ogórki - 26528 przepisów (strona:696/1769)

Zimowa surówka z kapusty pekińskiej 145

żółta lub czerwona, sól, sok z cytryny, cukier, oliwa, Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut, Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Krojąc paprykę, pamiętajmy, że należy kłaść ją na desce skórą do dołu. Kroimy od strony miąższu. Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką, dodać szczyptę

królestwo garów
„kebab” po mojemu 347

kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut. Przyprawy zemleć, wymieszać z solą. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórki odcisnąć

królestwo garów
Chłodnik ogórkowy z przepiórczymi jajami i pieczonymi burakami 157

równą, kosteczkę – jak na tatara. Ogórka umyj, obierz ze skórki za pomocą obieraczki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą, zetrzyj na małych oczkach tarki. Ząbki czosnku rozgnieć, obierz z łupiny i drobno posiekaj, następnie brzegiem noża rozetrzyj na pastę. Nabiał połącz w jednej misce, dodaj przygotowane wcześniej ogórki, rzodkiewki, czosnek, oliwę, dopraw solą, kilkoma

królestwo garów
Tuńczyk w palonym sianie z foie gras 199

Plaster tuńczyka o grubości około 2 cm, 5-6 łyżek octu z wina riesling, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, oliwa, ogórek, siano. Dwie garście siana włożyć do naczynia żaroodpornego i spalić. Przetrzeć przez sito. Tuńczyka pokroić w kostkę wielkości około 2cm:2 cm. Włożyć do miseczki, wlać ocet z rieslinga, zamieszać i odstawić na 30 minut(...)wszystkich stron się zamarynował. Kostki tuńczyka obtoczyć w popiele z siana. Na patelnię wlać oliwę. Tuńczyka smażyć, na dużym ogniu, ze wszystkich stron. Powinien zostać w środku różowy. Ogórka obrać, przeciąć wzdłuż na pół, wyciąć pestki. Pół ogórka pokroić w cienkie paseczki - julien, drugą połowę w drobną kostkę. Na tuńczyku układać foie gras, dekorować paskami i kostkami ogórka. Tuńczyk

królestwo garów
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 183

jadam z burgerów, tak ten był naprawdę dobry. Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone,  soczyste, sosu akurat, sałata krucha i tylko ten ogórek... mógłby być troszkę lepszy. Przypomniało mi się dlaczego nie lubię kiszonych ogórków.... Do burgera – piłam Château de Pennautier 2013 Cabardès . To kupaż Cabernet Franc 10%, Cabernet Sauvignon 20% Merlot 20%, Malbec 10%, Grenache 20% Syrah

królestwo garów
Kurczak z suszonymi owocami 227

śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego 3 ogórki kiszone 1 łyżeczka curry szczypta papryki słodkiej wędzonej sól. pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy przyprawiamy, następnie odstawiamy na 1 godzinę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawione udka(...)minut na 1 łyżce oliwie, dolewamy 2 szklanki osolonej wody gotujemy ryż na sypko. Ugotowany ryż podsmażamy znowu w rondlu z pozostałą oliwą dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, dodajemy pozostałe przyprawy wszystko razem smażymy ok. 10 minut. Podajemy z upieczonym kurczakiem. Smacznego

kgwjanczewo
Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym 232

Pyszne skrzydełka faszerowane, na każdy dzień i od święta.  Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym  Składniki: Farsz skrzydełka z kurczaka - 4 szt papryka czerwona - 8 słupków ogórki korniszony - 8 słupków ser żółty - 8 słupków przyprawa do kurczaka tłuszcz do smażenia Ciasto naleśnikowe: jajko - 1 szt mąka - 50 g woda - 40 ml mleko - 50 ml sól- szczypta papryka ostra(...)kości ze skrzydełek.  W środku i na zewnątrz skrzydełka, dobrze obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na całą noc.  Następnie faszerować skrzydełka serem, papryką i ogórkiem.  Do każdego skrzydełka wkładać po 2 słupki sera, papryki i ogórka, spiąć skrzydełka wykałaczkami. Ciasto naleśnikowe:  Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować.  Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany

Kuchnia Danusi
Sałatka warstwowa gyros 343

odpowiadającego nam smaku).  Pozostawiamy do ostygnięcia. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę, umytą i osuszoną sałatę pekińską kroimy drobno. Układamy warstwowo w salaterce (od dołu): mięso, cebula, ogórki, ketchup, kukurydza, majonez, mięso, sałata pekińska Na każdą warstwę nakładamy tyle, aby przykryło poprzednią warstwę. Smacznego

paapilotkaa
Pasta jajeczna z tuńczykiem 256

Pasta jajeczna z tuńczykiem... Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera. Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli. W towarzystwie dostojnego tuńczyka. Doprawione majonezem i musztardą. Pyszna pasta kanapkowa. Polecam!   Składniki: 4 jaja; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 100 g żółtego sera (u mnie gouda); 1 duży, kiszony ogórek; 1 mała cebula(...)wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki pasty wymieszać ze sobą. Dodać majonez i musztardę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Dobrze wymieszać

Gospodyni Miejska
Sos tatarski 172

sarepskiej 5 grzybków marynowanych w naturalnej zalewie 10 mini ogórków konserwowych Sól Pieprz W misce dokładnie mieszamy ze sobą majonez, śmietanę, chrzan, musztardę. Koperek, marynowane grzybki i mini ogórki konserwowe siekamy bardzo drobno. Dodajemy do masy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Taki sos idealnie sprawdzi się do jajek  jak i różnego rodzaju mięs np. grillowanych

VioletoweKucharzenie
Pasta warta tuńczyka, czyli prosty pomysł na kanapki w piątek, świątek i niedzielę ;) 185

małej cebuli 1 - 2 łyżki majonezu odrobina soli, pieprz  Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo. Tuńczyka i groszek bardzo dokładnie odsączamy. Cebulę jak również jajko siekamy bardzo, bardzo drobno. Ogórka też kroimy w drobniutką kosteczkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Solimy jeśli sól lubimy ;) Jako, że większość składników zawiera sól jest to właściwie zbędne. Na koniec pieprzymy i dodajemy majonez. Ponownie(...)delikatnie mieszamy i gotowe. Pasta jest prosta i szybka w przygotowaniu , a przede wszystkim pyszna . W zależności od upodobań można ją przygotować w bardziej łagodnej formie (dwa jajka, mniej ogórka, cebuli i pieprzu). Ja lubię opcję wyrazistą, więc dodaję jedno jajko i nie żałuję pozostałych składników (oprócz soli) Doskonale komponuje się z ciemnym pieczywem

Kuchnia po mojemu
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 195

względu na właściwości warto regularnie spożywać - szczególnie w okresie zimowym kiedy trudno o świeże warzywa. Składniki (na niewielką miskę): 20 dag kapusty kiszonej z marchwią 1/2 marchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka(...)kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy cienko w kostkę, a paprykę w cieniutkie pióra. Oliwę mieszamy z utartymi w moździerzu ziołami i octem. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut i gotowe. Im więcej cebuli i pieprzu dodamy

Kuchnia po mojemu
Sałatka codzienna 404

Potrzebujemy: Optycznie, mniej więcej taką samą ilość dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, weselnej, głogowskiej, żywieckiej lub innej, którą lubimy)  i ogórków kiszonych kilka łyżek majonezu dekoracyjnego Kiełbasę i ogórki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem. Gotowe

Praktyczna pl
Tatar z łososia. 252

łososia (najlepiej pacyficzny) 2 ogórki konserwowe 1/2 papryki konserwowej  grzybki marynowane drobno posiekany szczypiorek 1 łyżeczka tartego chrzanu 1-2 łyżki majonezu grubo mielony pieprz WYKONANIE: łososia, ogórki, grzybki, paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy chrzan, majonez, pieprz-mieszamy, wkładamy do porcelanowych łyżek, dekorujemy  i przekąska gotowa

Kuchnia Beaty
Sałatka warzywna 234

kolei jak już są miękkie,ale nie rozgotowane - najpierw ziemniaki a następnie marchew, pietruszkę i seler. Składniki: 3 pietruszki 4 marchewki 1 seler 4 ziemniaki 3 - 4 jajka ogórki kiszone (według uznania u mnie(...)puszka groszku majonez musztarda sól pieprz Wykonanie: Warzywa ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, groszek odcedzić od wody. Warzywa, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę. Do warzyw dodać groszek i wszystko wymieszać. Do warzyw dodać majonez, 2 - 3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz a następnie wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania