajko Składniki sos: 1 szkl. wody 1/2 szkl oleju (ja daję(...)Wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie połączyć ze sobą. Rybę posolić, następnie obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Pokroić usmażoną rybę na mniejsze kawałki (ok. 5 cm) Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę, Wszystko razem wymieszać. W szklanym naczyniu układać warstwami: rybę, marynaty z cebulą, i znów rybę itd, aż do wykończenia składników. Sos: wszystkie składniki

IMPRESJA SMAKU
wielowarzywna sałatka wielkanocna 1800

składniki: 100 g zielonej soczewicy 3 jaja 1 puszka groszku konserwowego 200 g ogórków konserwowych 400 g marchewki 400 g ziemniaków 200 g selera 100 g pietruszki 100 g pora 1 pęczek szczypiorku 1 słoik majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz wykonanie: Soczewicę płuczemy, zalewamy zimnej wody i odstawiamy na 2 godz. do namoczenia, po czym wsypujemy szczyptę soli(...)pietruszkę szorujemy, wkładamy do garnka zalewamy wrzątkiem dodajemy 1/2 łyżki soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy w półplasterki. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy na drobno. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia dodajemy musztardę, majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
Ogórkowe talerzyki z nadziewaną pieczarką 173

Niespotykany często duet: ogórek i pieczarka doskonale się komponują smakowo i kolorystycznie, przy pomocy serka i jajek w efektowne dietetyczne danie, dla dbających o linię, przekąska, godna polecenia... Składniki: 1 ogórek gruntowy 10 pieczarek 2 jajka 1/2 cytryny 1/2 opakowania serka homogenizowanego sól  świeżo zmielony pieprz do smaku garść kiełków rzodkiewki pęczek szczypiorku Wykonanie: Jajka gotujemy(...)twardo studzimy obieramy ze skorupek. Pieczarki czyścimy, obgotowujemy w osolonej wodzie z łyżką cytryny.Z przestudzonych pieczarek odcinamy trzonki. Ogórek myjemy kroimy w grubsze plastry układamy na półmisku. Obrane jajka, trzony pieczarek oraz szczypiorek kroimy w drobniutką kosteczkę. Mieszamy w misce wszystkie pokrojone składniki ze serkiem oraz kiełkami, przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Nadziewamy kapelusze

kgwjanczewo
sos tatarski 309

ogórków konserwowych 1 mały groszek konserwowy 1 mała cebula biała 1 słoiczek majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka świeżo startego chrzanu sól, pieprz 5 jajek wykonanie: Pieczarki, ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy groszek, majonez, starty chrzan oraz musztardę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ostawiamy w chłodne miejsce, aby składniki się „przeżarły

Domowy Smak Jedzenia
Pasta z wędzonej makreli 126

ulubionych past do pieczywa. Doskonale sprawdza się w wersji kanapkowej, ale również jako przystawka - na bagietce lub krakersach. Składniki 1 wędzona makrela (około 300g) 4 małe rzodkiewki 2 małe ogórki małosolne(...)opcjonalnie świeże) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka chrzanu szczypta pieprzu posiekany szczypiorek Makrelę obrać ze skóry i oczyścić z ości.Rzodkiewkę, ogórki i cebulę posiekać w drobną kosteczkę. W misce rozdrobnić makrelę widelcem. Dodać pozostałe składniki (oprócz szczypioru) i wymieszać, aż połączą się w jednolitą masę. Doprawić do smaku. Podawać

Pełny talerz
Sałatka śledziowa 309

proponuję właśnie jedną z sałatek śledziowych. I naprawdę polecam! Składniki dla 4 osób: 3 duże filety śledziowe solone 100 g (ok. pół puszki) czerwonej fasoli 1 biała cebula 3 ogórki konserwowe 100 g marynowanej papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżka oleju Śledzie wymoczyć w dużej ilości zimnej(...)pokroić w dzwonka. Rybę ułożyć w naczyniu, posypać pieprzem, przykryć warstwą cebuli. Całość skropić olejem, odstawić na 15 minut. Fasolę osączyć na sitku. Paprykę osączyć, pokroić w niewielkie paski. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać razem. Jogurt rozmieszać z majonezem, doprawić pieprzem. Polać sałatkę. Odstawić, żeby smaki się "przegryzły". Ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego

Pełny talerz
Surówka z kapusty pekińskiej i pomidorami 150

główka kapusty pekińskiej 1 cebula 3 pomidory 4 ogórki konserwowe 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Kapustę posiekać. Cebulę i ogórki pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać z misce. I mamy szybką surówkę do obiadu. Prawda, że łatwo i smacznie

O kuchni z uczuciem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem 364

Składniki: 100 g ryżu 1 puszka tuńczyka w oleju 5 ogórków konserwowych 3 jajka 5 łyżek majonezu 4 łyżki ketchupu(...)puszka kukurydzy 100 g oliwek Wykonanie: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo. Układać sałatkę warstwami: 1 ryż 2 tuńczyk rozdrobniony widelcem wraz z olejem. 3 ogórki pokrojone w kostkę 4 cienka warstwa majonezu 5 kukurydza z puszki 6 cienka warstwa majonezu 7 jajka drobno posiekane 8 ketchup 9 pokrojone oliwki Smacznego

O kuchni z uczuciem
Domowy sos tatarski na Wielkanoc 120

grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprzwdzą się też pieczarki z puszki) - 3 jajka - ogórki kiszone - majonez i/lub jogurt - sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Dodać majonez (lub jogurt i majonez) i doprawić do smaku. Najlepiej na kilka

Szybko Tanio Smacznie
Pasta jajeczna z porem, szczypiorkiem i świeżym ogórkiem 222

Dobra pasta, nigdy nie jest zła! W powietrzu czuć powoli wiosnę, stąd ochota na te lżejsze, bardziej dietetyczne potrawy. Poniżej propozycja lekkiej, ożywczej w smaku pasty z dodatkiem świeżego ogórka. Składniki: 4 jajka na twardo - zetrzeć na dużych oczkach tarki 4 łyżki szczypiorku [30g] - drobno posiekać biała część pora [50g] - drobno pokroić 1/2 długiego ogórka szklarniowego [150g] - pokroić w kostkę(...)Bakoma 1 łyżeczka musztardy - ma być ostra, u mnie chrzanowa sól, pieprz kolorowy - do smaku Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę - leniwiec kuchenny może również posłużyć się tarką, tylko wtedy po starciu należy ogórek odcisnąć z wody; ja osobiście lubię jak moja pasta chrzęści

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania